Kokoomuspomo Petteri Orpo esitti tänään Keskuskauppakamarin kuntavaalitentissä tunteellisen ylistyspuheenvuoron ulkomaalaisen työvoiman puolesta ja antoi ymmärtää ulkomaalaisten jopa olevan ahkerampia työntekijöitä kuin suomalaiset. Satojentuhansien työtä vailla olevien suomalaisten korviin Orpon puheet kuulostivat tylyiltä ja välinpitämättömiltä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho yritti turhaan osoittaa, miksi halpatyövoiman haaliminen maahan ei ole järkevää.


Tentissä puoluejohtajilta kuultiin hyvin erilaisia näkemyksiä ulkomaalaisten työntekijöiden tarpeesta Suomen työmarkkinoille sekä siitä, pitäisikö ja miten ulkomaalaisia houkutella Suomeen töihin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että tyypillisesti elinkeinoelämä esittää vaatimuksia ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan purkamisesta. Halla-aho huomautti, että tosiasiassa saatavuusharkinta koskettaa vähän koulutettua tai jopa kouluttamatonta halpatyövoimaa.

– Sellaiset maahanmuuttajat eivät yleensä tule toimeen omalla työllään, vaan tarvitsevat lisäksi tulonsiirtoja, jotka rahoitetaan veroilla. Tämä sitten pakottaa korottamaan veroja, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon lisäksi tenttiin osallistuivat Annika Saarikko (kesk), Petteri Orpo (kok) sekä pääministeri Sanna Marinia tentissä tuurannut Ville Skinnari (sd).

Saarikko: Ulkomailta voimavaraa ja osaamispääomaa

Halla-aho sanoi, että jos Suomi haluaa houkutella Suomeen ulkomaalaisia osaajia, niin he arvostavat samoja asioita kuin suomalaisetkin osaajat.

– Osaajat arvostavat turvallista ja viihtyisää asuinympäristöä ja kohtuullista verotusta. Sen sijaan huono maahanmuutto, jota lähes kaikki Suomen puolueet haluavat lisätä kuitenkin vähentää Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten osaajien silmissä, Halla-aho sanoi.

Saarikon mukaan ulkomaalaisten osaajien houkutteleminen Suomeen on välttämätöntä.

– Koko Suomeen tarvitaan voimavaraksi ulkomaalaisia tutkijoita ja opiskelijoita vahvistamaan Suomen osaamispääomaa. Tässä hallitus ei ole vielä tehnyt tarpeeksi, esimerkiksi lupaprosesseja pitää nopeuttaa, ja sen eteen hallitus tekee töitä, Saarikko sanoi.

Orpo ylisti ulkomaalaisten työntekijöiden parhautta

Työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli lokakuussa kaikkiaan 657 900 työnhakijaa, mikä on 142 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Samaan aikaan uusia avoimia työpaikkoja oli 12 000 vähemmän kuin edellisvuonna.

Petteri Orpo ei tarjonnut toivonnäkymiä suomalaisille työttömille eikä esittänyt mitään keinoja siihen, miten suomalaisille työttömille löytyisi töitä. Sen sijaan kokoomuspomo lausui painokkaasti, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa ja kansainvälistä rekrytointia.

Orpo väitti myös äskettäin puhuneensa asiasta erään yrittäjän kanssa. Orpon kertomus saattoi suomalaiselle työttömälle kuulostaa tylyltä, jopa välinpitämättömältä.

– Hän (yrittäjä) ei saanut remonttimiehiä Suomen työmarkkinoilta, mutta löysi sitten ulkolaiset osaajat ja on heihin erittäin tyytyväinen. Sama tilanne on monilla aloilla, Orpo väitti.

Kokoomus vapauttaisi työvoiman saatavuusharkintaa

Orpon intoilu nimenomaan ulkomaalaisen työvoiman puolesta ei loppunut tähän. Orpo antoi ymmärtää, että ulkomaalaiset tekisivät jopa ahkerammin töitä kuin suomalaiset.

– Työn perässä Suomeen tulleiden keskuudessa työllisyysaste on korkeampi kuin kantaväestöllä.

