

Suojavarusteisiin pukeutunut rajavartija oli vastassa Suomeen Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuvia matkustajia Turun lentoasemalla tiistai-iltana 11. elokuuta 2020. / LEHTIKUVA
Viikon 48/2020 luetuin
Maahanmuuttajat jonottavat koronatestejä päästäkseen lomailemaan lähtömaihin – kyläilyreissuilta tuodaan Suomeen uusia tartuntoja
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella maahanmuuttajataustaisten osuus koronatartunnan saaneista on jopa 30 prosentin luokkaa, eli osuus on selkeästi isompi kuin heidän väestöosuutensa. Korona leviää etenkin somalinkielisten keskuudessa.
Suomen koronatilanne on edennyt lyhyessä ajassa huolestuttavaan suuntaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan Suomessa on todettu 618 uutta koronatartuntaa. Yhteensä Suomessa on nyt keväästä saakka todettu 23 766 tartuntaa. Pahin tilanne on tällä hetkellä Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä, jossa korona on siirtynyt leviämisvaiheeseen.
Korona leviää nyt erityisesti pääkaupunkiseudun maahanmuuttajayhteisöissä ja alueilla, joilla asuu paljon maahanmuuttajia, kuten Itä-Helsingissä.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoi aiemmin Iltalehdelle, että maahanmuuttajataustaisten osuus koronatartunnan saaneista on HUS:n alueella jopa 30 prosentin luokkaa, eli osuus on selkeästi isompi kuin heidän väestöosuutensa.
Helsingin kaupunki tiedotti jo huhtikuussa, että koronavirustartunnat ovat lisääntyneet etenkin somalinkielisten keskuudessa.
Todistusten kanssa voi matkustaa minne vain
Koronaa tulee Suomeen myös rajojen ulkopuolelta, sillä Suomesta on edelleen mahdollista matkustaa ulkomaille ja lentokoneet liikkuvat. Ulkomaanmatkojen kohdemaat tai lentoyhtiö saattavat kuitenkin edellyttää matkustajilta tuoretta todistusta negatiivisen koronavirustestin tuloksesta tai niin sanottua fit to fly -todistusta.
Suomen Uutisten tietojen mukaan Helsingin ja Uudenmaan alueen terveydenhuollon yksiköissä on koko syksyn ajan testattu maahanmuuttajataustaisia, Suomessa asuvia henkilöitä, jotka ovat tarvinneet todistusta kotimaahan tai lähtömaahan suuntautuneen matkan vuoksi.
Maahanmuuttajat lomailevat tai käyvät muuten vierailulla kotimaissaan, kuten Irakissa, Afganistanissa, Somaliassa ja Keniassa. Toisaalta Suomesta matkustetaan paljon myös esimerkiksi Kiinaan ja Thaimaahan.
Suomen Uutisten tavoittama, pääkaupunkiseudulla työskentelevä terveydenhuollon ammattihenkilö on tilanteesta huolissaan
– Todistusten kanssa pääsee lentokoneella edelleen lähes kaikkialle maailmassa. Huolestuttavaa kuitenkin on, että esimerkiksi matkojen kohdemaissa koronatestaus ei välttämättä ole samalla tasolla kuin Suomessa, joten viruksen kantajiakin palaa Suomeen jatkuvasti ulkomailta.
Testejä päivittäin
Suomen Uutisten haastattelema terveydenhuollon ammattihenkilö on syksyn aikana tehnyt useita koronatestejä ja kirjoittanut testitodistuksia joita on tarvittu ulkomaanmatkoja varten.
Epäselvyyksiä on ilmennyt usein esimerkiksi tilanteissa, joissa on vaadittu todistusta jo ennen kuin näyte on valmistunut.
– Testejä olen tehnyt päivittäin. Pääkaupunkiseudulla on testejä tehty myös muualla Suomessa asuville ulkomaalaistaustaisille henkilöille. Ulkomaille matkustetaan myös koko perheen voimin. Olen myös tehnyt useita testejä ihmisille, jotka eivät edes osaa suomea.
Käytännöt vaadittavasta todistuksesta vaihtelevat riippuen lentoyhtiöstä tai matkan kohdemaasta. Koronatestitulos on eri asia kuin fit to fly -todistus, joka on lääkärin kirjoittama asiakirja, jossa on lääketieteellisesti arvioitu henkilön kykyä matkustaa lentokoneessa. Todistuksen saaminen edellyttää negatiivista koronatestitulosta.
– Hallitus kuitenkin suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Mielessä on käynyt, ovatko ne matkat oikeasti tarpeellisia, joita varten olen ihmisiä testannut, Suomen Uutisille kerrotaan.
Ylilääkäri: Lyhyet työmatkat eivät ole riski
HUS:n ylilääkäri Järvinen sanoo Suomen Uutisille, että ulkomaanmatkailun vaikutus Suomen koronatilanteeseen on viime aikoina ollut vähäistä. Järvinen kuitenkin toteaa, että koronaa tulee jonkin verran rajojen ulkopuolelta.
– Kaakkois-Suomesta on viestitetty, että siellä melko iso osa tartunnoista on peräisin Venäjällä käyneiden, usein kaksoiskansalaisten matkailusta.
Järvisen mukaan lyhyet työmatkat Suomen ulkopuolelle eivät ole merkittävä riskitekijä. Isoin riski on Suomessa asuvilla ulkomaalaisilla, jotka käyvät ”kylälymatkoilla”.
– Tartunnan riski liittyy siihen, mitä siellä ulkomailla tehdään. Suurin riski on aina niillä, jotka ulkomaanmatkoilla ovat tekemisissä ja lähikontaktissa paikallisten ihmisten kanssa, eli todennäköisyys saada tartunta on suurin tällaisissa tilanteissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kaksoiskansalaiset koronatartunnat Asko Järvinen lennot koronatestit matkustaminen THL maahanmuuttajat Pääkaupunkiseutu Irak Hus Suomi Somalia Terveydenhuolto Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Eurooppaan pyrkii elintasoperäisiä siirtolaisia – ”Ainoa keino tulijoiden pysäyttämiseen on se, että siirtolaisvirta pysäytetään Euroopan ulkopuolelle”

Immonen: Suomi luisumassa Ruotsin tielle – ”Epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ja massamaahanmuutto johtavat maan lopulta totaaliseen kaaokseen”

Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”

Pakolaisleirit roihuavat – jos sillä saa menolipun Suomeen

Halla-aho sisäministeri Ohisalolle: ”Aiotteko jatkossa olla vähemmän hyväuskoinen nyyhkytarinoiden edessä?”

Perussuomalaiset: Kaikki Suomeen palaavat matkailijat koronatestaukseen ja sairastuneet valvottuun karanteeniin

Koronan varjolla lisää maahanmuuton kustannuksia – vain perussuomalaiset vastustavat

Junnila: Sisäministeriö valmistelee keinoja laittoman maassaolon laillistamiseksi

Savio: Hallituksen on varmistettava koronavirusrokotusten edellyttämän logistiikan tehokkuus
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.