

Morian leiriltä Kreikan mantereelle ja sitä kautta muualle Eurooppaan lennätettäviä alaikäisiä. / LEHTIKUVA
Immonen: EU ei saa sanella Suomen maahanmuuttopolitiikkaa – ”Komissio ajaa järjestelmää, jossa pakolaisleirin polttaminen palkitaan pääsylipulla Eurooppaan”
Euroopan komissio julkaisi uuden ehdotuksensa EU:n turvapaikkajärjestelmän kehittämiseksi. Uusi esitys pitää sisällään viisi lakiehdotusta, joiden tarkoitus on muun muassa yhdenmukaistaa toimet rajalla, nopeuttaa turvapaikanhakuprosessia ja tehostaa palautuksia. Kaikki toimet koskevat laittomasti Euroopan unionin alueelle pyrkiviä henkilöitä.
Uudessa paketissa jäsenmaiden olisi valittava kolmen vaihtoehdon välillä: joko ne ottavat vastaan turvapaikanhakijoita tai sponsoroivat pakolaisen palauttamista tai tarjoavat muunlaista rahallista tukea Euroopan maahanmuuttopolitiikan toimeenpanoon.
Taakanjako on vetovoimatekijä
Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen mukaan EU-komission esittämä uusi maahanmuuttopaketti ei tulisi poistamaan ongelmia, vaan se entisestään kiihdyttäisi siirtolaisvirtoja Eurooppaan ja Suomeen.
– Taakanjakoon ja pakkosolidaarisuuteen perustuva maahanmuuttopolitiikka olisi suuri maahanmuuton vetovoimatekijä. Siirtolaisvirtojen kasvun hyväksyminen ja tulijoiden siirtely ympäri Eurooppaa, josta palautuksiin ei käytännössä päästä olisi vastuutonta toimintaa.
Lähtömaat eivät ota tulijoita vastaan
Komission esityksen mukaan turvapaikanhakijan vastaanottava maa saisi 10 000 euron tukirahoituksen henkilöä kohden ja maa voisi myös kieltäytyä vastaanottamisesta ja osallistua sen sijaan kielteisen päätöksen saaneiden palauttamiseen takaisin omiin kotimaihinsa.
– Palauttaminen on kuitenkin ollut jo kauan erittäin vaikeaa, kun lähtömaat eivät suostu ottamaan tulijoita vastaan. Kun palautus ei onnistu, turvapaikanhakijat jäävät tulomaahan. Kansalliseen keinovalikoimaan palauttamisen tehostamiseksi tulisikin ottaa muun muassa ehdollisuus viisumi-, kauppa- ja kehityspolitiikassa, Immonen toteaa.
Integraation syventämistä kriisin varjolla
Keskustelu EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta sai virtaa vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin iskettyä Eurooppaan. Komission maahanmuuttopakettia vauhditti myös Kreikassa sijaitsevan Morian pakolaisleirin tuhoisa tulipalo syyskuussa.
– On kestämätöntä, että komissio ajaa järjestelmää, jossa esimerkiksi pakolaisleirin polttamisesta palkitaan pääsylipulla Eurooppaan. Kestämätöntä on myös se, että EU:n integraatiota pyritään syventämään aina kriisien varjolla, olipa sitten kyse talous- ja finanssikriisistä, koronakriisistä tai maahanmuuttokriisistä, Immonen toteaa.
Yhteinen maahanmuuttopolitiikka ei ole ratkaisu
Immosen mukaan EU:ssa näyttää olevan linjana se, että yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa pyritään harmonisoimaan mahdollisimman löysien normien mukaiseksi ja sillä oletuksella, että tulijatulvaa ei voida estää saapumasta Eurooppaan.
– EU:n tarjoama hidas alistuminen turvapaikanhakijatilanteen jatkumiseen ei saa olla vaihtoehto. Eurooppalaisten on korkea aika herätä suojelemaan omaa mannertaan.
Immosen mukaan EU:ssa tullaan myös kohtaamaan tulevaisuudessa uusia tilanteita, joihin nyt ehdotettu EU:n maahanmuuttopolitiikka ei kykenisi vastaamaan.
