Viime viikolla ja viime viikonlopun Donald Trumpin kampanjatilaisuuden myötä koronatartunnat ovat taas otsikoissa. Osavaltiokohtaisia suuria tartuntamääriä on uutisoitu tällä viikolla erityisesti Floridan, Arizonan ja Texasisin osavaltioissa. Näissä osissa Yhdysvaltoja on ollut paljon rajoituksiin löyhästi suhtautuneita kansalaisia.

Viime viikkoina alueella on perätty myös nuorten kansalaisten parempaa suojautumista. Toisaalla on myös keskusteltu korona-ajan jälkeisestä pelosta, joka pitää kansalaisia yhä karanteenioloissa ja siten vaikeuttaa yhteiskunnan elpymistä.

NBC:n poliittisen keskusteluohjelman isäntä Bill Maher vitsaili, että helikopterivanhempien kasvattamilla milleniaaleilla on immuunijärjestelmä koronapelkoon. Hän sanoi, että esimerkiksi Japanissa vain yksi alle 30-vuotias on kuollut tautiin.

– Tämä on teidän haasteenne. Menkää rannoille, ravintoloihin ja ostoskeskuksiin ostamaan pöksyjä. Ole sankari, koska kuulut vähiten koronan tappamaan ryhmään.

Maher sanoi lisäksi, että näillä nuorilla, jotka käyvät klubeilla ja keskipäivän allasjuhlissa, jota ennen he eivät ole nukkuneet silmänräpäystäkään ja ovat harrastaneet suojaamatonta seksiä sekä vetäneet kokaiinia bakteereja täynnä olevalla 20 dollarin setelillä, on käsittämätön puolustusjärjestelmä – myös koronaan.

Lihavuusepidemian vaikutuksista vaietaan

Ravitsemustiede on myös yksi asia, josta USA:ssa on vaikea saada riippumattomia tutkimuksia. NBC uutisoi Friedman School of Nutrition Science and Policyn ravitsemustieteen tohtori ja kardiologi Dariush Mozaffarian haastattelun. NBC:n mukaan tohtorin opinahjo on “ainoa” lobbauksesta vapaa, riippumaton toimija kiistanalaisella tieteenalalla.

Mozaffarian sanoo, että koronapandemian suuret kuolinluvut olisi voitu välttää, jos lihavuusepidemia ei olisi niin valtava kansanterveydellinen ongelma. Tohtori sanoo myös, että yksilön vastuu omasta terveydestään on merkittävässä roolissa viruksen vastaisessa taistelussa.

– Aineenvaihdunnan tervehdyttäminen vie neljästä kuuteen viikkoon, joka pienentää jo merkittävästi vakavaan koronaan sairastumisen riskiä, hän sanoo.

Lihavuusepidemian vuoksi diabetes on suuri kansanterveydellinen ongelma ja se on myös yksi suurimmista koronaviruskuoleman riskitekijöistä.

– Koronaviruspandemian vaikutukset eivät olisi olleet läheskään näin pahoja 30-40 vuotta sitten, jolloin kansakunnan lihavuusongelma ei vielä ollut paisunut tämän päivän mittoihin, Mozaffarian kiteyttää NBC:n haastattelussa.

Tappava hongkongilainen riehui vuonna 1968

Koronakuolemien määrän ennakoidaan nousevan syksyllä USA:ssa jopa yli kahdensadantuhannen. Vertailun vuoksi: vuonna1968 virus nimeltä hongkongilainen tappoi CDC:n mukaan 34 000-100 000 USA:n kansalaista.

Silloiseen noin 200 miljoonan väestömäärään suhteutettuna kuolemien osuus oli suuri. Tuolloin viruksen torjumisessa ei ollut käytössä mitään laajempia yhteiskunnan sulkemistoimenpiteitä. Maailmanlaajuisesti kuolemia arvoidaan olleen yhdestä neljään miljoonaan.

HELI-MARIA WIIK