Petteri Orpon mukaan perussuomalaisten ja kokoomuksen suurin ero ilmenee siinä, että perussuomalaiset ylipäätään suhtautuvat nuivasti maahanmuuttoon. Jussi Halla-aho tarkensi, että perussuomalaiset haluavat lopettaa humanitaarisen maahanmuuton, koska se on kustannustehoton tapa auttaa ihmisiä ja vahingollista vastaanottavalle yhteiskunnalle.

Ylen A-studion vieraina maanantai-iltana nähtiin suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat, perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja kokoomuksen Petteri Orpo.

Tv-juontaja Katri Makkonen oli etukäteen kysynyt Halla-aholta ja Orpolta kolme keskeistä asiaa, joilla heidän johtamansa puolueet eroavat toisistaan.

Orpon mielestä perussuomalaiset olisi vasemmistolainen populistipuolue siinä missä kokoomus on maltillinen oikeistopuolue. Halla-Aho totesi, että ministeri Li Andersson on äskettäin määritellyt perussuomalaiset oikeistopuolueeksi.

– Meitä haukutaan tilanteen mukaan joko vasemmisto- tai oikeistopuolueeksi. Näkisin, että paremminkin perussuomalaiset on ihan jo kannattajaprofiilinsakin puolesta perinteisen vasemmisto-oikeisto-akselin ulkopuolella.

Halla-aho myös totesi, että perussuomalaisilla on selkeät painopistealueet ja selkeät kannat niihin, eikä perussuomalaiset poukkoile trendien perässä. Orpon mukaan kokoomuksen politiikka on ollut vastuullista niin hallituksessa kuin nyt oppositiossakin.

– Emme me juokse trendien perässä, Orpo puolustautui.

Turvapaikkashoppailijat eivät ole hädässä

Kokoomuksen mukaan perussuomalaisten mielestä ihmisoikeudet eivät kuuluisi kaikille. Halla-aho vastasi, ettei väite pidä paikkaansa.

– Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, mutta esimerkiksi oikeus tulla Suomeen ja asettua tänne elätettäväksi veronmaksajien rahoilla ei ole mikään ihmisoikeus. Viime vuosina suurin osa turvapaikanhakijoista on tullut Ruotsista ja sitä ennen seitsemän tai kahdeksan turvallisen maan läpi. Me katsomme, että nämä ihmiset eivät ole todellisessa hädässä, vaan he ovat turvapaikkashoppailijoita, Halla-aho sanoi.

Orpon mukaan perussuomalaisten ja kokoomuksen suurin ero ilmenee siinä, että perussuomalaiset ylipäätään suhtautuu nuivasti maahanmuuttoon, myös työperäiseen maahanmuuttoon.

– Minusta tässä on meidän puolueidemme suurin ero, kokoomusjohtaja sanoi.

Halla-aho tarkensi, että perussuomalaiset haluaa lopettaa humanitaarisen maahanmuuton, koska se on ensinnäkin kustannustehoton tapa auttaa ihmisiä ja toiseksi se on vahingollista vastaanottavalle yhteiskunnalle.

– Työperäistä maahanmuuttoa sinänsä emme vastusta. Me kyllä vastustamme halpatyövoiman maahanmuuttoa, koska se vääristää työmarkkinoitamme ja aiheuttaa monenlaisia yhteiskunnallisia ongelmia.

Vääristymä Postin johdon ja työntekijöiden palkkojen välillä

Puoluejohtajilta kysyttiin mielipidettä Postin johtajien toiminnasta ja ymmärtävätkö johtajat mitä ovat vaatimassa henkilöstöltä. Juontaja Makkonen kysyi myös näkemystä valtio-omistajan toiminnasta.

Halla-ahon mukaan Postin johdon palkkioiden ja ruohonjuuritason postin työntekijöiden palkkojen välinen epäsuhta on muuttunut vääristyneeksi.

