Alma Median puheenjohtajatentissä puoluejohtajilta kysyttiin kantaa huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumiseen.

Li Andersson vastasi, ettei vasemmistoliitolla ole kannanottoa asiaan, mutta että Andersson itse kannattaa kannabiksen dekriminalisointia (rangaistavuuden lieventämistä tai poistamista).

THL haluaa huumeiden käyttöhuoneita

Pekka Haavisto (vihr.) meni Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon taakse, jonka mukaan käyttäjiä tai huumeisiin sortuneita ei rangaistaisi, vaan rangaistukset kohdistettaisiin huumausaineiden välittäjiin.

Liberaalista huumepolitiikastaan tunnettu THL muun muassa suosittelee huumeiden käyttöhuoneiden perustamista eli sellaisia tiloja, joissa narkomaanit voivat vapaasti käyttää laittomia päihteitä terveydenhuollon työntekijän valvonnassa.

Miksi rikollista toimintaa pitäisi laillistaa?

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä pitää lähteä siitä, että huumausaineiden käytön rangaistavuudesta ei tule luopua.

– On varmasti totta, että huumeiden aiheuttamista ongelmista ei päästä eroon rankaisemalla. Samalla perusteella voidaan kuitenkin vaatia monien muidenkin asioiden laillistamista, siis jos perusteena on vain se, että näin tapahtuu kuitenkin.

– Huumeet aiheuttavat selkeitä terveysongelmia, ne aiheuttavat sosiaalisia ongelmia ja ne lisäävät rikollisuutta. Siksi on hyvä, että ne ovat tässä yhteiskunnassa kiellettyjä, Halla-aho sanoi.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah oli Halla-ahon linjoilla. Myös kokoomuspomo Petteri Orpo, keskustan Juha Sipilä, sdp:n Antti Rinne ja rkp:n Anna-Maja Henriksson pitäisivät rangaistavuudesta kiinni.

SUOMEN UUTISET