Sanna Marinin isolompsainen hallitus ei suuria lukuja pelkää ja niinpä se on asettanut tavoitteekseen 78 prosentin työllisyysasteen. Se tarkoittaa 210 000 uutta työpaikkaa. Samaan aikaan työelämää piiskaa luova tuho: vähän koulutusta vaativat työtehtävät katoavat tai niistä ei makseta elämiseen riittävää palkkaa.

Kaupasta saa Suomessa leipänsä lähes 300 000 ihmistä ja se on yksityisten toimialojen suurin työllistäjä. Koko kaupan ketjussa työskentelee lähes 450 000 ihmistä. Kaupalla on erityistä merkitystä nuorille; yli viidennes alle 25-vuotiaista työssäkäyvistä on kaupassa töissä. Nämä ovat ne hyvät uutiset.

Sitten se mitä tapahtuu todella: Neste on avannut uudenlaisen automatisoidun kaupan Helsingin keskustaan. Kauppa on auki 24/7 eikä siellä ole yhtään työntekijää. Vantaalta löytyy ensimmäinen Nesteen automaattikauppa ja siellä robottikäsi myös tankkaa auton. Hienoa tässä on se, että ohjelmistoissa ja teknisissä sovelluksissa on mukana suomalaista osaamista.

Digijätit pyyhkivät paikallisilla pöytää

Maailman suurin verkkokauppa Amazon tulee suurella todennäköisyydellä Pohjoismaihin. Se on tiettävästi varannut verkkotunnuksia, tehnyt palvelusopimuksia jakelusta ja yhtiön erilaisia pilvi- ja maksupalveluja on täälläpäin jo käytössä. Yhteinen pohjoismainen markkinapaikka lie vain ajan kysymys. Amazon haastaa paikallisten kauppaketjujen tavarantoimittajat, jotka saavat nyt tilaisuuden miettiä oman jakeluketjunsa uusiksi.

Koronakriisin eräs seuraus on ollut verkkokaupan voimakas kasvu ja vakiintuminen osaksi tavallisten tallaajien arkea. Paluuta ei ole. Tämän takia Amazon lie Suomessakin, ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Samaan aikaan työpaikat ovat katoamassa fyysisestä kaupasta kuljetusta, hyllytystä ja siivousta lukuun ottamatta.

Yhdysvalloissa kaupan ja elintarvikealan työntekijäliitto UFCW on ottanut Amazonin hampaisiinsa ja syyttää yhtiötä miljoonien laatutyöpaikkojen tuhoamisesta. Liitto uhkaa ottaa työllisyysteeman aseekseen marraskuun presidentinvaaleihin. Forbes-talousjulkaisun mukaan ay-väki unohtaa tietoisesti, että Amazon on luonut viimevuosina Yhdysvaltoihin lähes puoli miljoonaa uutta työpaikkaa ja niissä maksetaan ihan oikeata palkkaa.

”Hallitusohjelmalta pudonnut pohja”

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus lähtee tavoittelemaan jopa 78 prosentin työllisyysastetta. MTV:n uutisille hän totesi tavoitteen olevan vaikea:

– Varmasti joudutaan käymään koko paletti läpi, millä keinoilla siihen päästään.

Lintilä ei kommentoinut, tarvitaanko tavoitteeseen pääsemiseksi leikkauksia tai muita sopeuttamistoimia.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen toteaa blogissaan, että hallituksen työllisyystavoite on koronakriisin myötä lähes kaksinkertaistunut. Pakarisen mukaan 75 prosentin työllisyystavoitteeseen pääsemiseksi tarvittaisiin nyt 110 000 uutta työpaikkaa. Saman matematiikan mukaan 78 prosentin työllisyysaste tarkoittaisi runsaat 210 000 uutta työpaikkaa.

– Koronaviruksen myötä hallitusohjelmalta on pudonnut pohja pois, Pakarinen kirjoittaa.

Palkalla tultava toimeen

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra luonnehti A-studiossa hallituksen työllisyyspuheita ”tavoitteiksi, joita voi aina asettaa”.

– Jos tavoitteet eivät kuitenkaan konkretisoidu yksinkertaisina toimina ja mikäli niitä ei tarkastella rehellisesti, jolloin on tarkasteltava myös tuottavuuden nousua, bruttotulojen kehitystä ja sitä, että ihminen tulee palkallaan toimeen, niin se ei ole riittävää julkisen talouden kannalta.

SUOMEN UUTISET