

LEHTIKUVA
Euroopan komissiolta tulossa uusi ehdotus turvapaikkajärjestelmään: Asuta tai palauta
Euroopan komission on määrä julkaista uusi ehdotuksensa EU:n turvapaikkajärjestelmän kehittämiseksi. BBC:n tietojen mukaan turvapaikanhakijan vastaanottava maa saisi 10 000 euron tukirahoituksen henkilöä kohden. Politicon mukaan maat voisivat myös kieltäytyä pakkoasuttamisesta osallistumalla kielteisen päätöksen saaneiden palauttamiseen.
EU on pyrkinyt velvoittamaan jäsenmaitaan turvapaikan saaneiden asuttamiseen. Itäiset jäsenmaat ovat kieltäytyneet tehtävästä. Esimerkiksi Unkari ja Puola ovat ehdottaneet voivansa rahoittaa EU:n rajavalvontaelin Frontexia pakkoasuttamisen sijaan.
Monilla turvapaikkaa hakevilla on usein tähtäimessä jokin muu maa kuin Puola tai Unkari. Maiden on vaikea valvoa oleskeluluvan saaneiden liikkeitä Schengen-maiden alueella.
Vain kolmannes lähtee EU-alueelta
Politico kertoo komission tarjoavan vaihtoehdon siirtolaisten pakkoasuttamiselle. Vastaanottamisesta kieltäytyvät maat voivat omalta osaltaan auttaa palauttamalla kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita takaisin omiin kotimaihinsa.
Asuttamisesta kieltäytyvän maan tulisi auttaa esimerkiksi Italiaa tai Kreikkaa yhtä monen henkilön palauttamisessa kuin mitä sen olisi määrä vastaanottaa. Tehtävään olisi aikaa kahdeksan kuukautta. Mikäli palautus ei syystä tai toisesta onnistu, palataan pakkoasuttamisen pariin.
EU:n omien laskelmien mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista vain hieman yli kolmannes lähtee EU:n alueelta.
Tulijoista 10 000 euron kulukorvaus
EU aikoo myös vauhdittaa siirtolaisten vastaanottoa antamalla maille 10 000 euron kulukorvauksen per asutettu henkilö. Ilman huoltajaa kulkevan alaikäisen vastaanottava maa saa 12 000 euroa.
Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz totesi, ettei pakkoasuttaminen ole edelleenkään mikään ratkaisu.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vastaanotto palautus turvapaikkajärjestelmä jäsenmaat siirtolaiset kielteinen turvapaikkapäätös Sebastian Kurz Unkari Puola EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”

Halla-aho: Maahanmuuttajien kotoutuminen on Suomessa poikkeuksellisen surkeaa – ja ainoa sallittu selitys kotoutumisen epäonnistumiselle on rasismi ja rakenteet

Vihreät tahtoo Suomeen 80 000 työperäistä maahanmuuttajaa – Purra: ”Niin järjetön linjaus, että edes muut hallituspuolueet eivät lähteneet vihreiden tueksi”

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan miljoonia – Meri: ”Meillä on tärkeämpiäkin kohteita, jotka suorastaan huutavat rahoitusta”

Jimmie Åkesson haluaa pakolaispolitiikan painopisteeksi palautukset turvapaikkatyrkytyksen sijasta – tähtää oikeusministeriksi seuraavaan hallitukseen

Immonen: EU ei saa sanella Suomen maahanmuuttopolitiikkaa – ”Komissio ajaa järjestelmää, jossa pakolaisleirin polttaminen palkitaan pääsylipulla Eurooppaan”

Ranska haluaa tiukempaa kontrollia EU:n rajoille: ”Schengen-sopimus on ajateltava uusiksi”

Ruuhkaisa viikonloppu Kanariansaarilla – yli 1 600 siirtolaista saapui veneineen Afrikasta

EU:n sisäministerit eivät saaneet kasaan sopua siirtolaispaketista
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.