Perussuomalaisten Vilhelm Junnilan mielestä hallituksen työllisyystoimet ovat täysin riittämättömiä ja joidenkin esitysten kohdalla työnteosta tultaisiin jopa rankaisemaan. Vappusatastakaan ei lisätalousarviosta löydetty, kun eduskunta käsitteli täydennysesitystä tiistaina.

– Mitä tulee työllisyystoimiin, joita kuulemma tässäkin esityksessä huomattavasti on, niin muistutan, että Hetemäen Exit-ryhmä mainitsi tarpeen 240 000 uudesta työpaikasta vuoden 2023 loppuun mennessä. Hallitus on puhunut vain 60 000:sta. Kaikki ymmärtävät, että nämä ovat riittämättömiä, muistuttaa Vilhelm Junnila.

– Yhtä lailla kaikki ymmärtävät työelämäprofessori Vihriälän taloustyöryhmän madonluvut siitä, että Suomi velkaantuu kovemmin kuin 90-luvulla ja että pelkät työllisyystoimet tällaisenaan tule riittämään.

Työssäkäyntimaksu ei ole työllisyystoimi

Hallituksen kaavailemat ruuhkamaksut ja niiden vaikutus elvyttämiseen ja työllistymiseen aiheuttivat oikeutettua oudoksuntaa salissa.

– Edustaja Iiris Suomela (vihr.) mainosti näitä raitiohankkeita ja kaikkea tällaisia, jotka kuulemma auttavat työllistämiseen merkittävästi ja nämä toimet ovat kuulemma elvyttäviä. Kuitenkin samaan aikaan suunnitellaan ruuhkamaksuja. Miten tämä sitten kannustaisi työssäkäyntiin, tai miten se elvyttäisi taloutta, että työssäkäyville suunniteltaisiin tämmöinen lähes veroluontoinen työssäkäyntimaksu? Junnila kysyi.

– Minä pyydän teitä harkitsemaan tätä vakavasti. Jos työllisyystavoitteissa halutaan päästä edes tähän 60 000:een, niin siihen ei varmastikaan päästä sillä, että suunnitellaan lisämaksua työssäkäyville. Eihän tässä ole talouden ja eikä oikeastaan minkään näkökulmasta mitään järkeä. Millainen työllisyystoimi tämä nyt on?

Eläkeuudistuksen aika ei ole nyt

Salikeskustelussa ihmeteltiin, ettei sosialidemokraattien lupaamaa vappusatasta löydy tästäkään lisätalousarviosta. Junnila pyytääkin kuuntelemaan eläkeasioihin perehtynyttä kansanedustaja Kimmo Kiljusta (sd.) asiassa.

– Tässä asiassa kannattaa kuunnella edustaja Kiljusta, sillä hän totesi puheessaan, että aika ei ole nyt ja tämän vuoksi sitä ei ole tässä talousarviossa. Kiljunen arvatenkin viittaa siihen, että sen (vappusatasen) aika oli ennen vaaleja missä tätä kerrottiin, että tällainen vappusatanen tulee, ja nyt kun vaalit on käyty niin tietenkään sitä ei täältä löydy. Näin itse tämän asian käsitän, Junnila sivalsi.

SUOMEN UUTISET