Jussi Halla-aho poistaisi huumebisneksen pyörittäjät maasta sekä kiristäisi seksuaali- ja väkivaltarikoksista langetettavien rangaistusten minimitasoa. – Oikeuslaitoksen pitäisi puolustaa voimakkaammin ihmisen fyysistä koskemattomuutta, Halla-aho sanoo.

Jussi Halla-aho sai vastata puheenjohtajan kyselytunnilla myös huumausaineita ja kriminaalipolitiikkaa koskeviin kysymyksiin.

Huumeiden käyttö nuorten keskuudessa on lisääntynyt ympäri Suomea, erityisesti ehkä pääkaupunkiseudulla. Tietynlainen huumemyönteisyys on myös lisääntynyt koko yhteiskunnassa, esimerkiksi mediassa. Monet tahot ovat esittäneet, että miedoimmat huumeet pitäisi jopa laillistaa. Mitä itse ajattelet tästä ja mitä leviävän huumeongelman eteen voisi tehdä?

– Huumebisnes näyttää pääkaupunkiseudulla olevan suurelta osin maahanmuuttajien harrastamaa bisnestä, johon sitten vedetään mukaan suomalaisia teinejä. Kyse lienee siis melko kansainvälisestä toiminnasta.

– Tilannetta voidaan auttaa normaaleilla maahanmuuttopoliittisilla toimenpiteillä esimerkiksi siten, että huumebisnestä pyörittäviä ihmisiä pyritään poistamaan maasta mahdollisimman tehokkaasti.

Hän suhtautuu kaikkiin huumeisiin hyvin kielteisesti.

– Itse näen, että alkoholikin on melkoinen ongelma. Alkoholilla on ollut merkittävä rooli kulttuurissamme, joten mitään uutta kieltolakia ei kannata pyrkiä rakentamaan, mutta se, että meillä jo on alkoholin kaltainen ongelma, ei ole mikään peruste madaltaa kynnystä ryhtyä käyttämään muitakin päihdyttäviä aineita.

Rangaistukset seksuaalirikoksista eivät ole kohtuullisia

Kansalaisia on viime aikoina puhuttanut se, kuinka oikeudessa langetetaan usein hyvin lieviä tuomioita erityisesti seksuaali- ja väkivaltarikoksista.

Useiden kyselyjen mukaan lähes kaikki suomalaiset ovat sitä mieltä, että erityisesti seksuaalirikoksissa rangaistusten pitäisi olla kovempia. Miksi tuomioita ei onnistuta koventamaan, ja miten poliitikot voisivat vaikuttaa tähän asiaan?

– On omituista, että Suomessa ainoastaan verottajan oikeusturva on täysin kunnossa, koska verottajaa ei saa huijata. Verottajan huijaamisesta – ja vaikka nuuskan salakuljettamisesta – saa kovemman tuomion kuin ihmisen fyysisestä vahingoittamisesta.

– Suomessa ei taida juuri olla ihmisiä, joiden mielestä rangaistukset raiskauksesta tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä olisivat kohtuullisia. Poliitikoilla näyttää kuitenkin olevan yrityksenä olla tekemättä asialle mitään, millä olisi vaikutusta. Oikeusministeri on aiemmin esittänyt toimenpiteenä sitä, että korotetaan rikoksista annettavia maksimirangaistuksia, mikä on täysin hyödytöntä, koska tuomioistuimet eivät tällä hetkelläkään langeta maksimirangaistuksia kenellekään. Tämän vuoksi minimirangaistuksia pitäisi korottaa.

Lapset tarvitsevat erityistä suojelua

Halla-ahon mielestä erityisesti lapsia pitäisi pystyä suojelemaan nykyistä paremmin.

– Lapsia pitäisi pyrkiä suojelemaan siten, että laissa määriteltäisiin tiettyä ikää nuorempaan henkilöön kohdistuvat seksuaaliset teot aina raiskauksiksi, jolloin ei tarvitsisi pohtia sitä, onko esimerkiksi 10-vuotias uhri tehnyt vastarintaa riittävän äänekkäästi tai voimallisesti. Perussuomalaisilla on tässä asiassa täysin selkeä kanta ja tahtotila tehdä tälle asialle jotain. Pystymme koska tahansa laatimaan hyvin yksityiskohtaisen lainsäädäntöohjelman, jolla tätä tilannetta pyritään parantamaan.

– Suomessa fyysiseen koskemattomuuteen kohdistuvia loukkauksia on katseltu läpi sormien. Niistä on tuomittu melko lieviä rangaistuksia. Mielestäni ihmisen fyysisen koskemattomuuden, oli sitten kyse naisesta tai miehestä tai varsinkin lapsesta, pitäisi olla kaikkein pyhin oikeus, jota oikeuslaitoksen pitäisi kaikkein voimallisimmin puolustaa. Tänä päivänä asia ei valitettavasti ole näin.

SUOMEN UUTISET