

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Rajaton työperäinen maahanmuutto arveluttaa jo Ruotsissakin
Ruotsissa on herätty huomaamaan, että työperäisen maahanmuuton väljät säännöt mahdollistavat erilaisia huijauksia ja houkuttelevat sellaista maahanmuuttoa, jota ei voida perustella taloudellisilla näkökulmilla eikä suojelun tarpeella. Esimerkiksi vammaisten henkilökohtaisten avustajien tuontiin ulkomailta liittyy yhä suurempi määrä huijauksia ja työlupien myymistä.
”Rajatonta naiviutta työvoiman maahanmuutossa” otsikoi ruotsalaislehti Expressen pääkirjoituksensa. Jutussa kerrotaan, että vammaisten henkilökohtaisia avustajia vuokraaviin henkilöstöfirmoihin liittyvät työlupahuijaukset ovat jatkuvasti laajeneva ilmiö. Ruotsiin haluava ihminen joko maksaa henkilöstöfirmalle tietyn summan etukäteen saadakseen työpaikan ja työluvan, tai sitoutuu maksamaan koko palkkansa tai osan palkastaan takaisin henkilöstöfirmalle.
Joissakin tapauksissa Ruotsiin on jopa tuotu liikuntavammaisia henkilöitä siinä tarkoituksessa, että heille voidaan sitten vuorostaan tuoda henkilökohtaisia avustajia ulkomailta.
Halpatyövoimaa matalapalkka-aloille
Expressenin pääkirjoitus on vastaus Dagens Nyheterin pääkirjoitukseen, jossa lehti vaati nykyisen, erittäin avoimen järjestelmän säilyttämistä työperäisessä maahanmuutosta. Jutussa puhuttiin samaan hengenvetoon intialaisista IT-asiantuntijoista ja irakilaisista pizzakokeista, syyttää Expressen kilpailijaansa.
Kukaan ei halua vaikeuttaa korkeasti koulutetun työvoiman muuttoa Ruotsiin, mutta Expressen kritisoi Ruotsin politiikan löyhyyttä kouluttamattoman, matalapalkkaisen työvoiman osalta. Tilannetta pahentaa se, että kaikki työluvan saaneet voivat tuoda perheenjäseniä mukanaan.
Viime vuonna Ruotsi myönsi työn perusteella 41 065 oleskelulupaa, joihin liittyen myönnettiin 15 371 perheenjäsenen oleskelulupaa. Esimerkiksi Irakista tuli 720 työntekijää ja 1 392 työntekijän perheenjäsentä. Kun työlupaan oikeuttava palkkaraja Ruotsissa on vain 13 000 kruunua (1 200 euroa) kuukaudessa, on helppo laskea, että siitä ei paljon veroja makseta.
Expressen syyttää erityisesti oikeistoa naiviudesta työperäisen maahanmuuton suhteen.
– Miksi veronmaksajien pitäisi kustantaa tämä yksityistetty maahanmuuttopolitiikka, jossa yksittäiset ravintoloitsijat ja henkilöstöfirmat pääsevät valitsemaan ne ulkomaalaiset, jotka saavat tulla Ruotsiin – ja lisäksi tienaamaan isot rahat sillä? kysyy Expressen pääkirjoituksessaan.
Perussuomalaiset kritisoineet samaa Suomessa
Perussuomalaisten kansanedustajat ovat useaan otteeseen kritisoineet saatavuusharkinnan löysentämistä ja matalapalkkatyövoiman maahantuontia Suomessa.
– Matalapalkka-aloille saapuva maahanmuutto tulee kalliiksi, koska alhaista palkkaa pitää etenkin pääkaupunkiseudulla kompensoida sosiaaliturvalla. Toisaalta tilastojen mukaan edes nämä työperäiset maahanmuuttajat eivät pysy kauan töissä, vaan heidän työllisyysasteensa tippuu kantaväestön alle muutaman vuoden jälkeen, Riikka Purra sanoi eduskunnassa hallitusohjelmaa kommentoitaessa.
– Ruotsi on ainoa länsimaa, jossa saatavuusharkinnasta on luovuttu, ja jälki on ollut karmeaa, sanoi Olli Immonen yhtyen kritiikkiin.
Pienipalkkaisena sosiaaliturvan piiriin
Viimeksi asian otti esille perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla viime torstaina.
Halla-aho pitää niin sanottua työperäistä maahanmuuttoa työmarkkinoita vääristävänä tekijänä, koska köyhästä maasta tulevan ihmisen kannattaa ottaa työ vastaan millä tahansa palkalla, koska se takaa oleskeluluvan ja pääsyn suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Halla-aho viittaa tässä esimerkiksi Postin suunnittelemiin työehtosopimusten halpuuttamisiin.
– On irvokasta valittaa, että Suomesta ei löydy tekijöitä, jos palkat poljetaan niin alas, ettei niillä tule toimeen. Miten hallitus aikoo puolustaa suomalaista työvoimaa ja ehkäistä halpa- ja orjatyömarkkinoiden muodostumista? Halla-aho kysyi hallitukselta.
Artikkeliin liittyvät aiheet
- henkilöstöfirmat matalapalkka-alat Työmarkkinat veronmaksajat Työvoiman saatavuusharkinta halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Riikka Purra Perheenyhdistäminen Irak Sosiaaliturva Ruotsi perussuomalaiset Olli Immonen Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset haluaa lopettaa kokonaan sellaisen maahanmuuton, joka on haitallista ja käy kalliiksi – Suomi ei tällä hetkellä houkuttele huippuosaajia vaan halpatyövoimaa ja turvapaikkaturisteja

Yhteiskuntatieteiden tohtori lyttää Hesarin ja ETK:n laskelmat massamaahanmuuton tarpeellisuudesta: Tekoäly vie työpaikkoja – halpatyövoimasta jää valtavasti elätettäviä

Yli puoli miljoonaa ihmistä on työtä vailla – keskustan kansanedustajan mielestä Suomessa on huutava työvoimapula

Perussuomalaiset kyselytunnilla: kohtuutta valtionyhtiön johdon palkkioihin

Olisiko jo aika puhua luvuista? – Maahanmuuttajien suuri määrä ajaa Ruotsin kuntia taloudelliseen ahdinkoon
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.