Ruotsissa on herätty huomaamaan, että työperäisen maahanmuuton väljät säännöt mahdollistavat erilaisia huijauksia ja houkuttelevat sellaista maahanmuuttoa, jota ei voida perustella taloudellisilla näkökulmilla eikä suojelun tarpeella. Esimerkiksi vammaisten henkilökohtaisten avustajien tuontiin ulkomailta liittyy yhä suurempi määrä huijauksia ja työlupien myymistä.

”Rajatonta naiviutta työvoiman maahanmuutossa” otsikoi ruotsalaislehti Expressen pääkirjoituksensa. Jutussa kerrotaan, että vammaisten henkilökohtaisia avustajia vuokraaviin henkilöstöfirmoihin liittyvät työlupahuijaukset ovat jatkuvasti laajeneva ilmiö. Ruotsiin haluava ihminen joko maksaa henkilöstöfirmalle tietyn summan etukäteen saadakseen työpaikan ja työluvan, tai sitoutuu maksamaan koko palkkansa tai osan palkastaan takaisin henkilöstöfirmalle.

Joissakin tapauksissa Ruotsiin on jopa tuotu liikuntavammaisia henkilöitä siinä tarkoituksessa, että heille voidaan sitten vuorostaan tuoda henkilökohtaisia avustajia ulkomailta.

Halpatyövoimaa matalapalkka-aloille

Expressenin pääkirjoitus on vastaus Dagens Nyheterin pääkirjoitukseen, jossa lehti vaati nykyisen, erittäin avoimen järjestelmän säilyttämistä työperäisessä maahanmuutosta. Jutussa puhuttiin samaan hengenvetoon intialaisista IT-asiantuntijoista ja irakilaisista pizzakokeista, syyttää Expressen kilpailijaansa.

Kukaan ei halua vaikeuttaa korkeasti koulutetun työvoiman muuttoa Ruotsiin, mutta Expressen kritisoi Ruotsin politiikan löyhyyttä kouluttamattoman, matalapalkkaisen työvoiman osalta. Tilannetta pahentaa se, että kaikki työluvan saaneet voivat tuoda perheenjäseniä mukanaan.

Viime vuonna Ruotsi myönsi työn perusteella 41 065 oleskelulupaa, joihin liittyen myönnettiin 15 371 perheenjäsenen oleskelulupaa. Esimerkiksi Irakista tuli 720 työntekijää ja 1 392 työntekijän perheenjäsentä. Kun työlupaan oikeuttava palkkaraja Ruotsissa on vain 13 000 kruunua (1 200 euroa) kuukaudessa, on helppo laskea, että siitä ei paljon veroja makseta.

Expressen syyttää erityisesti oikeistoa naiviudesta työperäisen maahanmuuton suhteen.

– Miksi veronmaksajien pitäisi kustantaa tämä yksityistetty maahanmuuttopolitiikka, jossa yksittäiset ravintoloitsijat ja henkilöstöfirmat pääsevät valitsemaan ne ulkomaalaiset, jotka saavat tulla Ruotsiin – ja lisäksi tienaamaan isot rahat sillä? kysyy Expressen pääkirjoituksessaan.

Perussuomalaiset kritisoineet samaa Suomessa

Perussuomalaisten kansanedustajat ovat useaan otteeseen kritisoineet saatavuusharkinnan löysentämistä ja matalapalkkatyövoiman maahantuontia Suomessa.

– Matalapalkka-aloille saapuva maahanmuutto tulee kalliiksi, koska alhaista palkkaa pitää etenkin pääkaupunkiseudulla kompensoida sosiaaliturvalla. Toisaalta tilastojen mukaan edes nämä työperäiset maahanmuuttajat eivät pysy kauan töissä, vaan heidän työllisyysasteensa tippuu kantaväestön alle muutaman vuoden jälkeen, Riikka Purra sanoi eduskunnassa hallitusohjelmaa kommentoitaessa.

– Ruotsi on ainoa länsimaa, jossa saatavuusharkinnasta on luovuttu, ja jälki on ollut karmeaa, sanoi Olli Immonen yhtyen kritiikkiin.

Pienipalkkaisena sosiaaliturvan piiriin

Viimeksi asian otti esille perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla viime torstaina.

Halla-aho pitää niin sanottua työperäistä maahanmuuttoa työmarkkinoita vääristävänä tekijänä, koska köyhästä maasta tulevan ihmisen kannattaa ottaa työ vastaan millä tahansa palkalla, koska se takaa oleskeluluvan ja pääsyn suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Halla-aho viittaa tässä esimerkiksi Postin suunnittelemiin työehtosopimusten halpuuttamisiin.

– On irvokasta valittaa, että Suomesta ei löydy tekijöitä, jos palkat poljetaan niin alas, ettei niillä tule toimeen. Miten hallitus aikoo puolustaa suomalaista työvoimaa ja ehkäistä halpa- ja orjatyömarkkinoiden muodostumista? Halla-aho kysyi hallitukselta.