Kansanedustaja, diplomi-insinööri Lulu Ranteen mukaan kuntien tie nousee pystyyn tempputyöllistämisessä.

– Pienentääkseen työmarkkinatuen maksuosuuttaan kunnat ovat ohjanneet työttömät erityisesti kuntien työkokeiluihin ja kuntouttavaan työtoimintaan. Tämä tie tulee nousemaan pystyyn kuntien sopeuttaessa henkilöstöään kriisin pakottamana. Samalla yksityiset työpaikat vähenevät edelleen hallituksen myötävaikutuksella. Ja jokainen kenttää kiertänyt tietää, että työllistämispalvelut eivät ole vastaus PK-sektorin rekrytointiongelmiin, Lulu Ranne toteaa.

Paksu naula julkisen sektorin arkkuun

Ranne muistuttaa, että yksi keskeinen syy yksityisten työpaikkojen puutteeseen on liian suuren julkisen sektorin aiheuttama massiivinen verokiila.

– Kuntakokeilu olisikin yksi paksu naula julkisen sektorin arkkuun. Se paisuttaa julkisia menoja ja kasvattaa byrokratian himmeleitä edelleen. Siinä keksitään pyörää uudelleen, lisätään hiirten napsuttelijoita ja päälliköitä kunnissa ja TE-keskuksissa. Verokiila vain kasvaa.

Tarvitaan tehokas ja kevyt työllistämisorganisaatio

Ranteen mukaan kuntakokeilu ei ratkaise tämän maan työllistämisongelmia, tehosta asiakaspalvelua tai kevennä julkista sektoria.

– Me emme tarvitse kahta rinnakkaista työllistämisorganisaatiota. Me tarvitsemme yhden tehokkaan ja kevyen organisaation, jonka prosessit ja ICT-järjestelmät toimivat. Työllistämiseen keskittyvän organisaation, jossa sote-palveluja tarvitsevia ei väkisin roikuteta. Lisäksi on välttämätöntä kehittää työmarkkinatukea niin, että se kannustaa aitoon työllistämiseen temppuilun sijaan.

– Meillä ei ole varaa uusiin julkisen sektorin himmeleihin, Ranne painottaa.

Ranteen mielestä hallituksen onkin syytä vetää kuntakokeilun lakiesitykset takaisin, ja tehdä esitys kuntien pääsystä TE-keskusten asiakastietojärjestelmiin. Ja varmistaa, että järjestelmät toimivat.

– Sen jälkeen voidaan lähteä rakentamaan yhtä tehokasta ja kevyttä työllistämisorganisaatiota, Ranne sanoo.

SUOMEN UUTISET