– Tilanteet maahanmuuton suhteen voivat vaihdella Euroopassa. Jäsenmaiden poliitikkojen on tarvittaessa pystyttävä toimimaan nopeasti ja suvereenisti kansallisella tasolla. Ei voida olettaa, että jäsenmaat jäävät odottamaan EU-tason neuvotteluja ja niin sanottua yhteistä linjaa maahanmuutto-ongelmien eskaloituessa.
– Ainoa EU-tason toimiva ratkaisu voisi olla Australian mallin soveltaminen. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että EU noudattaisi ulkorajallaan Australian tapaan tiukkaa käännytyspolitiikkaa. Ulkorajavalvonta olisi tehokasta. Ihmissalakuljettajille ja laittomille siirtolaisille annettaisiin selkeä signaali, että Eurooppaan ei voi tulla laittomin keinoin. Jäsenvaltioille voitaisiin myös asettaa velvoite olla ottamatta vastaan toisesta jäsenmaasta tulevia turvapaikanhakijoita. Lisäksi hädänalaisia pyrittäisiin auttamaan lähellä kriisialueita. Näin saataisiin turvapaikanhakijatulva estettyä, Immonen sanoo.
Päätösvalta pidettävä kansallisissa käsissä
EU-komission maahanmuuttopaketti siirtäisi päätösvaltaa maahanmuuttoasioissa unionille. Paketti jättäisi jäsenmaille käytännössä kaksi vaihtoehtoa: joko vastaanotat turvapaikanhakijoita tai maksat.
– Suomen on säilytettävä mahdollisimman suuri itsenäinen päätäntävalta maahanmuuttopolitiikan saralla. Itsenäisen maan tulee voida itse päättää, ketä se päästää rajojensa sisälle, Immonen sanoo.
– Julkisen vallan ei tule edistää massamaahanmuuttoa ja suomalaiselle elämäntavalle vieraiden kulttuurien ylläpitoa. Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että maassa harjoitetaan maahanmuuttopolitiikkaa, joka vahvistaa eikä heikennä yhteiskuntaa.
Suomen löysä turvapaikkapolitiikka remonttiin
Immosen mukaan Suomen turvapaikkapolitiikka on edelleen Pohjoismaiden löysintä esimerkiksi perheenyhdistämisten osalta.
– Suomessa on aivan liian väljät suojelukriteerit, löysät perheenyhdistämiskäytännöt sekä tehottomat palautusmenettelyt ja avokätinen sosiaaliturva. Nämä houkuttelevat turvapaikanhakijoita Suomeen.
– Suomen tulee karsia epäterveitä houkuttimia leikkaamalla maahantulijoille myönnettäviä vastikkeettomia etuuksia sekä asettamalla oleskelulupa-, perheenyhdistämis-, työ- ja oleskelulupaehdot kansainväliselle minimitasolle, Immonen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maahanmuuttopaketti pakolaisleiri kriisi lähtömaat liittovaltiokehitys turvapaikkajärjestelmä siirtolaiset EU-komissio Eurooppa Tuhopoltto Suomi perussuomalaiset Olli Immonen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Visegrad-maat: Ei läpimurtoa komission turvapaikkauudistuksessa

Euroopan komissiolta tulossa uusi ehdotus turvapaikkajärjestelmään: Asuta tai palauta

Hakkarainen: Palkitaanko Morian leirin tuhopolttajat matkalipulla Eurooppaan?

Jimmie Åkesson haluaa pakolaispolitiikan painopisteeksi palautukset turvapaikkatyrkytyksen sijasta – tähtää oikeusministeriksi seuraavaan hallitukseen

Pakolaisleirit roihuavat – jos sillä saa menolipun Suomeen

Purra: EU vie rahat ja tuo turvapaikanhakijat

Junnila: Sisäministeriö valmistelee keinoja laittoman maassaolon laillistamiseksi

Ruuhkaisa viikonloppu Kanariansaarilla – yli 1 600 siirtolaista saapui veneineen Afrikasta

EU:n sisäministerit eivät saaneet kasaan sopua siirtolaispaketista
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää