Ruotsin ympäristöpuolue eli tuttavallisemmin vihreät on laskevassa kierteessä. Valtiopäivä- ja EU-vaaleissa tuli kunnolla kuonoon ja nyt kato käy valtuustoissakin. Vihreät ovat vuodessa menettäneet runsaat 10 prosenttia kunnanvaltuutetuistaan, todetaan Ruotsin yleisradion selvityksessä.

Homma on liian raskasta, toteavat luopujat omista henkilökohtaisista ratkaisuistaan. Useimmilla on päivätyönsä ja politiikka on harrastus, jota tehdään vapaa-ajalla.

– Iltaisin ja viikonloppuisin saa painaa politiikkaa naama punaisena. Ja pienissä puolueissa on puuhaa sitäkin enemmän, valittaa vihreiden edustaja.

– Uutta on se, että ennen luopujat olivat useimmiten ruotsidemokraatteja. Nyt vihreät ovat olleet kielteisessä kierteessä jo vuosia ja tämä on seuraus siitä. Siksi ei ole yllättävää, että puolueen on yhä vaikeampaa pitää kiinni aktiivisista jäsenistään, sanoo valtiotieteilijä Niklas Bolin.

Vihreiden alamäellä voi olla paikallispolitiikkaa kauaskantoisempiakin seurauksia, sillä äänestäjiään ja edustajiaan menettävän puolueen kumppanit tuppaavat hekin katoamaan. Tällä on merkitystä Ruotsin sosialidemokraattien johtaman hallituksen kannalta, sillä myös vihreät on hallituspuolue.

SUOMEN UUTISET