Perussuomalaiset vaativat tänään suullisella kyselytunnilla kohtuutta valtionyhtiön johdon palkkioihin sekä halpa- ja orjatyömarkkinoiden syntymisen ehkäisyä.

Keskustelu käynnistyi Postin suunnitelmista alentaa yhtiön jakelupalvelun työntekijöiden palkkoja jopa 30 prosenttia samalla, kun Postin toimitusjohtaja nauttii miljoonan euron vuosittaisia tuloja.

– Valtionyhtiö Postin työntekijöiden palkkoja ollaan uhattu leikata jopa 30 prosenttia. Samalla postin toimitusjohtajan palkka on lähes 30 kertaa suomalaisten mediaanipalkka, perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho huomautti.

Palkalla ei tule toimeen

Halla-ahon mukaan voidaan perustellusti kysyä, onko omistajan – eli valtion – kokonaisedun mukaista, että ihmiset eivät saa työstään palkkaa, jolla pystyy elämään.

– Työllisyysasteesta puhutaan paljon, mutta vielä tärkeämpää olisi puhua siitä, tulevatko ihmiset työllään toimeen. Osa-aikaisen ja heikosti palkatun työn osuus kasvaa koko ajan. Samassa tahdissa kasvaa toimeentulo- ja asumistukiasiakkaiden määrä.

– Aikooko hallitus ensinnäkin leikata valtionyhtiöiden johdon palkkioita, toiseksi muuttaa niitä ”hyvän työn” kriteereitä, joihin palkkiot ja bonukset perustuvat, ja kolmanneksi estää nyt suunnitellut palkanalennukset? Halla-aho kysyi.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vastasi, että hän on eilen pyytänyt Postin johtoa arvioimaan syyskuun aikana palkitsemisjärjestelmänsä. Hän lisäsi, että samalla on hyvä ajatella työntekijöiden asemaa, ja että valtionyhtiöissä pitäisi olla esimerkillinen.

Suomalaista työvoimaa on puolustettava

Halla-aho pitää niin sanottua työperäistä maahanmuuttoa työmarkkinoita vääristävänä tekijänä, koska köyhästä maasta tulevan ihmisen kannattaa ottaa työ vastaan millä tahansa palkalla, koska se takaa oleskeluluvan ja pääsyn suomalaisen sosiaaliturvan piiriin.

– Esimerkiksi Posti voi huoletta kyykyttää työntekijöitään ja alentaa palkkoja, koska vaikka työntekijät lähtisivät, tilalle saadaan koska tahansa halvempia. On tiedossa, että työpaikkoja jopa myydään lähtömaissa.

– On irvokasta valittaa, että Suomesta ei löydy tekijöitä, jos palkat poljetaan niin alas, ettei niillä tule toimeen. Miten hallitus aikoo puolustaa suomalaista työvoimaa ja ehkäistä halpa- ja orjatyömarkkinoiden muodostumista? Halla-aho jatkoi.

Työministeri Timo Harakka (sd.) totesi, että hallitusohjelmassa on kirjauksia alipalkkaukseen puuttumisesta. Harakka lupasi selvitystä siitä, minkälaisiin sanktioihin sellaisissa tilanteissa voidaan ryhtyä, joissa työehtoja esimerkiksi ulkomaisen työvoiman kohdalla räikeästi poljetaan.

SUOMEN UUTSET