Tunnelmat Espanjan Kanariansaarilla ovat kiihtyneet kasvaneen siirtolaisvyöryn vuoksi. Paikallishallinto syyttää maan hallitusta avun niukkuudesta. Hallitus ei halua kuitenkaan kuljettaa siirtolaisia mantereelle, koska se pelkää luovansa vetovoimatekijän siirtolaisille, kirjoittaa espanjalaislehti El País.

Vuoden alusta lokakuun puoliväliin mennessä Kanarialle oli saapunut noin 8 000 siirtolaista. Siirtolaismäärä on sen jälkeen kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuorokauden aikana.

Tunteet kuumenevat

Saarilla on järjestetty lehden mukaan useita mielenosoituksia, joissa on käytetty kovaa retoriikkaa. Paikalliset asukkaat ovat nimittäneet siirtolaisia muun muassa ”loisiksi” ja ”tunkeutujiksi”.

Kanarialla siirtolaisten vastaanottokapasiteetti on jäänyt tulijamäärän jalkoihin. Paikallisia asukkaita hiertävät myös laittomasti maahan tulleiden ylläpitokulut. Koronapandemian vuoksi Kanarialle tärkeät turismitulot ovat jääneet vähäisiksi.

– Minulla ei ole mitään maahanmuuttajia vastaan, mutta jos meille ei ole omillekaan riittävästi jaettavaksi, niin miten voisi olla heille? työttömäksi jäänyt Verónica kertoo El Paísille.

Keskushallinto pelkää vetovoimatekijää

Espanjan maahanmuuttoministeri José Luis Escrivá on ehdottanut siirtolaisten kuljettamista mantereelle. Hallituksen muita ministereitä ajatus ei ilahduta. Maan sosialistihallitus pelkää kuljetusten vain lisäävän siirtolaismääriä.

Hallitus toivoo, että viilenevät talvikelit kutistavat saapuvien määrää. Maan hallitus haluaisi palauttaa siirtolaisia lähtömaihinsa. Pandemian vuoksi palautukset ovat jääneet vähiin. Siirtolaisia on suunniteltu majoitettavaksi leireille Espanjan asevoimien tiloihin odottamaan palautuksia.

Koronapandemia on myös vaikuttanut siirtolaismäärään toisella tapaa: Länsi-Afrikan maissa pandemia on vienyt viranomaisten resursseja, mikä on pois laittoman siirtolaisuuden torjunnasta. Espanja yrittää paikata resurssivajeita lisärahoituksella.

Henri Alakylä