Superrikas on henkilö, jonka omaisuus on yli 30 miljoonaa dollaria. Nyt heitä on maailmassa puoli miljoonaa ja vuonna 2024 jo 650 000. Useimmat uusista porhoista tulevat – ehkä yllättäen – Vietnamista, Kiinasta ja Afrikasta. Omaisuudet pisti järjestykseen Kurier-verkkomedia Itävallasta.

Superrikkaita on edelleenkin eniten Yhdysvalloissa, suuren suomalaiskaupungin verran porukkaa eli 240 000 henkeä. Kommunistisen Kiinan talous on kasvanut kohisten näihin päiviin asti ja siellä asustaa 61 600 sosialistiporhoa. Muissa maapallon isoissa valtioissa kymmenmiljonäärejä onkin sitten enää suomalaisen pikkukaupungin verran kussakin.

Rikkaat rikastuvat

Omaisuudet keskittyvät maailmassa kiihtyvällä nopeudella ja niinpä tosirikkaiden määrä kasvaa ennusteen mukaan 27 prosenttia seuraavan neljän vuoden aikana. Vuonna 2024 – jos mikään ei mene pieleen – maapallolla tassuttaa jo 650 000 eurojackpotin verran omaisuutta koonnutta henkilöä. Laskelmat on tehnyt omaisuudenhoito- ja kiinteistönvälitysyhtiö Knight Frank.

Erityisen otolliselta rikastuminen näyttää Indonesiassa, Intiassa, Egyptissä, Vietnamissa ja Kiinassa. Kiinan rikkain henkilö Jack Ma (42,4mrd $) on tehnyt omaisuutensa internet-bisneksillä. Hänen tunnetuin saavutuksensa on Alibaba-verkkokauppa.

Ongelmat kärjistyvät

Afrikan rikkain nainen Isabel dos Santos (1,8mrd $) puolestaan on ahkeroinut korruption ja veritimanttien parissa. Hän on Angolan tyttöjä, siis henkilöitä. Vietnamin vaurain henkilö Pham Nhat Vuong (6,6mrd $) taas opiskeli Moskovassa, avasi Ukrainassa vietnamilaisen ravintolan ja tienasi kuulemma ensimmäisen miljoonansa tuomalla maahan nuudeleita.

Samalla kun maapallon ongelmat kärjistyvät juuri tiheimmin asutuilla alueilla, niin sieltä ponnistetaan yhä useammin uskomattomiin rikkauksiin. Keinot omaisuuksien hankkimiseksi eivät aina kestä kirkasta päivänvaloa ja sitä toki on harvoin näkyvissäkään Kiinan, Intian tahi Egyptin saastuneimmilla seuduilla.

SUOMEN UUTISET

SUOMEN UUTISET