Yhdysvaltain tuomioistuin langetti vuosien vankilatuomiot lääkeyhtiö Insysin johtajille. Yhtiön johto kaupitteli fentanyyliä sisältävää kipulääkettä lääkäreille ja palkitsi heitä avokätisesti. Aiheesta uutisoi talouslehti Financial Times ilmaisessa artikkelissaan.

Fentanyyli on jopa sata kertaa heroiinia tehokkaampi aine. Se aiheuttaa myös voimakasta riippuvuutta. Insys oli saanut luvan valmistaa ja myydä lääkkeitä syöpäpotilaille kipujen lievittämiseksi. Yhtiölle tämä ei kuitenkaan riittänyt.

Yhtiön perustaja John Kapoor (kuvassa) tuomittiin viideksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen mafiapomoja vastaan kehitetyllä syytteellä (engl. racketeering). Racketeering tarkoittaa rikosta, jota ei tehdä itse suoraan. Rikoksessa aiheutetaan jokin ongelma, jonka rikollinen hoitaa kuntoon usein maksua vastaan.

Insys ajautui vararikkoon korvausvastuun vuoksi. Samoin on käynyt myös toiselle lääkeyhtiölle Purdue Pharmalle.

Lääkäreille muhkeat palkkiot

Ne lääkärit, jotka suostuivat levittämään Insysin fentanyyliä sisältävää Subsys-lääkettä resepteillään, saivat jopa 125 000 dollarin palkkiot vuodessa.

Insysin myyntijohtaja Alec Burlakoff myöntää, ettei heillä ollut minkäänlaista moraalia tai etiikkaa toiminnassaan. Hän ei silti arvellut heidän myyntiponnistuksensa johtavan vankilatuomioihin.

Hän kertoo, että he valitsivat tieten tahtoen heikolla tolalla olevia lääkäreitä kohteikseen. Lääkäri oli esimerkiksi käymässä läpi vaikeaa avioeroa.

Subsysin ja muiden vastaavien opiaattilääkkeiden leviämisen vuoksi kaksi miljoonaa amerikkalaista on huumekoukussa ja lisäksi se on johtanut lukuisiin kuolemiin.

Henri Alakylä