Kuntavaaleihin on aikaa alle kolme kuukautta. Perussuomalaiset ovat aiemmin usein korostaneet vaalien yleispoliittista ja valtakunnallista merkitystä. Vastaavasti muut puolueet ja media ovat vakuutelleet, että vaaleissa otetaan kantaa vain kuntien asioihin. – Tähän ne eivät usko itsekään, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

Jussi Halla-aho nostaa esille, että kuntavaalien alla puolueiden entisiä puoluesihteereitä kannattaa kuunnella, sillä heillä on yleensä syvempi ja kokonaisvaltaisempi näkemys oman puolueen tilasta kuin nykyisellä johdolla.

– Suomenmaa-lehti haastatteli taannoin keskustan entisiä puoluesihteereitä. Jarmo Korhonen esitti tilanteesta täysin oikean analyysin. Jos keskusta romahtaa vahvimmassa linnakkeessaan, eli kunnissa, sen taival punavihreän hallituksen aisankannattajana päättyy. Tästä on kyse kuntavaaleissa, paikallisten asioiden lisäksi.

Tuumaustunnilla puhunut Halla-aho kuitenkin korostaa, että perussuomalaiset eivät hyökkää keskustaa tai keskustalaisia vastaan.

– Me olemme huolissamme punavihreän hallituksen politiikasta ja sen vaikutuksista Suomelle ja suomalaisille. Me emme halua, että maakunnat tyhjennetään metropoli-intoilulla, asumisen, liikkumisen ja kuljetusten himoverotuksella ja metsä- ja turveteollisuuden alasajolla. Me emme halua, että suomalaisten turvallisuus vaarannetaan Euroopan löysimmällä turvapaikkapolitiikalla ja jihadistien maahantuonnilla.

– Me emme halua, että palkkoja poljetaan ja sosiaaliturvajärjestelmää kuormitetaan halpatyövoiman maahantuonnilla. Me emme halua, että suomalaiset sidotaan entistä tiiviimmin eurooppalaiseen velkavankeuteen.

Keskusta tukee vahvasti EU-elvytyspakettia

Perussuomalaiset ovat kritisoineet EU:n niin sanottua koronaelpymispakettia, jossa Suomi rahoittaa Etelä-Euroopan maiden talousongelmien ratkaisua ja saa palkinnoksi osan omista rahoistaan takaisin.

– Nyt on käynyt ilmi, että Suomen saamiset hupenevat puolella miljardilla. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kysyi retorisesti, tuntuuko tämä oikeudenmukaiselta, ja vastasi, että eipä tietenkään. Parempi kysymys kuuluu: aikooko keskusta harkita uudelleen tukeaan Suomen osallistumiselle elpymispakettiin. Vastaus siihenkin kysymykseen on, että eipä tietenkään, Halla-aho tylyttää.

Perussuomalaiset haluavat, että Suomessa päättäjät asettavat Suomen ja suomalaiset etusijalle.

– Tämän vuoksi emme halua, että punavihreä hallitus jatkaa. Paras ja ainoa tapa panna piste punavihreälle hallitukselle on äänestää kuntavaaleissa perussuomalaisia. Kun keskusta lähtee, lähtee myös hallitus, Halla-aho sanoo.

Hänen mukaansa kaikki puolueet ymmärtävät hyvin tämän asetelman.

– Ennustin jo syksyllä, että tulemme näkemään hyvin likaisen vaalikampanjan. Kilpailijamme ovat paniikissa ja valmiita mihin tahansa temppuihin. Viime aikoina olemme nähneet, että Yhdysvaltain tapahtumia on käytetty lyömäaseena perussuomalaisia vastaan. Keskustan entistä puheenjohtajaa tönäistiin liikennevaloissa, ja keskustan nykyisen puheenjohtajan virtuaalista vaalitilaisuutta häirittiin. Nämä tapaukset saivat valtavasti huomiota julkisuudessa, ja syyllinen niihinkin löytyi hyvin nopeasti perussuomalaisista.

Muutos syntyy vain äänestämällä ja lähtemällä ehdokkaaksi

Halla-aho huomauttaa, että toistaiseksi ei tiedetä, keitä nämä tönäisijät ja häiritsijät ovat, tai millaisia motiiveja heillä oli.

