Uuden hallitusohjelman mukaan kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille laitettaisiin jalkapanta.

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Saara Hyrkön mukaan jalkapanta olisi jatkossa nimenomaan vaihtoehto tilanteisiin, joissa henkilö muuten otettaisiin säilöön.

Hyrkkö kertoi aamulla MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa, että vihreiden mukaan toimenpiteen tarkoitus olisi lisätä vapautta.

– Tällä hetkellä ihmisiä otetaan säilöön, mikä on vakavasti vapautta rajoittava toimenpide. Hallitusohjelmassa todetaan, että nyt tutkitaan vähemmän rajoittavia teknisen valvonnan keinoja. Ihmisten valvontaa ei ole tarkoitus lisätä, Hyrkkö esitti.

Tavio: Ei estä tekemästä rikoksia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi, ettei hän ymmärrä sellaista lähtökohtaa, että hallituksen tarkoitus ei ole lisätä valvontaa.

– Kuitenkin samalla haluatte laittaa valvontarangaistuksen mukaisen nilkkapannan. Minua epäilyttää se, että mitä tämä käytännössä olisi. Uskoisin, että käytännössä panta laitetaan hyvin harvoille, joka ei ole tarkoituksenmukainen ratkaisu. Ei se estä ketään tekemästä rikoksia tai karkaamasta, koska pannan voi aina irroittaa,Tavio sanoi.

Riitoja hallituksen sisällä?

Hyrkkö toisti näkemyksensä, jonka mukaan jalkapanta olisi jatkossa nimenomaan vaihtoehto tilanteisiin, joissa henkilö muuten otettaisiin säilöön.

– Tekninen valvonta voi olla jotain muutakin. Vaihtoehtoja tutkitaan sellaisia tilanteita varten, joissa ihminen muuten otettaisiin säilöön, ja joka toimenpide rajoittaisi vapautta.

– Eli jatkossa vaaralliset henkilöt saisivat olla vapaana eikä heitä otettaisi säilöön, Tavio ihmetteli.

Hyrkön ja vihreiden näkemykset pantavalvonnasta aiheuttanevat varmuudella riitoja hallituksen sisällä, sillä keskustan näkemykset ovat aivan erilaisia. Osa keskustalaisista ajaa jalkapannan käyttöönottoa sisäisen turvallisuuden näkökulmaa painottaen.

SUOMEN UUTISET