– Valitettavasti olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa Posti joutuu kilpailemaan yksityissektorin kanssa ja yksityissektori pystyy käyttämään halpaa työvoimaa. Jos Suomesta ei löydykään ihmisiä, jotka suostuvat tekemään nälkäpalkalla töitä, niin kolmansista maista löytyy varmasti. Posti sitten on lähtenyt tähän mukaan.

– Meidän näkemyksemme on se, että Posti on ennen kaikkea julkista palvelua tuottava organisaatio, jonka tehtävä on varmistaa se, että ihmisille kulkee posti kohtuuhintaan ja kohtuullisessa ajassa, Halla-aho painotti.

Makkonen tivasi Halla-aholta, putoaisiko Postin työehtojen heikentämiseltä todella pohja pois ilman matalapalkkamaahanmuuttoa.

– Totta kai. Kehitysmaasta tulevan ihmisen kannattaa ottaa työpaikka Suomesta vastaan millä tahansa palkalla, koska hän saa sen työpaikan mukana oleskeluluvan ja todennäköisesti pääsee sen jälkeen loppuelämäkseen suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Kuitenkin tänne tulevien matalapalkkatyöntekijöiden työllisyysaste romahtaa muutamassa vuodessa, Halla-aho vastasi.

Halpatyövoimalla hamutaan palkka-alennuksia

Orpokin paheksui yritysjohtajien palkitsemiskäytäntöjä. Kuitenkin Orpon mukaan Suomeen tarvitaan lisää ulkomaalaisia työntekijöitä, koska Suomessa ei riittäisi työntekijöitä eri tehtäviin.

– Suomessa työntekijät ovat työehtosopimusten piirissä. Ne määrittävät sen, millaista palkkaa maksetaan. Sama palkka on tarjolla kaikille. Työntekijöitä tarvitaan postinjakeluun, linja-auton kuljettamiseen ja niin edelleen, Orpo sanoi.

Halla-aho vastasi, että yleensä kun puhutaan työllisyydestä, tuijotetaan liian yksisilmäisesti työllisyysastetta.

– Pitäisi tarkemmin katsoa, mitä se työllisyysaste on syönyt. Saako työstä sellaista palkkaa, millä pystyy elämään. Kun katsotaan, millaisia palkanalennuksia Postin työntekijöille on tulossa ja millaisilla palkoilla matalimmissa tuloluokissa tehdään työtä, niin ei sillä palkalla voi asua esimerkiksi pääkaupunkiseudulla eikä sellaista työtä kannata ottaa vastaan.

– Tähän sitten ratkaisuksi tarjotaan sitä, että tuodaan halvempia työntekijöitä ulkomailta, Halla-aho paheksui.

Perussuomalaisten puoluejohtaja myös tiivisti, miksi perussuomalaiset vastustaa haittamaahanmuuttoa.

– Haittamaahanmuutto lisää julkisen sektorin kustannuksia ja lisää tarvetta verottaa tuottavaa työtä ja yrittämistä.

Työssäkäyvien ihmisten ostovoimaa parannettava

Puoluejohtajilta kysyttiin konkreettisia keinoja työllistymiseen. Orpo viittasi kokoomuksen 16 kohdan ohjelmaan, joka Orpon mukaan tuottaisi maahan 60 000 työpaikkaa.

– Ne ovat toteutettavissa olevia keinoja. Siellä on työttömyysturvan porrastamista, sosiaaliturvajärjestelmän uudistamista, verotuksen keventämistä ja monia tärkeitä asioita, Orpo sanoi.

– Voidaan toisaalta kysyä, miksi kokoomus ei sitten toteuttanut näitä uudistuksia viimeisen 12 vuoden aikana, välillä pääministeripuolueena ja viimeksikin tosiasiallisena ykköspuolueena hallituksessa? Halla-aho kysyi.

Perussuomalaisten johtaja korosti yritysten kilpailukyvyn parantamista ensisijaisena keinona työllistymisen parantamiseen.

– Suomen talous on pitkälti vientisektorin varassa. Meillä on vientialoilla muutamia kivijalkoja, ja siksi on pidettävä huolta siitä, että niiden kilpailukyky säilyy eikä sitä rapauteta esimerkiksi suuruudenhulluilla ilmastotavoitteilla.

