Tavallisimmin naapurimaassa räjähtää tai ammutaan ongelmalähiössä. Tukholman Östermalmilla joka kolmas äänestää kokoomusta ja pommi on alueella todellakin poikkeus. Syy kuitenkin oli taas se sama: Expressenin tietojen mukaan vallasväen kerrostalosta välitettiin huumeita.

Pommin kohteena olivat Expressenin mukaan törkeistä huumerikoksista vankilaan tuomitun 38-vuotiaan miehen liiketoimet. Miehen organisoima huumekauppa on keskittynyt juuri Östermalmille. Mies on varastoinut alueelle huumeita useampaan osoitteeseen, joihin hän on saanut ylimääräiset avaimet välitettyään asuntoja.

Poliisi kiinni ongelmalähiöissä

Huumeita on näihin päiviin asti saanut ostaa suhteellisen rauhassa Tukholman keskustassa. Poliisin resurssit ovat olleet täysin kiinni Rinkebyn, Tenstan ja Fittjan kaltaisissa ongelmalähiöissä. Siellä ovat tapahtuneet useimmat huumeisiin liittyvät ammuskelut sekä murhat ja lähes poikkeuksetta osallisilla on ollut yhteys Tukholman rikollisjengeihin.

Östermalmin pommi räjähti Gyllenstiernsgatanilla, jossa asuntojen hinnat liikkuvat kymppitonnin tienoilla, euroissa. Muodikas osoite on ollut Expressenin mukaan jo pitemmän aikaa tuttu huumeväen piirissä ja sieltä kokaiini ja kannabis ovat löytäneet tiensä ”luksusasiakkaiden” käyttöön.

Taustalla jengien huumeriita

Poliisi on ottanut Östermalmin pommi-iskusta epäiltynä kiinni miehen, jolla on yhteyksiä Bandidos-rikollisjengiin. Häntä epäillään törkeästä yleisvaaran aiheuttamisesta. Bandidoksella on toimintaa myös rakennusalalla, joka selittäisi hövelin räjähteiden käytön.

Teossa on ilmeisesti kyse vuonna 2013 alkaneesta kostojen kierteestä, joka saattaa liittyä Hells Angelsin Bandidokselta kähveltämään kokaiinierään. Kyseessä voi myös olla rikollisjengien monimuotoisiin ja ketjutettuihin liiketoimiin liittyvästä velkojen perinnästä.

Ammattilaiset asialla

Östermalmin huumeiden jakelupiste oli nerokkaasti järjestetty koodi käteen -periaatteella. Mahdollinen asiakas eli vaikkapa pörssihai tai mediaguru maksoi huumeet swishaamalla ja sai vastikkeeksi rahaliikenteestä osoitteen ja ovikoodin. Näin asiakas ja huumekauppias eivät olleet henkilökohtaisesti yhteydessä keskenään, mikä tekee tapahtumien aukottaman todistamisen hankalaksi poliisille.

Expressenin haastatteleman huumeiden ostajan mukaan myyjiä yläluokan asuntoalueella on ollut useampia ja he ovat toimineet verkostona. Toiminta on ollut erittäin ammattimaista. Ostaja on voinut hankkia käyttöönsä aineita aivan omien mieltymystensä ja tarpeidensa mukaan.

SUOMEN UUTISET