Kas kun kukaan ei ole keksinyt tuota aikaisemmin: kirjastojen hiljaiset nurkat ja hyllyjenvälit ovat kuin luotu hämäräpuuhiin. Rikolliset ovat Ruotsissa löytäneet siistit sisätilat ja huumekauppa on puhjennut kukoistukseen kulttuurilaitoksissa. Siinä sivussa kirjastovirkailijat voivat tosin saada kuonoonsa ja sivulliset puukosta tai neulasta.

SVT kertoo työolojen tutkimuksesta, jossa ammattiliiton kyselyyn vastasi 1 618 kirjastojen työntekijää.

Kulttuuri- ja viestintäalojen ammattiliitto DIK halusi selvittää kirjastojen nykytilannetta ja lähetti kyselyn 4 761 jäsenelleen, joilla on kirjastokoulutus. Vastausprosentti oli 34, joten tuloksista ei voi tehdä tieteellisiä johtopäätöksiä. Ammattiliiton mukaan kyseessä on kuitenkin jo kolmas perättäinen tutkimus, joka osoittaa kehityksen menevän aivan väärän suuntaan.

Häirintää ja väkivaltaa

Työolosuhteet kirjastoissa ovat huonontuneet merkittävästi ja nopeasti, edellinen vastaava tutkimus tehtiin vuonna 2017. Häirintä ja väkivalta ovat lisääntyneet ja puolessa kirjastoista käydään tutkimukseen vastanneiden mukaan jopa avointa huumekauppaa. Tilanne on pahin lähiöissä ja pikkukaupungeissa.

– Kirjaston työntekijät eivät ole koulutettuja nykymenoon, vaan lukemisen edistämiseen ja informaation hakuun, sanoo ammattiliiton edustaja.

– Emme ole tottuneet käsittelemään juopuneita, henkisesti sairaita tai yhteiskunnasta pahasti syrjäytyneitä asiakkaita.

Asiakkaat haluavat erityiskohtelua

Dramaattisinta on väkivallan lisääntyminen kirjastoissa. Kyse ei ole kirjojen heittelystä vaan siitä, että häiriköt käyvät suoraan henkilökunnan ja asiakkaiden kimppuun. Yli puolet tutkimukseen vastanneista raportoi jopa päivittäisestä väkivallasta työpaikallaan.

– Monet asiakkaistamme haluavat erikoiskohtelua; ilmaisen vessan, ikuisen laina-ajan tai sakot anteeksi. Jos näin ei tapahdu, tullaan silmille, ilmenee raportista.

Meno ruotsalaisissa kirjastoissa tuntuu muutenkin olevan melkoista. Oma lukunsa on seksuaalinen ahdistelu, jota on kokenut joka kuudes työntekijä. Lääppimisen ja törkeiden puheiden lisäksi asiakkaat surfaavat näyttävästi pornosivuilla ja tyydyttävät itseään avoimesti kirjastojen tiloissa.

Joka viides kirjastotyöntekijä on kuluneen kahden vuoden aikana harkinnut irtisanoutuvansa tai vaihtavansa työpaikkaa.

SUOMEN UUTISET