– Miten sitten voidaan edistää työllisyyttä palvelualoilla? No sillä, että työssäkäyvillä ihmisillä on ostovoimaa. Tämä liittyy esimerkiksi keskituloisten ihmisten työn verottamiseen, asumiskustannuksiin, polttoaineen hintaan eli lähes kaikkeen, Halla-aho sanoi.

Ilmastotoimilla ei pidä rapauttaa Suomen teollisuutta

Juontaja Makkonen tivasi Halla-aholta, onko hän todella sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen vastaiset toimet rapauttavat Suomen teollisuuden kilpailukykyä.

– On aivan selvää, että jos esimerkiksi polttoaineiden hintoja nostetaan, se vaikuttaa kuljetusalaan, se siirtyy kaikkien tuotteiden hintoihin ja se vaikuttaa ihmisten ostokykyyn, Halla-aho sanoi.

Orpo sanoi olevansa Halla-ahon kanssa samaa mieltä siitä, ettei kilpailukykyä pidä heikentää ilmastotoimilla.

– Meillä on olemassa myös järkeviä keinoja tehdä vastuullisia ilmastotoimia ilman, että tavallisen kotitalouden elämä tehdään kalliimmaksi tai hankalammaksi. Erona on vain se, että minä oikeasti uskon siihen, että ilmastonmuutos on totta ja että se on ihmisen aiheuttamaa ja meidän pitää tehdä oma osamme.

– Tuo on tuollaista poseerausta, Petteri, Halla-aho sanoi väliin.

– Ei ole, meillä on olemassa keinoja, Orpo sanoi.

Halla-aho jatkoi, että se ei ole vielä ilmastotoimi, että Orpo vakuuttaa kaikesta sydämestään uskovansa ilmastonmuutokseen.

– Eihän se ole oleellista. Emme me kyseenalaista ilmastonmuutosta. Me kyseenalaistamme sen, pystyykö Suomi suuruudenhullulla ilmastopolitiikalla pelastamaan ilmaston, joka on globaali ilmiö.

Opposition yhteistyö on mahdollista

Perussuomalaiset on suurin oppositiopuolue ja ylivoimainen gallup-suosikki. Tällä hetkellä perussuomalaisten kannatus on jo 23 prosenttia ja kokoomuksen 17,3 prosenttia. Yle-juontaja Makkonen huomautti, ettei oppositiossa ole vielä juurikaan nähty yhteistyötä.

– Milloin on sen aika ja missä aiheissa? Makkonen kysyi.

Halla-aho vastasi, ettei oppositiossa yleensä muodosteta sellaisia koalitioita kuin hallituksessa, joten pitäisi tarkentaa, mitä yhteistyöllä tarkoitetaan.

– Vaikka yhteinen välikysymys, Makkonen ehdotti.

Halla-aho totesi, että kokoomushan teki välikysymyksen, eikä pyytänyt perussuomalaisia mukaan.

Orpo totesi, että perussuomalaisia ja kokoomusta voi yhdistää se, että Suomessa on poikkeuksellisen huono hallitus.

– Hallituksella on huono ja vastuuton ohjelma. Kun hallituskausi etenee ja he tekevät ohjelmansa mukaisia esityksiä, niin yksittäisissä kysymyksissä meidän on järkevää toimia hallitusta vastaan. Se ei tarkoita että meillä on yksi yhteinen oppositio vaan että meillä on yhteinen tavoite vastustaa hallituksen esityksiä.

Halla-aho oli osittain samaa mieltä.

– Suuressa kuvassa meillä on yhteisiä näkemyksiä kokoomuksen kanssa, joskin meillä löytyy yhteneväisyyksiä muidenkin puolueiden kanssa. Asiapohjalta olemme valmiita yhteistyöhön kenen tahansa kanssa, kuten olemme aina korostaneet. Yksittäisissä kysymyksissä, jotka liittyvät hallituksen virheisiin, me varmasti löydämme yhteisen sävelen.

SUOMEN UUTISET