Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo ovat syyttäneet Kiinaa koronaviruksen leviämisestä. Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön mukaan on mahdollista, että virus olisi levinnyt wuhanilaisesta laboratoriosta. Kiina on kiistänyt syytökset jyrkästi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on syyttänyt kovin sanoin Kiinaa koronaviruksen leviämisestä ja epidemian peittely-yrityksistä. Pompeo esitti näkemyksensä yhdysvaltalaisen ABC-televisiokanavan haastattelussa. Näkemykset ovat linjassa myös presidentti Donald Trumpin näkemysten kanssa.

Haastattelussa Pompeo arvioi, että on “valtavasti todistusaineistoa” sen puolesta, että koronavirus levisi Kiinan Wuhanissa sijaitsevasta virologian instituutista. Samalla Pompeo syytti Kiinaa myös epidemian peittelystä:

“Kiinan kommunistinen puolue teki kaikkensa jotta maailma ei saanut ajoissa tietoa siitä mitä on tapahtumassa. Tästä on paljon todisteita.”

Pompeon mukaan Kiinan toiminnan vuoksi ihmiset ympäri maailman ovat joutuneet vaaraan. Hän syytti Kiinaa mm. lehdistön ja lääketieteen ammattilaisten hiljentämisestä sekä siitä, että Kiina olisi käyttänyt myös Maailman terveysjärjestö WHO:ta työkalunaan levittääkseen disinformaatiota. Kun Pompeolta kysyttiin, arvioiko hän viruksen olevan vahingossa vai tahallaan levitetty, hän sanoi että ei voi tässä vaiheessa vastata kysymykseen.

Mutta mihin Pompeo sitten väitteensä oikein perustaa? Voivatko näin kovat väitteet olla vain tuulesta temmattuja? Yhdysvaltain hallinto on ollut kovin vaitonainen väitteidensä perusteista. Maan kansallinen tiedustelu DNI on todennut selvittävänsä asiaa – mukaan lukien mahdollisuus laboratorio-onnettomuuteen Wuhanissa. Teoriat viruksen alkuperästä ovat velloneet jo kuukausia mutta konkreettista tietoa on vain vähän.

2018: Yhdysvaltain ulkoministeriön sähkeissä varoitetaan turvallisuusongelmista Wuhanin viruslaboratorioissa

Tammikuussa 2018, noin kaksi vuotta ennen kuin uutiset uudesta koronaviruksesta ja sen leviämisestä Kiinan Wuhanissa nousivat pääuutiseksi ympäri maailman, Yhdysvaltain ulkoministeriö sai sähkeen, jossa varoitettiin turvallisuusongelmista Wuhanin koronaviruksia tutkivissa laboratorioissa.

Sähkeen oli lähettänyt Yhdysvaltain Pekingin suurlähetystön tiedediplomaattien ryhmä, joka oli vastikään käynyt selvittämässä bioturvallisuustilannetta Wuhanin virologian instituutissa. Kyseessä on korkeimman 4-tason turvaluokituksen biolaboratorio, jossa tutkitaan erityisen vaarallisia viruksia. Yhdysvaltain delegaatio tapasi mm. tutkija Shi Zhenglin, jonka johtama tutkimusryhmä oli jäljittänyt alkuperäisen SARS-viruksen Yunnanin maakunnan alueen lepakoihin.

Washingtoniin saapuneessa sähkeessä varoitettiin turvallisuuspuutteista koronaviruksiin liittyvässä lepakkojen tutkimuksessa sekä siitä, että kyseiset virukset voivat karatessaan siirtyä ihmisestä toiseen ja aiheuttaa SARS:in kaltaisen epidemian. Sähkeissä mainittiin myös koronavirusten kyky tarttua ACE2-reseptoreihin ihmisissä. Tämä on juuri uuden koronaviruksen leviämistapa, kun se tarttuu ihmisestä ihmiseen.

Vuoden 2018 sähkeiden sisällöstä uutisoi ensimmäisenä yhdysvaltalaislehti Washington Post, joka kertoi nähneensä sähkeet. Yhdysvaltain ulkoministeriö ei tuossa vaiheessa kommentoinut asiaa.

