Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden määräsi maansa tiedustelupalvelut tutkimaan karkasiko Covid-19-virus laboratoriosta. Pandemian lähdettä on tähän mennessä pääosin selvittänyt Maailman terveysjärjestö (WHO), johon yhdysvaltalaisten luottamus on heikkoa. WHO:n tilannetta ei helpota myöskään se, että Kiina on kieltäytynyt luovuttamasta järjestölle tarkkoja tietoja Wuhanista lähteneestä pandemiasta.

Wall Street Journal julkaisi (23.5.) tiedusteluraportin, jonka mukaan kolme wuhanilaisen laboratorion työntekijää joutui marraskuussa 2019 sairaalahoitoon koronatyyppisten oireiden vuoksi. Ensimmäiset tautitapaukset Kiina raportoi virallisesti joulukuussa 2019.

Trumpin epäilyt eivät olleetkaan turhia?

Vielä muutama kuukausi sitten Covid-19-viruksen alkuperästä oli maassa melko selkeä jakolinja: rebuplikaanit sanoivat viruksen olevan laboratoriosta ja demokraatit sanoivat sen olevan lepakosta.

Keväällä 2020 presidentti Donald Trumpia suomittiin maailmalla, kun hän toi esiin epäilyn, että virus olisi peräisin wuhanilaisesta laboratoriosta. Trump sai tuolloin paljon kuraa niskaansa, kun hän kutsui virusta kiinalaiseksi. Tuorein kommentti viruksen alkuperästä saatiin Fox-kanavalla (25.5.), kun Trump sanoi Dan Bonginon haastattelussa uskovansa yhä viruksen vuotaneen laboratoriosta.

Villieläintorilta vain 500 metriä “lepakkolaboratorioon”

Economistin mukaan ensimmäiset huolet viruksen alkuperästä liittyvät sijaintiin. Wuhanilainen villieläintori sijaitsee vain 12 kilometrin päässä virusinstituutista (Wuhan Institute of Virology) , joka on globaali koronavirusten tutkimuslaitos. Lepakoita tutkitaan myös Wuhan Centre for Disease Control and Prevention -laitoksessa, joka sijaitsee vain 500 metrin päässä villieläintorilta.

Economistin mukaan on mahdollista, että joku laboratoriotyöntekijä on kuljettanut viruksen mukanaan, josta se on päässyt valloilleen. Tähän liittyvä epäilys pitää sisällään teorian, jossa virus olisi tarttunut työntekijään laboratoriossa olleesta lepakosta tai muusta tutkimuseläimestä.

Kiina on kiistänyt Yhdysvaltojen väitteet viruksen laboratorioalkuperästä valheelliseksi, ja kutsuu niitä poliittiseksi lokakampanjaksi. Kiina on puolestaan väittänyt viruksen tulleen maahan ulkomaisesta pakasteruoasta.

HELI-MARIA WIIK