Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen kysyy jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, millä konkreettisilla toimilla hallitus aikoo helpottaa nuorten kesätyötilannetta.

Jussi Wihonen kysyi samaa aiemmassa kirjallisessa kysymyksessään vuoden alussa, mutta selvää on, että koronaepidemian vuoksi tilanne on muuttunut radikaalisti.

Aiempaan kysymykseen vastannut työministeri Tuula Haatainen neuvoi tuolloin vastauksessaan nuoria työnvälityspalveluiden pariin ja neuvoi nuoria käyttämään henkilökohtaisia kontakteja kesätyöpaikkojen saannissa.

Suhteistakaan ei ole nyt hyötyä

Koronaepidemian vaikutukset työllisyyteen ovat olleet kovia. Monilta nuorilta on mennyt jo sovittu kesätyöpaikka alta, kun epidemia ja sen rajoitukset ovat iskeneet esimerkiksi ravintola- ja matkailualalla, jotka ovat iso nuorten kausityöntekijöiden työllistäjä.

– Korona on vaikeuttanut yritysten toimintaa ja niillä ei ole yksinkertaisesti resursseja palkata kesäntyöntekijöitä. Sama tilanne on myös monilla kunnilla. Ministeri Haataisen mainostamien oikeiden suhteiden käytöllä ei koronatilanteessa ole samaa hyötyä, Wihonen sanoo.

Opiskelijoille tärkeitä tuloja

Kesätyön menetys on iso isku erityisesti korkeakouluopiskelijoille, joista iso osa rahoittaa kesätyötuloillaan seuraavan vuoden elämisen.

– Nyt monelta jäävät tulot saamatta ja he joutuvat nostamaan opintotukea ja/tai -lainaa myös kesäkuukausilta, mikä on pois tulevilta opintovuosilta. Monille nuorimmillekin kesätyön menetys on paha paikka ja monelta jää arvokasta työkokemusta saamatta.

Tukea työnsä mennettäneille

Vuoden 2020 neljännestä lisätalousarvioesityksessä hallitus on linjannut julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin ehdotetaan yhteensä 60 miljoonan euron lisäystä, josta 45 miljoonaa euroa käytettäväksi mm. alkuvaiheen valmennuksiin, työvoimakoulutuksiin alle 25-vuotiaille, kesätyöpaikkojen lisäämiseen sekä palveluiden hankintaan nuorille.

Wihonen tiedustelee, miten nuorten kesätyöpaikkoja aiotaan lisätä ja onko hallituksella suunnitelmissa tukea esimerkiksi kuntia palkkaamaan nuoria kesätöihin. Lisäksi Wihonen tiedustelee, miten kesätyönsä menettäneitä opiskelijoita aiotaan tukea.

SUOMEN UUTISET