Myös virustutkija Zhengli itsekin on myöntänyt, että kuultuaan Wuhanin terveysviranomaisilta uudesta koronavirusepidemiasta 30. päivä joulukuuta hänen ensimmäinen ajatuksensa oli nimenomaan laboratoriovuoto:

“Ajattelin että terveysviranomaiset ovat erehtyneet. En ollut ikinä ajatellut että tällaista voisi tapahtua Wuhanissa, Keski-Kiinassa.”

Zhengli kertoo tapahtumien kulusta Scientific American -lehden haastattelussa. Zhenglin mukaan Kiinan eteläisemmät, subtrooppiset maakunnat olisivat olleet tyypillisempi epidemian riskialue, jos virus olisi siirtynyt luonnosta ihmiseen.

Uusi tiedusteluraportti: Wuhanissa manipuloitiin koronaviruksia, Kiina tiesi uuden viruksen tarttuvan ihmisestä ihmiseen muttei varoittanut länsimaita

Australian Sydneyssä julkaistavan Daily Telegraph -lehden mukaan uudessa “länsimaiden hallituksille laaditussa raportissa” kuvaillaan, kuinka Kiina teki vaarallista koronavirusten syntetisointia Wuhanin laboratorioissa ja yritti peittää tietoja uudesta koronaviruksesta sen levitessä ympäri maailman.

Raportissa viitataan erityisesti vuonna 2015 julkaistuun Wuhanissa tehtyyn tutkimukseen, jossa tutkijat muunsivat lepakoista peräisin olevia koronaviruksia selvittääkseen, miten ne voisivat tarttua muihin nisäkkäisiin.

Raportin mukaan Kiina myös peitteli huomattavan paljon sitä, mitä se tosiasiassa tiesi uudesta koronaviruksesta.

“Huolimatta todisteista että virus siirtyy ihmisestä ihmiseen jo joulukuun alussa, Kiinan viranomaiset kiistävät tämän tammikuun 20. päivään asti”, raportissa todetaan. Raportin mukaan Kiina myös tiesi oireettomista kantajista, mutta peitti tiedon.

Tämän lisäksi raportti mainitsee kiinalaisten tutkijoiden ja lääkärien hiljentämisen ja “katoamiset”, todistusaineiston peittämisen ja tuhoamisen, tieteellisten julkaisujen etukäteistarkastukset Kiinan tiede- ja teknologiaministeriön toimesta sekä sen, että Kiina on kieltäytynyt jakamasta alkuperäisiä virusnäytteitä Wuhanista kansainväliselle tutkijayhteisölle.

Tiedustelupalvelut, WHO ja Kiina reagoivat

Brittilehti Guardianin haastattelemat tiedustelulähteet ovat tuoreeltaan kiistäneet, että niin sanotulla Five Eyes -tiedusteluyhteisöllä olisi tietoa Kiinan sotkeutumisesta viruksen alkuperäiseen leviämiseen. Five Eyes viittaa Australian, Kanadan, Uuden-Seelannin, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen tiedusteluyhteistyöhön. Guardianin haastattelema tiedustelulähde myös arvioi, että Telegraphin näkemä tiedusteluraportti voisi olla myös Yhdysvaltain yritys lisätä painetta Kiinaa kohtaan.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO:n johtava epidemiologi Mike Ryan otti kantaa ulkoministeri Pompeon esittämiin väitteisiin, kun asiaa kysyttiin häneltä maanantaina WHO:n lehdistötilaisuudessa. Ryan luonnehti Pompeon väitteitä spekulatiivisiksi ja totesi, että Yhdysvallat ei ole jakanut todisteita väitteilleen:

“Emme ole saaneet Yhdysvaltain hallitukselta mitään spesifiä todistusaineistoa liittyen viruksen väitettyyn alkuperään.”

Toisaalta samaan aikaan myöskään Kiina ei ole päästänyt WHO:n omia tutkijoita paikan päälle selvittämään asiaa.

Kiinan valtiollisessa televisiossa CCTV:ssa Pompeon syytöksiä taas on kuvailtu “hulluiksi” ja kiista viruksen alkuperän ja epidemian käynnistymisen ympärillä saattaakin kiristää maiden välisiä suhteita entisestään.

SUOMEN UUTISET