EU:n 10 jäsenmaata ovat päättäneet vastaanottaa 400 turvapaikanhakijaa Morian palaneelta pakolaisleiriltä Kreikasta. Suomeen tulee sisäministeriön mukaan 11 henkilöä. Muihin Pohjoismaihin tulijoita ei ole.

Kymmenen EU:n jäsenmaata ovat sopineet vastaanottavansa 400 yksintullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa tuhoutuneelta Morian pakolaisleiriltä Lesboksella.

Repuplic World -verkkolehden mukaan Saksa ja Ranska vastaanottavat 100-150 pakolaista kumpikin ja Hollanti 50. Loput lapsista pääsevät matkaavat Suomeen, Sveitsiin, Belgiaan, Kroatiaan, Sloveniaan, Luxemburgiin ja Portugaliin.

Suomeen 11 yksintullutta alaikäistä

Suomi vastaanottaa sisäministeriön tiedotteen mukaan 11 pakolaista. Yksin liikkeellä olevat lapset kuuluvat hallituksen jo aiemmin päättämään 175 pakolaisen kiintiöön.

– Morian leirin tulipalo on järkyttävä tapahtuma jo valmiiksi vaikeissa olosuhteissa. Suomessa hallitus päätti helmikuussa tuesta Välimeren maille. Kreikasta on tähän mennessä siirretty Suomeen 72 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä hakijaa. Toimintamme on jo konkreettisesti auttanut Kreikkaa ja haavoittuvassa asemassa olevia hakijoita. Vastaanottamalla nämä 11 alaikäistä, jatkamme tuen antamista ja hallituksen päätöksen toteuttamista, sisäministeri Maria Ohisalo toteaa tiedotteessa.

Ruotsi lähettää telttoja

Ruotsi ja muut Pohjoismaat – siis Suomea lukuun ottamatta – eivät ole vastaanottamassa pakolaisia tuhoutuneelta Morian leiriltä. Ruotsi on sen sijaan lähettämässä saarelle materiaaliapua, jotta pakolaiset pääsisivät pois sään armoilta. Matkaan lähtee SVT:n mukaan telttoja, makuupusseja, huopia sekä keittovälineitä.

– Ruotsi toimii nyt nopeasti, jotta 1 000 vaikeassa tilanteessa olevaa pakolaista saa katon päänsä päälle, sanoo sisäministeri Mikael Damberg tiedotteessaan.

SUOMEN UUTISET