

LEHTIKUVA
Bloomberg: EU myöntämässä Trumpilla olleen syyt irtautua Maailman kauppajärjestö WTO:sta Kiinan protektionismin vuoksi
Uutistoimisto Bloomberg on nähnyt ensi viikolla julkaistavan EU:n kauppastrategian luonnoksen. Luonnoksessa myönnetään Yhdysvalloilla olleen aiheelliset huolet saada kauppakiistat ratkotuksi Maailman kauppajärjestö WTO:n kautta. EU haluaa Yhdysvaltain tavoin tarkistaa WTO:n toimintatavat.
Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump kieltäytyi nimittämästä uusia yhdysvaltalaisjäseniä kauppaorganisaation tuomioistuimeen vanhojen jäsenten virkakauden päätyttyä. Samalla WTO:n vajaamiehitys merkitsi samalla elimen kansainvälisten kauppariitojen tuomiovallan katoamista.
Tällä tavoin Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiistoihin ei ollut tuomaria. Tämä mahdollisti kauppasodan esimerkiksi tullien muodossa.
Kiinan valtiokapitalismi huolettaa EU:ta
Kiinan valtiokapitalismi nojaa protektionistisiin seinämiin. Kiina ei avaa talouttaan vapaalle kilpailulle ja suojaa lukuisia valtio-omisteisia yrityksiä. Kiina voi esimerkiksi määrätä sen omistamien pankkien myöntämään rahoitusta niin ikään Kiinan valtion omistamille yrityksille.
EU on havainnut, että globaalin talouden vinoumia muodostuu, kun kaikki kansainvälisen kaupan pelurit eivät pelaakaan samoilla säännöillä. EU haluaa sitouttaa Kiinan noudattamaan vapaan markkinatalouden pelisääntöjä. Unioni uskoo sen onnistuvan helpommin yhteisessä läntisessä rintamassa.
EU kiirehti viime vuoden lopulla solmimaan kiistanalaisen investointisopimuksen Kiinan kanssa. Sopimuksen kritisoijat huomauttavat Kiinan ihmisoikeustilanteesta ja demokratian vapaudesta.
Kiina nousee – EU:n merkitys vähenee
Kiinan talouden koko ei EU:n mukaan enää ole tasapainossa maan suhtautumiseen markkinatalouden kanssa. Kiinan WTO-jäsenyys ei ole muuttanut Kiinan valtiokapitalismia riittävästi kohti vapaata markkinataloutta.
EU alleviivaa unionin ulkopuolisen maailman tuottavan 85 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta vuonna 2024. Kiinan talouden on arvioitu kasvavan edelleen lähes viiden prosentin vuosivauhtia seuraavan kymmenen vuoden aikana. Se merkitsee yhä suurempaa osuutta maailman tuotannosta.
EU toivoo Yhdysvaltoja takaisin WTO:hon neuvottelemaan järjestön uudistuksista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pystyykö Biden pitämään kiinni lupauksistaan, kuten edeltäjänsä?

Euroalueen talous jäämässä taas Yhdysvaltain ja Kiinan toipumisesta jälkeen – kaksoistaantuma häämöttää

Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen myöntää viimein: EU:n rokoteohjelmassa on tehty virheitä

Biden romuttaa Trumpin aikaansaannoksia – sekä muuri että deregulaatio saavat kaatua

Informaatiosotaa? Kiina hyllytti BBC:n

Rahaa painetaan – riski inflaatiosta ja korkojen noususta kasvaa

Mepit siirsivät murskaluvuin hosutun EU:n ja Kiinan välisen kauppasopimuksen pakastimeen

Donald Trump läksytti Saksaa energiariippuvuudesta Venäjään – Helsingin Sanomat väitti perään Trumpin olevan Euroopalle suurempi ongelma kuin Venäjä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.