Meitä on peloteltu ilmastonmuutospakolaisilla jo pitkään, mutta tämän kesän kovin trendi saattavatkin olla koronapakolaiset. Sekä EU:n turvapaikkavirasto että Europol varoittavat, että koronavirus voi ajaa suuria määriä laittomia siirtolaisia liikkeelle – ei niinkään itse taudin vaan sen taloudellisten vaikutusten vuoksi.

Koronapandemian sulkemat rajat ovat tilapäisesti vähentäneet Eurooppaan laittomasti pyrkivien siirtolaisten määrää, mutta Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto EASO ennustaa, että tilanne voi muuttua lähitulevaisuudessa. Jos koronavirus pahentaa Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan sekasortoa, laittomien maahantulijoiden määrä saattaa lisääntyä, uutisoi Reuters.

EASO:n raportin mukaan koronavirus saattaa aiheuttaa ruokapulaa ja heikentää turvallisuustilannetta. Tätä kautta Isis-järjestön kaltaiset terroristiryhmät voisivat saada lisää valtaa. Kaikki nämä tekijät vaikuttaisivat siirtolaisvirtoja kasvattavasti.

Alkavatko Turkin ja Kreikan rajalla uudet rähinät?

Euroopan rajavartiovirasto Frontex puolestaan varoittaa, että koronatilanteen helpottuessa Turkki saattaa jälleen ryhtyä ajamaan maassa olevia pakolaisia kohti Kreikan rajaa, uutisoi Welt-lehti. Frontex toteaa raportissaan, että Kreikka on jo lähettänyt satoja lisäpoliiseja Evros-joen rajavyöhykkeelle.

Kreikan ja Turkin välisellä maarajalla oli väkivaltaisuuksia koko maaliskuun ajan Turkin kuljetettua tuhansia muunmaalaisia raja-alueelle usuttaen heitä pyrkimään Kreikkaan. Saksan tiedustelupalvelun saamien tietojen mukaan rajalla mellakoivien siirtolaisten seassa oli pakolaisiksi pukeutuneita Turkin valtion turvallisuuspalvelun miehiä, jotka pyrkivät tarkoituksella lietsomaan väkivaltaisuuksia.

Ihmissalakuljettajat ovat muuttaneet reittejään

Myös Europol varoittaa vuosittaisessa toimintakertomuksessaan, että ihmissalakuljetus tulee pääsemään jälleen vauhtiin, kun Euroopan maat hölläävät liikkumisrajoituksia ja avaavat rajojaan.

Koronaviruksen aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat jo johtaneet siihen, että ihmissalakuljetus on siirtynyt lentoreiteiltä maa- ja vesireiteille. Esimerkiksi Kanarian saarille saapuvien laittomien tulijoiden määrä on kasvanut. Pienveneiden käyttö rajanylityksiin on lisääntynyt myös Englannin kanaalissa.

Taloustilanne ajaa laittomia tulijoita Eurooppaan

EASO:n tavoin Europol ennustelee, että koronapandemian kehitysmaissa aiheuttama pitkäaikainen taloudellinen epävarmuus saattaa aiheuttaa uuden siirtolaisaallon kohti EU-aluetta. Vastaavasti EU-alueen heikentyvät talousnäkymät voivat lisätä laittoman halpatyövoiman kysyntää. Prostituution lisäksi ihmissalakuljetuksen nouseva trendi on maatalouden laittoman halpatyövoiman maahantuonti.

Europol arvelee ihmissalakuljetuksen lisääntyvän Kreikasta Balkanin kautta kulkevalla reitillä, jonka varrella on jo valmiiksi paljon laittomia siirtolaisia odottamassa rajojen avautumista.

SUOMEN UUTISET