

LEHTIKUVA
Mepit siirsivät murskaluvuin hosutun EU:n ja Kiinan välisen kauppasopimuksen pakastimeen
Euroopan parlamentti äänesti EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen jäädyttämisen puolesta selkein luvuin: 599-30. EU ja Kiina ovat ajautuneet pakotekiistaan. Investointisopimus puserrettiin loppumetrien kiireellä saksalaisen autoteollisuuden mieliksi Saksan johdolla viime vuoden lopulla.
Saksa toimi viime vuoden loppupuolikkaan EU:n puheenjohtajamaana. Maalle oli erityisen tärkeää huolehtia maan autoteollisuuden voitoista ja saada investointisopimus aikaiseksi huolimatta lukuisista epäkohdista.
Epäkohtiin kuului muun muassa uiguurivähemmistön kohtelu, Hongkongin demokratian tila sekä Kiinan ja Taiwanin aluekiistat. Mikään näistä kysymyksistä ei horjuttanut EU:n halua luoda vapaakauppasuhteita Kiinan kanssa.
Itseriittoinen EU ei halunnut Bidenin neuvoja
Viime vuoden lopulla Yhdysvaltain juuri valittu presidentti Joe Biden toivoi EU:n kanssa keskusteluja siitä, miten Kiinan kanssa tulisi toimia. EU ei halunnut näyttäytyä ohjeita vastaanottavana osapuolena, vaan hosui kiireellä sopimuksen.
Täyskäännös alkoi, kun ihmisoikeus-, demokratia ja aluekysymykset nousivat EU:ssa esille. EU asetti nipun uiguurien kohtelusta vastuussa olevaa viranomaisista pakotelistalleen. Pari tuntia myöhemmin Kiina vastasi selkeästi massiivisemmilla pakotteilla. Kiinan mustalle listalle joutui jopa muutama meppi.
– Toivomme Euroopan saaneen tästä oppitunnin, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja tokaisi.
EU alkoikin taas lähentyä Yhdysvaltain kanssa. Geopoliittisen itsetietoisuuden tunne kohtasi reaaliteetit. Seitsemän vuoden ajan neuvoteltua sopimusta ei arvioiden mukaan olla ratifioimassa hetkeen.
– Sopimuksen neuvotteluun kului seitsemän vuotta. Valitettavasti sopimuksen ratifioimiseen voi kulua toiset seitsemän vuotta, EU:n Kiinan kauppakamarin johtaja Jörg Wüttke totesi.
Kiina osasi asettaa pelimerkkinsä
Kiina osasi käyttää hyvin Saksaa hyväkseen. Kiina jyrähti yksinomaan Saksalle, että maan kannattaisi keskittyä enemmän talouteen kuin ihmisoikeuskysymyksiin.
Saksan talouspolitiikkaa on kritisoitu siitä, että maan massiivinen kauppataseen ylijäämä on merkinnyt euroalueen reunamaille suurta kauppataseen alijäämää ja sen myötä talousvaikeuksia. Yhtä lailla Nord Stream 2 -kaasuputken kritiikki Venäjän syliin ajautumisesta on torjuttu suorilta. Kiina siis tiesi, mistä naruista tulee vetää Saksan kanssa.
Euroopan parlamentti ei voinut katsoa sivusta meppien saamia pakotteita Kiinan paljastaessa todelliset karvansa. Kiina osasi siihen asti asettaa pelimerkkinsä taitavasti vivuttaakseen suosiota EU:n sisällä.
Perääntyminen vaikeaa
Euroopan parlamentin mukaan investointisopimuksen ratifiointia ei voida suorittaa ennen kuin Kiina purkaa pakotteensa. Vastaavasti Kiina haluaa EU:n purkavan omat pakotteensa kiinalaisviranomaisia kohtaan.
Kiina puolusti vastapakotteitaan, eikä näytä siksi perääntymisen merkkejä. Kiinan mukaan maa taistelee terroristeja vastaan läntisessä Xinjiangin maakunnassa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:n ja Kiinan suhteet jääkylmiä – investointisopimus voi joutua hyllylle pakotenokittelun vuoksi

Huhtasaari: EU-Kiina-investointisopimus on hylättävä

Bloomberg: EU myöntämässä Trumpilla olleen syyt irtautua Maailman kauppajärjestö WTO:sta Kiinan protektionismin vuoksi

Informaatiosotaa? Kiina hyllytti BBC:n

Kiina päästää viidessä tunnissa sen, mitä Suomi vähentää liikennepäästöjä vuoteen 2030 mennessä – Ranne: ”Kannattaako tämän kuittaamiseksi uhrata Suomen menestyminen?”

Epäilykset Kiinaa kohtaan kasvavat – saiko pandemia alkunsa wuhanilaisesta laboratoriosta?
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.