

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset kyselytunnilla: kohtuutta valtionyhtiön johdon palkkioihin
Perussuomalaiset vaativat tänään suullisella kyselytunnilla kohtuutta valtionyhtiön johdon palkkioihin sekä halpa- ja orjatyömarkkinoiden syntymisen ehkäisyä.
Keskustelu käynnistyi Postin suunnitelmista alentaa yhtiön jakelupalvelun työntekijöiden palkkoja jopa 30 prosenttia samalla, kun Postin toimitusjohtaja nauttii miljoonan euron vuosittaisia tuloja.
– Valtionyhtiö Postin työntekijöiden palkkoja ollaan uhattu leikata jopa 30 prosenttia. Samalla postin toimitusjohtajan palkka on lähes 30 kertaa suomalaisten mediaanipalkka, perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho huomautti.
Palkalla ei tule toimeen
Halla-ahon mukaan voidaan perustellusti kysyä, onko omistajan – eli valtion – kokonaisedun mukaista, että ihmiset eivät saa työstään palkkaa, jolla pystyy elämään.
– Työllisyysasteesta puhutaan paljon, mutta vielä tärkeämpää olisi puhua siitä, tulevatko ihmiset työllään toimeen. Osa-aikaisen ja heikosti palkatun työn osuus kasvaa koko ajan. Samassa tahdissa kasvaa toimeentulo- ja asumistukiasiakkaiden määrä.
– Aikooko hallitus ensinnäkin leikata valtionyhtiöiden johdon palkkioita, toiseksi muuttaa niitä ”hyvän työn” kriteereitä, joihin palkkiot ja bonukset perustuvat, ja kolmanneksi estää nyt suunnitellut palkanalennukset? Halla-aho kysyi.
Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vastasi, että hän on eilen pyytänyt Postin johtoa arvioimaan syyskuun aikana palkitsemisjärjestelmänsä. Hän lisäsi, että samalla on hyvä ajatella työntekijöiden asemaa, ja että valtionyhtiöissä pitäisi olla esimerkillinen.
Suomalaista työvoimaa on puolustettava
Halla-aho pitää niin sanottua työperäistä maahanmuuttoa työmarkkinoita vääristävänä tekijänä, koska köyhästä maasta tulevan ihmisen kannattaa ottaa työ vastaan millä tahansa palkalla, koska se takaa oleskeluluvan ja pääsyn suomalaisen sosiaaliturvan piiriin.
– Esimerkiksi Posti voi huoletta kyykyttää työntekijöitään ja alentaa palkkoja, koska vaikka työntekijät lähtisivät, tilalle saadaan koska tahansa halvempia. On tiedossa, että työpaikkoja jopa myydään lähtömaissa.
– On irvokasta valittaa, että Suomesta ei löydy tekijöitä, jos palkat poljetaan niin alas, ettei niillä tule toimeen. Miten hallitus aikoo puolustaa suomalaista työvoimaa ja ehkäistä halpa- ja orjatyömarkkinoiden muodostumista? Halla-aho jatkoi.
Työministeri Timo Harakka (sd.) totesi, että hallitusohjelmassa on kirjauksia alipalkkaukseen puuttumisesta. Harakka lupasi selvitystä siitä, minkälaisiin sanktioihin sellaisissa tilanteissa voidaan ryhtyä, joissa työehtoja esimerkiksi ulkomaisen työvoiman kohdalla räikeästi poljetaan.
SUOMEN UUTSET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kyykyttäminen valtionyhtiöt johto kehitysmaat työntekijät palkat halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Posti työllisyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Postin pomo nauttii ökypalkkaa ja työntekijöitä kyykytetään – ”Ministerin vihellettävä peli poikki, huono johtaminen on jatkunut jo pitkään”

Sdp hamuaa Suomeen halpatyövoimaa polkemaan duunarien palkkoja – nämä kaikki demariedustajat allekirjoittivat lakialoitteen työvoiman saatavuusharkinnan poistamisesta

Halla-aho näpäytti Orpoa ja Haavistoa: ”Me emme halua kaksia työmarkkinoita, jossa veronmaksajat osallistuvat yksityisen sektorin palkkakulujen maksamiseen”

Halla-aho vaatii EU:n vapaan liikkuvuuden lopettamista: ”Johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka on haitallista valtioille”

Purra ja Immonen: Hallitusohjelman maahanmuuttolinjaukset vahingollisia niin työmarkkinoiden kuin kestävyydenkin suhteen

Antikainen vaatii ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan säilyttämistä

Paatero keräsi poliittisia irtopisteitä ja Rinne uhkui olevansa postilaisten puolella – PS: Nyt pakoillaan vastuuta ja kierrellään tosiasioita

Valtionyhtiö näyttää huonoa esimerkkiä – ”Finnairin kannattaisi ymmärtää, että hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen etu”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.
