Kiinan viranomaiset ovat tiettävästi keränneet DNA-näytteet jo 70 miljoonalta kiinalaismieheltä. Näytteestä kieltäytyminen vie henkilön mustalle listalle ja estää matkat ulkomaille. Näytteen antaminen lisää puolestaan riskiä joutua lavastetuksi rikokseen, kirjoittaa New York Times.

Kiinan viranomaiset eivät ilmeisesti luota kansalaisiinsa saatikka kommunismin tulevaisuuteen, sillä ihmismassojen kontrollia lisätään jatkuvasti. Jo nyt virkavallalla on pääsy satoihin miljooniin valvontakameroihin, jotka hyödyntävät tekoälyä. Kameran linssiin vangittu henkilö tunnistetaan muutamassa sekunnissa.

Kansantasavallan poliisi on vuodesta 2017 rakentanut DNA rekisteriä ja siinä on New York Timesin tietojen mukaan jo 35-70 miljoonan miehen näytteet. Kiinalaisilla on ehkä yllättäen apunaan amerikkalaisyhtiö, joka on räätälöinyt järjestelmän viranomaiskäyttöön. Naisia ei rekisteriin huolita, sillä he rötöstelevät miehiä vähemmän.

Kiinassa veri punnitaan

Kiinan ulkopuolelle on alkanut tihkua huolestuttavia tietoja viranomaisten menettelytavoista: jos henkilö kieltäytyy antamasta verinäytettä, hän joutuu mustalle listalle. Se taas tietää sitä, että ulkomaille saatikka sairaalaan ei ole asiaa, kertovat NYT:n lähteet.

Huolta aiheuttaa sekin, että viranomaiset saattavat lisätä hyljeksimältään henkilöltä kerättyjä näytteitä eli DNA:ta sopivalle rikospaikalle ja niin syytön joutuu tuomiolle. Uhka koskee erityisesti ihmisoikeusaktivisteja.

SUOMEN UUTISET