Kreikan viranomaiset ovat huolissaan siitä, että Turkki saattaa yrittää uudelleen siirtolaisvyöryn lähettämistä Kreikkaan. Edellinen yritys murtui Kreikan rajavartijoiden määrätietoisen vastarintaan maiden välisellä maarajalla. Seuraavan aallon pelätään tulevan mereltä. Kreikkalaisia huolettaa myös se, kuinka monella tulijalla on koronavirus.

Turkista otetut satelliittikuvat viittavat siihen, että Turkki on siirtänyt maassa oleskelevia pakolaisia ja muita ulkomaalaisia sisämaan vastaanottokeskuksista rannikolle. Juuri ennen pääsiäiseksi määrättyä ulkonaliikkumiskieltoa toteutettujen siirtojen arvellaan koskeneen jopa kymmeniä tuhansia henkilöitä.

Tilanteesta huolestuneet Kreikan virananomaiset määräsivät, että maan rajoilla on ylläpidettävä erityisvalmiutta myös pääsiäisen pyhinä, kertoo Daily Mail -lehti.

Merirajaa vaikeampi valvoa

Turkin edellinen yritys lähettää kymmeniä tuhansia laittomia siirtolaisia Kreikan kautta EU-alueelle päättyi epäonnistumiseen, koska Kreikan rajat pitivät maahanpyrkijöiden rajavartijoiden päälle heittelemistä kivistä ja polttopulloista huolimatta. Saksan tiedustelupalvelun mukaan Turkin viranomaiset lietsoivat tarkoituksella väkivaltaisuuksia Kreikan rajalla.

Merirajaa Kreikan on kuitenkin vaikeampi vartioida kuin aidattua ja melko lyhyttä maarajaa. Ihmissalakuljettajat ovat aiemminkin pystyneet tuomaan laittomia siirtolaisia Turkin mantereen lähistöllä oleville Kreikan saarille. Kreikan viranomaiset kertovat, että Turkin rannikolla on havaittu epäilyttävää liikehdintää. Asian vahvistaa myös Times-lehti.

– Me teemme kaikkemme puolustaaksemme itsemääräämisoikeuttamme ja vartioidaksemme Kreikan ja EU:n ulkorajoja, sanoi Kreikan hallituksen tiedottaja Stelios Petsas.

Lähettääkö Turkki tartunnan saaneet Kreikkaan?

Koronavirus riehuu myös Turkissa. Kathimerini-sanomalehden lähteiden mukaan Kreikassa ollaan erityisen huolissaan siitä, että turkkilaiset yrittäisivät lähettää koronatartunnan saaneet siirtolaiset kreikkalaisten hoidettaviksi.

Turkissa on todettu jo yli 50 000 koronatartuntaa. Virukseen on kuollut jo 1 100 turkkilaista, kertoo Kathimerini-lehti.

SUOMEN UUTISET