Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on huolissaan nuorten kasvavasta työttömyydestä ja hän tiedustelee kirjallisessa kysymyksessään, miten hallitus aikoo toimia, jotta vastavalmistuneita nuoria saadaan nopeutetusti ansiotöiden pariin.

– Covid-19-epidemia on luonut ongelmia ja uhkakuvia paitsi kansalaisten terveydelle, taloudelle ja yrityksille. Koronaepidemian aikana moni yritys on joutunut lomauttamaan ja irtisanomaan työntekijöitään selvitäkseen koronan aiheuttamista taloudellisista ongelmista, Jussi Wihonen toteaa.

Työpaikkojen määrä tippunut rajusti

Erityisesti korona iski nuoriin. Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 2020 nuoria eli 15–24-vuotiaita oli työllisinä 31 000 vähemmän kuin viime vuonna, ja 25–34-vuotiaitakin 24 000 vähemmän. Erityisen vaikeassa asemassa ovat juuri valmistuneet ja työelämään siirtyvät.

Koronaepidemian avoimien työpaikkojen määrä on tippunut rajusti. Tilastokeskuksen mukaan avoimia työpaikkoja oli vuoden toisella neljänneksellä 35 400, kun vuotta aiemmin määrä oli 50 900.

– Kun omalla alalla on ollut lomautuksia ja uusiakaan työpaikkoja ei löydy, on epätoivo melkoinen, Wihonen toteaa.

Nuoret rakentamaan omaa tulevaisuuttaan

Wihosen mukaan on tärkeää, että nuoret saadaan nopeasti työelämään ja ansiotöihin. Kenenkään ei tarvitsisi jäädä ilman työtä koronaepidemian takia.

– Noustaksemme ylös taloudellisesta kriisistä tarvitsemme nuorten panosta työelämään ja omilla ansioillaan nuoret pääsevät rakentamaan omaa tulevaisuuttaan.

Wihosen mukaan erityisesti vastavalmistuneissa on valtavaa potentiaalia ja nuoria tulisi saada ansiotöiden pariin. Esimerkiksi oman yrityksen perustamiseen tulisi kannustaa ja Wihonen perää hallitukselta työkaluja ja opastusta vastavalmistuneille nuorille yritystoiminnan aloittamiseen.

– Tärkeää on, etteivät nuoret synkisty tilanteesta ja jää työelämän ulkopuolelle. Synkkinä aikoina tarvitaan valoisaa tulevaisuutta.

SUOMEN UUTISET