Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi eilen Ylellä, että EU-elpymispaketin osalta Suomesta on tulossa EU:n suurin häviäjämaa. – Suomi maksaa lähes seitsemän miljardia, ja takaisin on tulossa paljon vähemmän mitä aiemmin luvattiin.

Valtiovarainministeriö kertoi äskettäin, että Suomen osuus EU:n elpymispaketista on vähentynyt. Vielä viime kesänä komissio arvioi, että Suomi saisi elpymispaketista 3,2 miljardia euroa, mutta komission tuoreen arvion mukaan rahaa onkin tulossa ainakin puoli miljardia euroa vähemmän.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) lausui eilen Ylen A-studiossa, että elpymispaketista Suomelle tulevat rahat mahdollisesti vähentyvät vielä edelleen tai sitten ei.

– Saattaa se (Suomen osuus elpymispaketista) vielä pudota joillakin sadoilla miljoonilla, tai sitten se saattaa kasvaa, kuului valtiovarainministerin savolaistyyppinen lausunto.

Vanhanen myös luetteli EU:n periaatteita.

– Vauraammat maat maksavat enemmän ja köyhemmät maat saavat enemmän. Tässä mennään.

Suomi maksaa ainakin 6,6 miljardia

Suomen arvioitu maksuosuus elpymispaketista on edelleen noin 6,6 miljardia euroa. Suomen nettomaksuosuus elpymishankkeeseen on kuitenkin näillä näkymin jopa kasvamassa. Vastaavasti Suomelle tulevat rahat ovat vähenemässä.

-Kuulostaa aina vaan surkeammalta, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Tavio kommentoi A-studiossa.

Tavio totesi, että elpymispaketin osalta Suomesta on tulossa EU:n suurin häviäjämaa.

– Suomi siis maksaa lähes seitsemän miljardia, ja takaisin on tulossa paljon vähemmän mitä aiemmin luvattiin.

A-studiossa EU-elvytyksestä keskustelemassa oli myös EK:n asiantuntija Janica Ylikarjula. Hänen mukaansa nyt on mietittävä koko Euroopan elpymistä.

– Tässä on positiivinen syy taustalla, miksi Suomelle on tulossa rahaa vähemmän, eli Suomen talouskehitys on ollut positiivisempi kuin ennakoitiin, Ylikarjula sanoi.

Tasavallan presidenttikin huolestui

Juridiikan kannalta elpymispaketti on melkoinen veivaus, sillä jo EU:n omien sääntöjen mukaan jäsenmaita kielletään ottamasta vastuuta toisten maiden veloista. Kyseessä on EU-perussopimukseen kirjattu artikla 125, eli niin sanottu no bailout -sääntö.

Tavio sanoi, että elpymispakettia puolustellessaan valtiovarainministeri Vanhanen taitavasti puhuukin mustaa valkoiseksi. Tavio myös huomautti keskustan vaihtelevasta linjasta.

– Vielä viime keväänä keskustan linja oli hyvin erilainen. Aiempi keskustan valtiovarainministeri (Katri Kulmuni) oli sitä mieltä, että ei missään nimessä oteta EU:n yhteistä velkaa, Tavio ihmetteli.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on arvostellut elpymispakettihanketta. Niinistön mukaan euroalueen talousryhti edellyttää EU-perussopimusten noudattamista. Myös Tavio huomautti, että elpymispaketti rikkoo EU:n omia sääntöjä.

– EU-juristit ovat joutuneet menemään aika pitkälle lain porsaanreikien etsimisessä. Suunta on todella huono itsenäiselle Suomelle. Meille perussuomalaisille Suomen itsenäisyys on niin tärkeää, että se tulisi säilyttää. Nyt ollaan menossa niin pitkälle liittovaltion tiellä, että voidaan kysyä jääkö itsenäisyydestä mitään jäljelle.

Vanhanen höpisi asian vierestä

Vanhanen väisti täysin Tavion argumentit ja alkoi puhua asian vierestä.

– Tämä covid-19-kriisi on EU:n historian suurin kriisi, joka on kohdannut jokaista jäsenmaata maantieteeseen katsomatta. Mihin EU:ta tarvitaan, jos tähän ei nyt reagoitaisi. Talous on saatava pyörimään, Vanhanen lausui.

Tavio huomautti, että monille on saattanut syntyä käsitys, että elpymispaketti olisi jo hyväksytty Suomessa. Näin ei ole asianlaita, vaan vielä tarvitaan eduskunnan päätös, jota ei ole tehty.

– Elpymispaketti tulee vielä eduskuntaan. Keskusta saa sitten perustella omille äänestäjilleen, miksi tämä paketti on niin hyvä kuin väitetään.

Rahallisesti elpymispaketin yksi suurimpia edunsaajia tulisi olemaan Italia, jonka julkisen talouden velka on käsittämättömät 2 587 miljardia euroa. Italia on myös EU:n johtava veronkiertomaa. Harmaan talouden vuoksi Italia menettää vuosittain lähes 200 miljardia euroa verotuloja.

– Italian harmaan talouden määrä vuosittain on suunnilleen sama, kuin minkä EU-maat nyt ovat Italialle lahjoittamassa. Jännä yhteensattuma, Tavio huomautti sarkastisesti.

– Viime arvion mukaan Italian osuus laskee parilla miljardilla, Vanhanen yritti puolustella.

Rahat kanavoituvat hyödyttömiin kohteisiin

Vanhasen mielestä elvytystä kannattaa tehdä yhdessä, sen sijaan että jokainen EU-maa elvyttäisi omaa talouttaan.

– On järkevää, että elvytyksessä on yhteinen sävel ja idea, Vanhanen sanoi.

Tavio kritisoi valtiovarainministerin perusteluja

– En ymmärrä keskustan näkökulmaa, että pitää tehdä yhdessä. Miksi EU-maat eivät voi elvyttää itsenäisesti omia talouksiaan? Tavio kysyi.

Useiden talousasiantuntijoiden mukaan elpymispaketin vaikuttavuus on muutenkin kyseenalainen, sillä rahoja ohjataan sirpaloituneesti moniin mitättömiin hankkeisiin, joten on olemassa suuri riski, että rahat kanavoituvat kohteisiin, joissa niistä ei ole hyötyä.

Italian mafia kiittää

Italian viranomaiset varoittivat jo viime kesänä, että mafia on alkanut laatimaan strategioita päästäkseen käsiksi elpymispaketin kautta tuleviin rahoihin.

Tavio huomautti, että useiden asiantuntija-arvioiden mukaan elpymispaketin elvyttävä vaikutus on muutenkin jäämässä mitättömäksi.

– Se ei elvytä, vaan vaikutus taloudelle on kielteinen. Kysehän on muutenkin velkarahan jakamisesta. Luulisi elinkeinoelämän olevan huolissaan siitä, että lasku aina jää jonkun maksettavaksi. Kun Suomi saa muutaman miljardin takaisin niistä 6-7 miljardista, mitä Suomi rahastoon laittaa, niin siitä tulee lasku. Elinkeinoelämä ja veronmaksajat sen sitten maksavat nousevan verotuksen kautta.

SUOMEN UUTISET