Kreikan maahanmuuttoministeri syyttää kansalaisjärjestöjä siitä, että ne auttavat somaleita Turkin kautta Kreikkaan laittomasti. Somalisiirtolaiset tuodaan Turkkiin opiskelijaviisumilla, mutta heidät siirretään välittömästi rannikolle odottamaan ihmissalakuljettajien järjestämää matkaa Kreikkaan.

Maahanmuuttoministeri Notis Mitarakis syytti tiistaina Ateenassa pitämässään lehdistötilaisuudessa nimeltä mainitsemattomia kansalaisjärjestöjä siitä, että ne auttavat somaleita Turkin kautta Kreikkaan laittomasti, kertoo kreikkalainen Kathimeriní-sanomalehti englanninkielisessä versiossaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan siirtolaisille hankitaan Somaliassa viisumi Turkkiin opiskelun tai sairauden hoidon perusteella.

– Kansalaisjärjestöt maksavat viisumin hankkimisen ja lennon Istanbuliin, kertoi Kreikan maahanmuuttoministeri lehdistötilaisuudessa. Sen jälkeen siirtolaiset kuljetetaan Turkin rannikolle, josta ihmissalakuljettajat auttavat heitä kansalaisjärjestöjen tuella pääsemään EU-alueelle laittomasti.

– Nämä maahantulot on estettävä kaikin laillisin keinoin, ministeri sanoi. Me emme halua maastamme porttia Eurooppaan.

Perusteettomia turvapaikkahakemuksia

Maahanmuuttoministeri Notis Mitarakis kertoi, että marraskuun alusta lukien Lesboksen saarelle on tullut 214 uutta turvapaikanhakijaa, joista yli puolet eli 142 on Somalian kansalaisia. Opiskeluviisumilla tai muuten Turkkiin tulleisiin somaleihin ei tietenkään kohdistu Turkissa mitään sellaista vainoa, joka oikeuttaisi heidät hakemaan turvapaikkaa EU-alueelta.

Lesbos ja muut Kreikan saaret ovat olleet syksyn mittaan otsikoissa siksi, että mellakoivat turvapaikanhakijat ovat polttaneet omia pakolaisleirejään päästääkseen pois saarilta Saksaan tai muihin EU-maihin. Kreikasta on siirretty turvapaikanhakijoita muun muassa Suomeen.

Kreikkalaisministeri syytti tiedotustilaisuudessa Turkkia siitä, että Turkki ei ole noudattanut vuonna 2016 EU:n kanssa solmimaansa pakolaissopimusta ja estänyt ihmissalakuljettajien veneiden lähdön Turkin rannikolta. Kreikka on jo pitkään sanonut Turkin käyttävän laittomia siirtolaisia ikään kuin aseena Kreikkaa vastaan.

Rajalevottomuudet jatkuneet jo pitkään

Tähän asti pahimmat laittomaan siirtolaisuuteen liittyvät rähinät Turkin ja Kreikan välillä nähtiin maaliskuussa, kun Turkki kuljetti maiden väliselle maarajalle tuhansia laittomia siirtolaisia ja yllytti näitä pyrkimään Kreikkaan vaikka väkisin.

Rajamellakoiden aikana Kreikan poliisit ja rajavartijat ampuivat kyynelkaasuammuksia raja-alueelle. Myös Turkin puolelta rajaa ammuttiin kyynelkaasua Kreikan puolelle ja heiteltiin kreikkalaisia poliiseja ja rajavartijoita kivillä ja polttopulloilla. Kreikkaan pyrkineet laittomat siirtolaiset sytyttivät myös tulipaloja raja-aidan viereen.

Tulijat Somaliasta tuskin loppuvat jatkossakaan, sillä kansalaisjärjestöjen tarjoamista opiskelijaviisumeista on uutisoitu myös siellä. Tästä kätevästä keinosta päästä Turkin kautta EU-alueelle on kertonut ainakin englanninkielinen Somaliland Sun -uutissivusto.

SUOMEN UUTISET