Jo kuukauden jatkuneet välikohtaukset Kreikan ja Turkin välisellä rajalla näyttävät nyt hetkeksi laantuneen. Turkki on kuljettanut rajalla olleet siirtolaiset muualla Turkissa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin. Saksan tiedustelupalvelun tietojen mukaan Turkin turvallisuusjoukot soluttautuivat rajalla mellakoivien siirtolaisten sekaan lietsoakseen väkivaltaa.

Levottomuudet Turkin ja Kreikan välisellä rajalla alkoivat, kun Turkki ilmoitti helmikuun lopussa, että se ei aio enää estää siirtolaisten pääsyä raja-alueelle. Tämän jälkeen Turkin viranomaiset suorastaan pakottivat eri puolilla maata olevat siirtolaiset nousemaan busseihin, joilla heidät kuljetettiin raja-alueelle, kirjoittaa Bild-lehti. Suomen Uutiset totesi jo varhaisessa vaiheessa, että näissä väestönsiirroissa on kyse Turkin hybridisodasta EU:ta vastaan.

Kreikka sulki rajan turvapaikanhakijoilta

Kreikka ei kuitenkaan suostunut päästämään tulijoita rajan yli, vaan ilmoitti maaliskuun alussa, että maa ei ota ainakaan kuukauteen vastaan lainkaan turvapaikkahakemuksia. Tästä seurasi viikkoja kestäneitä levottomuuksia, joiden aikana Kreikan viranomaiset raportoivat torjuneensa yli 50 000 laittoman maahantulon yritystä.

Suomen Uutiset kertoi aiemmin Frontexin johtajan lausunnosta, jonka mukaan läheskään kaikki rajan yli yrittävät eivät suinkaan ole turvapaikan tarpeessa olevia pakolaisia. Syyrialaisten lisäksi Turkin puolella rajaa oli myös algerialaisia, marokkolaisia, bangladeshilaisia, pakistanilaisia ja afganistanilaisia, jotka kaikki halusivat rajan yli EU-alueelle.

BND: rajamellakoissa oli turkkilaisia provokaattoreita

Rajamellakoiden aikana Kreikan poliisit ja rajavartijat ampuivat kyynelkaasuammuksia raja-alueelle. Myös Turkin puolelta rajaa ammuttiin kyynelkaasua Kreikan puolelle ja heiteltiin kreikkalaisia poliiseja ja rajavartijoita kivillä ja polttopulloilla. Väkivalloin Kreikan raja-aidan yli pyrkineet laittomat siirtolaiset sytyttivät myös tulipaloja raja-aidan viereen.

Bild-lehti kertoo, että Saksan tiedustelupalvelun saamien tietojen mukaan rajalla mellakoivien siirtolaisten seassa olisi ollut pakolaisiksi pukeutuneita Turkin valtion turvallisuuspalvelun miehiä, jotka pyrkivät tarkoituksella lietsomaan väkivaltaisuuksia. Provokaattoreina toimineet turkkilaiset heittelivät kiviä ja leikkasivat aukkoja raja-aitaan, väittää Saksan tiedustelupalvelu BND. Turkin viranomaiset ovat kiistäneet osallisuutensa mellakoihin.

Uhka ohi ainakin hetkeksi

Nyt Turkki on polttanut Eurooppaan pyrkineiden telttaleirin Kreikan rajalla ja kuljettanut siirtolaiset vastaanottokeskuksiin eri puolille Turkkia. Turkki perustelee operaatiota ”koronaviruksen aiheuttamalla uhalla”, kertoo Helsingin Sanomat. Bild-lehti arvelee osasyyksi Turkin vetäytymiselle sitä, että EU on luvannut maksaa Turkille lisää rahaa, jotta Turkki palaisi noudattamaan Turkin ja EU:n välistä pakolaissopimusta.

– Tämä luku nayttää nyt päättyvän, mutta taistelu jatkuu. Meidän ei pidä vaipua itsetyytyväisyyteen, vaan vahvistaa raja-aitaa ja organisoida rajavalvontaa, sanoi Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis Ylen mukaan.

Aika tulee näyttämään, jatkuuko Turkin hybridioperaatio Kreikkaa ja EU:ta vastaan koronaepidemian laannuttua.

SUOMEN UUTISET