Euroalueen talous näyttää jäävän taas muiden talousmahtien kasvusta jälkeen. Euroalueen talous kääntyi loppuvuodesta 2020 jälleen laskuun. EU:n rokoteohjelman vastatuuli merkitsee kaiken järjen mukaan sitä, että eurotalous valahtaa uudelleen taantumaan.

Euroalueen nuupahtavan talouden lisäksi erityistä murhetta aiheuttaa jäsenmaiden talouksien eritahtinen kehitys. Kun Saksan ja Espanjan taloudet pitävät Eurostatitn ennakkokatsuksen mukaan pintansa, rojahti Italian ja Ranskan taloudet pahasti pakkaselle. Eri tahtiin kulkeneet taloudet ovat luoneet jännitteitä euroalueen sisälle.

Talous toipuu hitaasti

Euroopan keskuspankki arvelee euroalueen saavuttavan pandemiaa edeltävän talouden vasta vuoden 2022 aikana. Kiina on jo tässä mielessä jo toipunut pandemiakriisistä. Yhdysvallat toipuisi tänä vuonna.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan euroalue on monella tapaa haavoittuva koronaviruksen aiheuttaman pandemian edessä. Etelä-Euroopan maat ovat nojanneet vahvasti turismiin. Toiseksi Euroopassa on lukuisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Pandemiarajoitukset ovat iskeneet myös näihin yrityksiin suuryrityksiä voimakkaammin.

Berengerg-pankin pääekonomisti Holger Schmieding huomauttaa, että talouden kangertelu voi johtaa myös poliittisiin ongelmiin. Italian hallitus on jo kaatunut ja uuden hallituksen muodostaminen näyttää hyvin vaikealta.

Toiveet pandemian päättymiseen

Uutistoimisto Bloomberg huomauttaa, että euroalueen talouden toipumisvaikeudet toistavat tuttua kaavaa. Euroalue vajoi vuosiksi eurokriisiinsä finanssikriisin säikähdettyä markkinat.

EU:n rokoteohjelman käynnistysvaikeuksista huolimatta toiveet on kasattu pandemian päättymiseen. Kyseessä on eräänlainen viivytystaistelu.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kertoo Bloombergille, että euroalueella on kyllä kaikki tarvittava ripeäänkin toipumiseen. Se vaatii vain pandemian päättymistä.

Henri Alakylä