Hallintovaliokunta käsitteli tänään lakiehdotusta, jossa ehdotetaan, että ilman huoltajaa oleva lapsi tai nuori, jolle on myönnetty oleskelulupa hänen haettuaan Suomessa alaikäisenä kansainvälistä suojelua tai joka on otettu Suomeen pakolaiskiintiössä, voi olla tukitoimenpiteiden piirissä nykyisen 21 vuoden sijaan 25-vuotiaaksi asti. Perussuomalaiset vastustavat esitystä.

Esityksen seurauksena valtion korvaamat jälkihuollon kustannukset nousevat. Muutoksen arvioitu kustannus on 2,6 miljoonaa euroa vuonna 2021 ja 5 miljoonaa euroa vuosina 2022-2024.

Perussuomalaiset huomauttaa vastalauseessaan, että koronapandemian vuoksi Suomen talouden näkymät ovat heikentyneet nopeasti. Vallitsevassa kriisitilanteessa valtion menoja tulisi kyetä priorisoimaan.

– Kerta toisensa jälkeen, esitys esitykseltä näemme, minkä asian hallitus nostaa agendansa kärkeen. Jälleen yksi korona-ajan paketti, joka lisää maahanmuuton kustannuksia, tällä kertaa iskusanojen ”yhdenvertaisuus” ja jopa ”lapset” takana, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra sivaltaa.

– Minkäänlaisia positiivisia muutoksia pakolaismaista tulevien kotoutumiseen esitys ei tuo. Mutta tuopa jälleen kerran lisää kustannuksia ja lisää katkeruutta ja vastakkainasettelua.

”Ei ihme, että kansa puhuu partalapsista”

Jälkihuollon yläikärajan nostaminen pidentää ulkomaalaisten täysi-ikäisten nuorten mahdollisuutta jälkihuoltoon neljällä vuodella. Perussuomalaiset katsoo, että tällainen etuuksien merkittävä laajentaminen tekee Suomesta entistä houkuttelevamman kohteen hakea kansainvälistä suojelua. Esitys ei tosiasiassa kuitenkaan koske lapsia tai nuoria vaan aikuisia.

– Lakimuutosta perustellaan jälleen lasten ja nuorten edulla. Kuitenkin se lisää etuja 21-25-vuotiaille aikuisille, joista moni on todellisuudessa tätäkin vanhempi. Ei ole ihme, että kansa puhuu ”partalapsista”, jos laki kohtelee partasuisia miehiä lapsina, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toteaa.

– Hallituksen esitys on jälleen yksi uusi vetovoimatekijä haitalliselle maahanmuutolle eli Suomeen vaeltavalle, ikänsä valehtelevalle haittamaahanmuuttajalle, hallintovaliokunnan jäsen Mauri Peltokangas tykittää.

Suomalaiset heikommassa asemassa

Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen huomauttaa, että lakimuutoksen jälkeen maahanmuuttajataustaiset ovat etuoikeutetussa asemassa.

– Suomalainen saa 25-vuotiaaksi asti nyt lakiehdotuksessa listattuja palveluita vain, jos hän on lapsena ollut lastensuojelun asiakas. Muuten hän kuuluu aikuissosiaalityön piiriin. Yhdenvertaisuus ei siis toteudu vaan se heikkenee esityksen myötä kantasuomalaisten osalta, Rantanen toteaa.

SUOMEN UUTISET