

PS ARKISTO
Kokoomus hamuaa ohituskaistaa ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen – Huhtasaari: Valtion tehtävä ei ole omalla kustannuksellaan järjestää tietyille yrityksille halpatyövoimaa
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari tyrmää kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon haaveet pikaväylän luomisesta ulkomaalaiselle työvoimalle.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo väläyttää ”luotettaviksi todetuille yrityksille” oikeutta palkata EU- ja ETA-alueiden ulkopuolista työvoimaa nykyistä nopeammin. Asiasta uutisoi mm. Satakunnan kansa.
– Oleellista on se, että työntekijän saisi kahdessa viikossa, kun on olemassa oleva työpaikka. Nykyisin voi mennä kuukausia ja se on aivan liian pitkään, Orpo valitti.
Oleskelupien kaupittelua ja ihmiskauppaa
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaaren mielestä Orpolta puuttuu täysin ymmärrys siitä, miten ulkomaisen halpatyövoiman tuonti EU:n ulkopuolelta vaikuttaa Suomen työmarkkinoihin.
– Ruotsi on ainoa EU-maa, jossa ei säädellä EU:n ulkopuolelta tulevan työvoiman maahantuloa. Tuloksena Ruotsissa on ollut halpatyövoiman ryntäys Aasiasta ja Afrikasta aloille, joilla ei edes ole varsinaista työvoimapulaa. Saatavuusharkinnan poisto on Ruotsissa lisäksi lisännyt oleskelulupien kaupittelua ja ihmiskauppaa.
Matalaa ansiotasoa kompensoidaan tulonsiirroilla
Huhtasaari muistuttaa, että Suomessa on julkisuudessa ollut tapauksia, joissa etenkin siivous- ja rakennusalalla on maksettu nälkäpalkkaa EU:n ulkopuolelta tulleille työntekijöille.
– Ulkomaalaisten työehtojen valvonta ei toimi nykyisellään läheskään tyydyttävästi ja tilanne pahentuu, jos saatavuusharkinnan vaatima työehtojen ennakkotarkastus poistuu, kuten Orpo esittää.
– On myös muistettava, että halpatyöntekijän matalaa ansiotasoa täytyy kompensoida erilaisilla tulonsiirroilla, joka tulee kalliiksi julkiselle taloudelle. Valtion tehtävä ei ole omalla kustannuksellaan järjestää tietyille yrityksille halpatyövoimaa, Huhtasaari painottaa.
Kokoomus polkemassa suomalaisten palkkoja
Huhtasaari huomauttaa, että työttömyysaste Suomessa on jäänyt huomattavasti korkeammaksi kuin muissa Pohjoismaissa huolimatta muutaman viime vuoden nopeasta talouskasvusta.
– Työttömyys on erityisesti korostunut tiettyjen vieraskielisten ryhmien keskuudessa, joiden työttömyysaste on vuodesta toiseen yli tai lähellä 50 prosenttia. Suomessa pitää saada jo maassa olevat työttömät ulkomaalaiset työmarkkinoiden piiriin, eikä alkaa houkutella lisää työvoimaa maahan EU:n ulkopuolelta. Korkeasti koulutettuja osaajia koskeva maahantulosäätely on Suomessa jo tällä hetkellä varsin sallivaa.
– Orpo koittaa myydä halpatyövoiman tuonnin suomalaisille syöttämällä pajunköyttä osaajien houkuttelemisesta, koska ei uskalla myöntää kokoomuksen todellista tavoitetta, joka on suomalaisten työehtojen ja palkkojen dumppaaminen, Huhtasaari toteaa Facebookissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ohituskaista työehdot Aasia matalapalkka-alat ulkomainen työvoima työttömät suomalaiset tulonsiirrot halpatyövoima oleskelulupa Afrikka Petteri Orpo Ihmiskauppa Ruotsi Laura Huhtasaari perussuomalaiset Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Slunga-Poutsalo: Työvoimapulaa ei ratkaista ulkomaisella halpatyövoimalla – ”Ei se filippiiniläinen kokki pärjää meillä palkallaan sen paremmin kuin suomalainenkaan”

Hallitus houkuttelee halpatyövoimaa ja jakaa työlupia jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille – Suomessa yli puoli miljonaa työnhakijaa

Perussuomalaiset: Työllisyysaste ei nouse, jos yhtä työssäkäyvää maahanmuuttajaa kohden maahan otetaan kaksi työtöntä maahanmuuttajaa

Rajaton työperäinen maahanmuutto arveluttaa jo Ruotsissakin

Sdp hamuaa Suomeen halpatyövoimaa polkemaan duunarien palkkoja – nämä kaikki demariedustajat allekirjoittivat lakialoitteen työvoiman saatavuusharkinnan poistamisesta

Halla-aho näpäytti Orpoa ja Haavistoa: ”Me emme halua kaksia työmarkkinoita, jossa veronmaksajat osallistuvat yksityisen sektorin palkkakulujen maksamiseen”

Kokoomus kannattaa vapaata liikkumista EU-alueella, perussuomalaiset ei – Halla-aho: Vapaata liikkuvuutta ei ole tarkoitettu mahdollistamaan rajat ylittävää rikollisuutta tai laitonta muuttoliikettä

Purra: Hallitus aikoo helpottaa matalapalkka-aloille saapuvaa maahanmuuttoa, vaikka rajamme ovat kiinni ja vaikka maa on pian täynnä lomautettuja ja työttömiä ihmisiä

Tommi on turhaan etsinyt töitä jo kuusi vuotta: ”Suomessa ei ole mitään työvoimapulaa, vaan meillä on pulaa oikeista työpaikoista, joihin pitäisi työllistää suomalaisia”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää