

LEHTIKUVA
Paatero keräsi poliittisia irtopisteitä ja Rinne uhkui olevansa postilaisten puolella – PS: Nyt pakoillaan vastuuta ja kierrellään tosiasioita
Perussuomalaiset hiillostivat tänään hallitusta ja erityisesti valtion omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa (sd.) kriisiytyneestä Postin tilanteesta.
Perussuomalaiset syyttävät ministeriä ja hallitusta vastuun pakoilusta ja tosiasioiden kiertelystä.
– Syyskuun alussa, kun Postin pitkään jatkunut kriisi alkoi avautua julkisuuteen, valtion omistajaohjausministeri Sirpa Paatero keräsi poliittiset irtopisteet ottamalla Postin tuntuviin palkanalennussuunnitelmiin aikalisän. Myös pääministeri Antti Rinne (sd.) uhkui, ettei palkanalennuksia tulla hyväksymään. Sitten tuli hetkeksi hiljaista, perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää aloitti.
Pallo heitettiin työmarkkinajärjestöille
Mäenpää totesi, että todellisuudessa mikään ei kuitenkaan muuttunut, vaan yhä 700 postilaisen palkkoja ollaan heikentämässä jopa 30-50 prosenttia siirtämällä heidät halvemman työehtosopimuksen piiriin.
– Sittemmin edellä mainitut ministerit ovatkin olleet vähemmän rehvakkaita. STT:n tietojen mukaan omistajaohjaisministeri Paatero tiesi palkanalennuksista hyvissä ajoi ja jopa antoi tukensa niille. Arvoisa ministeri, kuka tässä on siunannut ja mitä? Mitä peittelette, kun ette ole vastanneet suoraan? Mäenpää kysyi.
Paatero on tiennyt suunnitelmista
Ministeri Paatero myönsi vastauksessaan, että työehtokiista on todella hankala.
– Ratkaisun avaimet ovat nyt työmarkkinajärjestöillä niin kuin normaalistikin työehtosopimuskysymyksissä.
Paatero totesi, että Posti on informoinut häntä ”erilaisista suunnitelmista”, mutta korosti, että päätökset tekee Postin hallitus.
Pääministeri Rinne puolestaan kertoi hallituksen linjaksi, että postin palvelut tulevat jokaiselle suomalaiselle tulevaisuudessa parempana kuin tällä hetkellä ja että postilaisten työehdot turvataan.
Lakko on helppo ymmärtää
Mäenpää totesi, että kansalaisten on helppo ymmärtää lakko, sillä lakossa ole kyse palkankorotusvaatimuksista vaan siitä, että edes nykyinen palkkataso säilyisi. Mäenpää epäili, että palkanalennusten hyväksyminen johtaisi laajempaan työehtosopimusten ”shoppailuun”.
– Kai te, arvoisa hallitus, ymmärrätte, minkä Pandoran lippaan avaatte, jos valtio suostuu omistajana Postin valtaviin palkkaleikkauksiin? Postin, jonka voidaan katsoa tuottavan yhteiskunnan pyörimisen kannalta kriittistä palvelua, Mäenpää kyseli.
– Oletteko valmiit tekemään rajujakin ratkaisuja, että postilaiset saavat jatkossakin edes säädyllistä palkkaa työstään ja nämä myös yritysten kannalta kriittiset toiminnat turvataan?
Paatero vastasi, että kaikkien tavoite ja tahtotila on se, että työntekijöiden palkat turvataan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sirpa Paatero omistajaohjausministeri palkanalennus lakko Posti Juha Mäenpää Antti Rinne perussuomalaiset SDP hallitus työehtosopimus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Oppositiojohtajat Halla-aho ja Orpo väittelivät ihmisoikeuksista ja maahanmuutosta: ”Oikeus tulla Suomeen ja asettua tänne elätettäväksi veronmaksajien rahoilla ei ole mikään ihmisoikeus”

Purra: Postin työehtojen heikentämiseltä putoaisi pohja ilman matalapalkkamaahanmuuttoa

Mäenpää: Hallituksen on turha puhua lapsi- ja perheystävällisyydestä, kun se samaan aikaan sallii valtionyhtiön pyrkimykset leikata pienituloisilta

Antikainen: Yhteiskuntavastuun toteuttaminen nostettava omistajaohjauksen keskeiseksi tavoitteeksi

Postin jakelutyöntekijä Suomen Uutisille: Ulkomaalaisten työntekijöiden osuudesta vaietaan – ”Tämä tuntuu ja näyttää ihan sisäiseltä kolonialismilta”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä: Demarit pettivät työntekijät – Postin duunarille kylmää kyytiä

Perussuomalaiset kyselytunnilla: kohtuutta valtionyhtiön johdon palkkioihin

Postin lakko loppui, hallitukselta vaaditaan selvitystä tilanteen kriisiytymisestä – PS: Rinteen on tehtävä johtopäätökset

Halla-aho: Postin johdolle on luotu voimakkaat kannustimet tehdä voittoa hinnalla millä hyvänsä, tässä tapauksessa henkilöstön kustannuksella
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.