Perussuomalaisten tuoreessa kuntavaaliohjelmassa vaaditaan haitallisen maahanmuuton, eli humanitaarisen sekä matalapalkka-aloille kohdistuvan maahanmuuton, lopettamista kokonaan. Puolueen kuntavaaliohjelmassa muistutetaan, että haittamaahanmuutto kasvattaa julkisia menoja, lisää rikollisuutta, turvattomuutta ja yhteiskunnan epävakautta.


Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos totesi tänään Tuumaustunnilla perussuomalaisten linjan olevan se, että turvapaikkamaahanmuutto pitäisi lopettaa kokonaan.

– Turvapaikkamaahanmuutto on tuhoisaa suomalaiselle yhteiskunnalle. Samalla se on huono tapa auttaa ketään, kun tänne otetaan ihmisiä, joista ei välttämättä edes tiedetä, ovatko he turvan tarpeessa. Samalla rahalla tai vähemmälläkin voitaisiin auttaa useampia ihmisiä ja tehokkaammin pakolaisleireillä.

Grönroos lisää, että turvapaikkamaahanmuutto kuuluu myös kuntapolitiikkaan, koska kunnissa voidaan eri tavoilla vaikuttaa kuntaan tulevien maahanmuuttajien määrään.

Veronmaksajat joutuvat kompensoimaan elinkustannuksia

Perussuomalaisen linjan mukaan myös halpatyövoiman maahanmuutto pitää lopettaa, riippumatta alasta.

– Jos tänne tulee ihmisiä halvoilla palkoilla liian huonoihin työoloihin, niin se johtaa siihen että veronmaksajat joutuvat kompensoimaan tulijoiden elinkustannuksia, koska he eivät tule toimeen omalla työllään. Samalla se johtaa siihen, että matalapalkka-alojen palkkakehitys pysähtyy, Grönroos sanoo.

Perussuomalaisten puoluesihteeri esittää, että eräille aloille olisi hyvä saada tulorajat, jolle palkkatasolle pitäisi yltää ennen kuin voi tulla Suomeen töihin. Suomessa on jo valmiiksi paljon ihmisiä työtä vailla.

– Suomestakin löytyy edelleen monille aloille työvoimaa, kunhan vain palkkataso on kohdallaan.

Todellisia osaajia Suomeen tulee vain vähän

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistuttaa, että vaikka julkisuudessa usein puhutaan osaajien tai huippuosaajien maahanmuutosta, todellisia osaajia Suomeen tulee vain hyvin vähän.

– Suurin osa työperäisestä maahanmuutosta on saatavuusharkinnan kautta tulevaa, eli kaikkein heikoimmin koulutettua maahanmuuttoa, jotka tulijat tulevat Suomeen nimenomaan tekemään matalapalkka-alojen töitä.

– Tällaisessa työperäisessä maahanmuutossa ongelma ei ole siinä, etteivätkö ihmiset tekisi töitä vaan siinä, etteivät he pysty elättämään itseään palkallaan. Tällöin yhteiskunta joutuu kompensoimaan pieniä palkkoja tulonsiirroilla. Efektiivisesti yritykset siis siirtävät palkanmaksun valtiolle, eli veronmaksajille, Halla-aho sanoo.

Kuntien vaadittava valtiolta maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä

Tutkimustiedon perusteella saatavuusharkinnan kautta Suomeen matalapalkka-aloille töihin tulevien työllisyysaste laskee muutaman vuoden maassaolon jälkeen alle kantaväestön taso.

– Työperäisen maahanmuuton ansiosta meillä siis kasvaa jatkuvasti tulonsiirroilla elävien ihmisten määrä, Ongelma olisi ratkaistavissa asettamalla vähimmäisansioraja työn perässä Suomeen tuleville ihmisille. Raja voisi olla esimerkiksi 3 000 euroa, Halla-aho sanoo.

Hän jatkaa, että kunnat myös neuvottelevat valtion kanssa kuntaliiton ja monien muiden kanavien kautta

– Sillä mitä kunnissa ajatellaan ja halutaan on siis vahva merkitys myös valtakunnanpolitiikan ja lainsäädännön kannalta. Kuntien tuleekin olla aktiivisia valtiovallan suuntaan ja vaatia merkittäviä kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan valtion kanssa käytävissä neuvotteluissa.

SUOMEN UUTISET