Perussuomalaisten kansanedustajat Laura Huhtasaari, Olli Immonen, Leena Meri, Jari Ronkainen, Sami Savio ja Ville Tavio vaativat nuorille turvapaikanhakijoille automaattista ikätestausta.

Hämmästyttävän paljon 17-vuotiaita

Nykyisen käytännön mukaan ikätesti tehdään vain yksin tulleille turvapaikanhakijoille, joiden kohdalla on syytä epäillä täysi-ikäisyyttä, vaikka hakija itse kertoo olevansa alaikäinen.

– Tällä hetkellä testeihin ohjataan ulkonäön perusteella vain osa hakijoista. Järjestelmässä on valuvika, sanoo Ronkainen.

– Niukasti alaikäisten eli 17-vuotiaiksi ilmoittautuvien turvapaikanhakijoiden osuus on hämmästyttävän suuri, Immonen pohtii.

Ikä ilmoitetaan alakanttiin

Alaikäisiksi luokiteltuja turvapaikanhakijoita sijoitetaan perhekoteihin, jotka ovat erilaisia kuin aikuisten vastaanottokeskukset. Alaikäiset saavat myös edustajan valtion varoista.

– Nykyiset olosuhteet kannustavat hakijoita ilmoittamaan ikänsä alakanttiin, sanoo Huhtasaari.

Laajamittaista huijausta

Viime vuonna noin kaksi kolmasosaa tehdyistä ikätesteistä paljasti alaikäiseksi ilmoittautuneen turvapaikanhakijan olevan todellisuudessa aikuinen. Tutkimusmenetelminä käytetään pääsääntöisesti hammas- ja ranneluustotutkimuksia.

– Testitulokset paljastavat laajamittaisen huijauksen. Kaikkien nuorten hakijoiden testaaminen olisi tasapuolista ja oikeudenmukaista, kommentoi Tavio.

Testit maksavat itsensä takaisin

Perussuomalaiset haluavat, että ikätestausten laajentaminen kytketään tiedonkulun parantamiseen.

– Viranomaisilla tulee olla velvollisuus ilmoittaa turvapaikanhakijoista ikätietoja ja muita oleellisia tietoja toisille viranomaisille, sanoo Leena Meri.

Perussuomalaisten kansanedustajat katsovat, että hakijoiden huolellinen tutkiminen maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

– Automaattinen testaus lisäisi myös huomattavasti nykyjärjestelmän uskottavuutta, arvioi Savio.

SUOMEN UUTISET