Turvapaikanhakijoiden leirin tuhopoltto Kreikassa on saanut Saksan poliittisesti täysin sekaisin. Kaikki puolueet vihreistä kristillisdemokraatteihin huutavat sen puolesta, että leirinsä polttaneet turvapaikanhakijat pitää tuoda Saksaan. Lesboksen saarella yhä olevat turvapaikanhakijat puolestaan kertovat vihaavansa koko Eurooppaa, mutta haluavat silti Saksaan.

Koronatartuntojen vuoksi karanteeniin asetetut turvapaikanhakijat sytyttivät viime viikolla Lesboksen saarella sijaitsevan Morian leirin tuleen. Mellakoivat turvapaikanhakijat pyrkivät myös estämään palomiehiä sammutustöissä. Maan tasalle palaneessa leirissä asui UNHCR:n tietojen mukaan 11 500 turvapaikanhakijaa, joista noin 4000 on lapsia. Lesboksen saarelle julistettiin tapahtuneen vuoksi hätätila.

Viikonloppuna poliisi joutui käyttämään kyynelkaasua mellakoivia turvapaikanhakijoita vastaan, kun nämä heittelivät poliiseja kivillä, kertoo Welt-lehti. Kreikan hallitus on lähettänyt Lesbokselle laivoja, jotta kodittomiksi joutuneille perheille voidaan tarjota katto pään päälle, mutta suurin osa Morian leirin turvapaikanhakijoista nukkuu taivasalla, koska he vastustavat uuden telttaleirin pystyttämistä. Osa turvapaikanhakijoista on mellakoimalla jopa yrittänyt estää Kreikan viranomaisia pystyttämästä uusia telttoja.

Turvapaikanhakija: ”Vihaan Eurooppaa”

Norjan yleisradion NRK:n haastattelema turvapaikanhakija kertoo, että laittomat siirtolaiset tulivat EU-alueelle suurin odotuksin, mutta kokevat nyt EU:n pettäneen heidät.

– Nyt minä vain vihaan Eurooppaa, NRK:n haastattelema Mila-niminen turvapaikanhakija kertoo.

Lesboksen leirin olosuhteet eivät ole vastanneet turvapaikanhakijoiden vaatimuksia.

– Jotkut meistä ovat olleet täällä jo kolme vuotta ja kukaan ei ole kysynyt, olemmeko me tyytyväisiä olosuhteisiin.

– Tulipalo syttyi, koska ihmiset olivat vihaisia ja halusivat näyttää vihansa. Me sytytimme koko leirin tuleen näyttääkseemme halveksuntamme, Mila kertoo.

Saksassa väännetään siirrettävien määristä

Turvapaikanhakijat ovat tehneet selväksi, että he eivät halua asua teltoissa eivätkä jäädä Kreikkaan. Useimmat haluaisivat mieluummin Saksaan ja vetoavat liittokansleri Angela Merkeliin, jotta tämä ottaisi heidät vastaan.

Saksassa onkin käyty kiivasta keskustelua aiheesta. Sisäministeri Horst Seehofer ilmoitti, että Saksa ottaa vastaan noin 150 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Tämä ei vihreille kuitenkaan riitä, kertoo Welt-lehti. Vihreät vetoavat liittokansleri Merkeliin, jotta tämä sallisi laajamittaisen turvapaikanhakijoiden siirron Kreikasta Saksaan. Vihreät toivovat myös muiden EU-maiden osallistuvan Kreikan turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamiseen.

Vihreiden lisäksi myös Merkelin kristillisdemokraattien sisältä on kuulunut vaatimuksia suuremmasta kiintiöstä. CDU-puolueen puheenjohtajuutta tavoitteleva Norbert Röttgen vaatii, että Saksan on otettava vastaan 5000 turvapaikanhakijaa Kreikasta.

Röttgen ei ole huolissaan siitä, että siirroista muodostuisi vetovoimatekijä laittomalle siirtolaisuudelle. Hän painottaa kuitenkin, että nyt kyseessä on poikkeustapaus humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi, ”joten meidän on tehtävä selväksi, että tämä ei ole signaali”.

Junnila: ”Leirit roihuavat, jos sillä saa menolipun Suomeen”

Monet ovat sitä mieltä, että tällainen menettely nimenomaan lähettää täysin väärän signaalin: turvapaikanhakijoita ikään kuin palkitaan oman leirinsä polttamisesta, mikäli lopputuloksena on se, että heidät siirretään Kreikasta korkeamman elintason maihin. Esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila on arvostellut turvapaikanhakijoiden siirtoja toisiin EU-maihin.

– Täysin väärä signaali, joka rohkaisee tuhopolttoihin. Ei voi olla niin, että pakolaisleirejä polttamalla päästään käsiksi Suomen sosiaaliturvaan ja etuuksiin. Leirit roihuavat, jos sillä saa menolipun Suomeen, Junnila jyrähtää.

SUOMEN UUTISET