Ruotsissa sekä kokoomus että työntekijöiden keskusliitto haluavat vähentää maahan tulevien matalapalkkatyöläisten määrää ja estää työntekijöiden hyväksikäyttöä. Ruotsin kokoomus ehdottaa vähimmäistulorajaa, joka on sama kuin perussuomalaisten aiemmin ehdottama.

Paine kasvaa työperäisen maahanmuuton rajoittamiseksi myös Ruotsissa, kertoo Göteborgs Posten -lehti. Ruotsin kokoomuspuolue vaatii, että Euroopan ulkopuolisista maista tuleville työperäisille maahanmuuttajille on asetettava 31 700 kruunun eli 3 100 euron vähimmäistuloraja. Summa vastaa Ruotsin mediaanipalkkaa.

– Meidän on pysäytettävä työperäinen maahanmuutto vähemmän osaamista vaativiin työtehtäviin, jotka voidaan hoitaa täällä jo olevien henkilöiden voimin, toteaa puolueen puheenjohtaja Ulf Kristersson (kuvassa).

Marjanpoimijasta ohjelmoijaan

Viime vuonna noin 15 000 EU:n ulkopuolisista maista tullutta työperäistä maahanmuuttajaa sai työluvan Ruotsiin. Lukuun sisältyvät sekä marjanpoimijat että ohjelmistosuunnittelijat. Nykyisillä säännöillä työlupa voidaan myöntää henkilölle, joka ansaitsee vähintään 1 280 euroa kuussa. Suomessa vaadittava minimipalkka on vieläkin alhaisempi eli 1 252 euroa kuussa.

Kokoomuspuolue haluaa panostaa korkeammin koulutetun työvoiman maahanmuuttoon. Erityisenä ongelmana se näkee vammaisten henkilökohtaisten avustajien maahantuonnin, johon on liittynyt monenlaisia petoksia ja väärinkäytöksiä.

Keskusliitto vaatii toimia hyväksikäyttöä vastaan

Myös työntekijäpuolta edustava LO eli Ruotsin vastine SAK:lle vaatii nykyistä korkeampaa vähimmäistulorajaa ja täysremonttia työperäisen maahanmuuton sääntöihin.

– Tilanne on kuin villissä lännessä. Meillä on kaikkein sääntelemättömin työperäinen maahanmuutto koko maailmassa, toteaa LO:n puheenjohtaja Susanna Gideonsson.

LO haluaa kovempia rangaistuksia niille työnantajille, jotka hyväksikäyttävät työperäisiä maahanmuuttajia. LO vaatii myös työvoiman saatavuusharkinnan ottamista uudelleen käyttöön.

Perussuomalaisten esittämä 3 000 euron vähimmäisansioraja työn perässä Suomeen tuleville ihmisille on samoilla kieppeillä kuin Ruotsin kokoomuksen vaatimus.

SUOMEN UUTISET