– Meillä perussuomalaisilla ei kuitenkaan ole mitään vaikeuksia sanoa myös omille kannattajillemme: älkää käyttäkö epäasiallisia tai laittomia keinoja! Paitsi että ne ovat väärin, ne eivät myöskään edistä mitään tavoitteita. Toivon, että muut puoluejohtajat kykenevät antamaan saman evästyksen omille kannattajilleen. Älkää hyökätkö epäasiallisin tai laittomin keinoin, Halla-aho sanoo.

Kaikkein eniten nykyisen menon kannattajat pelkäävät sitä, että perussuomalaiset voittavat vaalit.

Halla-aho toistaa, että jos haluaa muutosta nykyiseen menoon, sitä ei edistetä laittomin tai epäasiallisin keinoin vaan äänestämällä perussuomalaisia ja lähtemällä perussuomalaisten ehdokkaaksi kuntavaaleihin.

– Perussuomalaisten vastustajille haluaisin sanoa: niin tuomittavia kuin kaikenlaiset koskemattomuuden loukkaukset ovatkin, älkää pyrkikö lypsämään niillä poliittista hyötyä tai käyttämään niitä lyömäaseina syyttömiä vastaan. Etenkin jos kansalaisille muodostuu sellainen kuva, että poliitikot liioittelevat itseensä kohdistuneita hyökkäyksiä tai antavat niistä perätöntä tietoa, tämä rapauttaa päättäjien uskottavuutta, joka ei muutenkaan ole parhaalla mahdollisella tolalla.

Päättäjien pitäisi puolustaa kansalaisia

Halla-aho muistuttaa, että päättäjät ovat, tai heidän pitäisi olla, puolustamassa kansalaisten asiaa.

– Kansalaisen pitäisi olla päähenkilö. On hyvä, että päättäjiin kohdistuvat tönäisyt ja häirinnät otetaan vakavasti, mutta kenties samanlaisella vakavuudella pitäisi suhtautua myös asioihin, joita tapahtuu tavallisille kansalaisille väärien poliittisten päätösten seurauksena.

Viime vuosina moni suomalainen, myös lapsi tai nuori, on joutunut pahoinpidellyksi tai raiskatuksi tai menettänyt henkensä tietoisen politiikan seurauksena.

– Näiden rikosten uhrit, tai uhrien omaiset, varmasti ajattelevat, että kunpa teot olisivatkin jääneet tönäisyn tai sanallisen häirinnän asteelle. Kun edellisten eduskuntavaalien alla peräänkuulutimme päättäjien vastuuta omien päätöstensä seurauksista ja uhreista, meitä syytettiin tragedioilla ratsastamisesta. Tämä konteksti on ehkä syytä pitää mielessä myös nykyisessä keskustelussa, Halla-aho sanoo.

Suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus tärkeintä

Halla-aho sanoo, että vaikka kuntavaaleilla on yleispoliittinen merkitys, samalla niillä on myös paikallinen, kuntapolitiikkaan liittyvä merkitys.

– Meidän keskeiset opinkappaleemme ovat samat niin valtakunnantasolla kuin paikallisestikin: hyvinvointi syntyy työstä ja yrittämisestä, ei verottamisesta. Omaisuuden myyminen, himoverotus ja velka eivät ole kestäviä teitä eteenpäin. Asiat on kyettävä panemaan tärkeysjärjestykseen, ja meille tärkeysjärjestyksen kärjessä on suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus.

– Perussuomalaisilla on erikoinen ja ilahduttava kannattajaprofiili. Olemme suosituin tai toiseksi suosituin puolue sekä duunareiden, yrittäjien että viljelijöiden keskuudessa. Olemme vahvoja sekä kaupungeissa että maaseudulla. Tämä on seurausta siitä, että me emme aja yhden ryhmän intressejä muiden ryhmien kustannuksella. Tunnistamme erilaisten suomalaisten yhteisen edun, ja pyrimme torjumaan uhkia ja ongelmia, jotka kohdistuvat kaikkiin suomalaisiin, Halla-aho painottaa.

SUOMEN UUTISET