– Ei pidä paikkaansa, Halla-aho heitti väliin.

– Kyllä pitää, Orpo väitti.

Halla-aho totesi, että Orpon puheet ulkomaalaisten työllisyysasteesta perustuvat kyselytutkimukseen.

– Tiedämme kuitenkin, että saatavuusharkinnan kautta Suomeen tulleiden ihmisten työllisyysaste laskee muutaman maassa vietetyn vuoden jälkeen alle väestön keskiarvon. Eli suuri osa jopa työperäisestä maahanmuutosta on julkisen talouden kannalta vahingollista, Halla-aho opetti.

Orpo väitti, että hänen tietonsa perustuisivat tilastoon.

– Meidän pitää ehdottomasti saada edistettyä työperäistä maahanmuuttoa ja purkaa byrokratiaa. Tarveharkintaa pitää merkittävästi vapauttaa, Orpo linjasi näkemyksiään.

Skinnari höpisi innovaatiokoneesta ja Hollywood-tähdistä

Skinnarilta kysyttiin SDP:n suhtautumisesta ulkomaalaiseen halpatyövoimaan. Huomautettakoon erikseen, että kysymys ei siis koskenut korkeasti koulutettuja erityisosaajia.

Skinnari alkoi silti puhua ”osaavan työvoiman” tarpeesta, vaikka häneltä kysyttiin suhtautumisesta halpatyövoimaan, jota Suomessa muutenkin jo on.

– SDP haluaa että Suomi on kilpailukykyinen maa, ja tarvitsemme osaavaa työvoimaa, jotta suomalainen innovaatiokone on jatkossakin maailman huippua, Skinnari lausui lähes runollisesti.

Seuravaksi Skinnari alkoi höpötellä startup-yrittäjistä ja sijoittajista, joita hän haluaisi Suomeen. Kouluttamattomasta halpatyövoimasta harvemmin saadaan kumpiakaan.

Halla-aho ojensi edustajakollegoitaan siitä, että maahanmuuton realiteetteja ei selvästikään ymmärretä.

– Suomi joutuu kilpailemaan kansainvälisistä osaajista paljon houkuttelevampien kohteiden kanssa. Huono maahanmuutto sitten tekee Suomesta vähemmän houkuttelevan kansainvälisille osaajille, koska se pakottaa ylläpitämään korkeaa veroastetta, minkä lisäksi se johtaa sosiaalisiin ongelmiin, jotka heikentävät Suomen mainetta turvallisena ja viihtyisänä maana.

Skinnarin lapsellinen vastakommentti Halla-aholle osoitti, että Skinnari joko ei ollut kuunnellut Halla-ahoa tai sitten ei ymmärtänyt mitään.

– Etkö halua Suomeen uutta työtä ja uusia investointeja? Meillä käy Hollywood-tähtiä ja tuottajia sekä Facebook-osaajia, Skinnari heitti.

Ymmärtämiseen ei vaadita korkeaa matematiikkaa

Saarikko yritti haastaa Halla-ahoa ja nosti esille kausityövoiman tarpeen erityisesti maaseudulla.

– Maaseutua pidetään osittain pystyssä ulkomaisella työvoimalla, muuten ei pärjättäisi. Mitä sinä oikein ajattelet työperäisestä maahanmuutosta? Saarikko kysyi.

Halla-aho vastasi, että kovin monimutkaista matematiikkaa ei vaadita sen ymmärtämiseen, että jos Suomeen tulevan työntekijäryhmän työllisyysaste on matalampi kuin Suomessa jo olevan väestön työllisyysaste, niin sellainen maahanmuutto ei paranna huoltosuhdetta vaan heikentää sitä.

– Perussuomalaiset vastustaa sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa käytännössä veronmaksaja maksaa palkat, Halla-aho sanoi.

– Ei kukaan sellaista kannata, Orpo heitti väliin

– Itse asiassa kyllä kannatatte, koska näin on asianlaita monien halpatöitä tekevien, niin sanottujen ”huippuosaajien” kohdalla, Halla-aho heitti takaisin.

SUOMEN UUTISET