

LEHTIKUVA
Wihonen: Mistä kesätöitä nuorille?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen kysyy jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, millä konkreettisilla toimilla hallitus aikoo helpottaa nuorten kesätyötilannetta.
Jussi Wihonen kysyi samaa aiemmassa kirjallisessa kysymyksessään vuoden alussa, mutta selvää on, että koronaepidemian vuoksi tilanne on muuttunut radikaalisti.
Aiempaan kysymykseen vastannut työministeri Tuula Haatainen neuvoi tuolloin vastauksessaan nuoria työnvälityspalveluiden pariin ja neuvoi nuoria käyttämään henkilökohtaisia kontakteja kesätyöpaikkojen saannissa.
Suhteistakaan ei ole nyt hyötyä
Koronaepidemian vaikutukset työllisyyteen ovat olleet kovia. Monilta nuorilta on mennyt jo sovittu kesätyöpaikka alta, kun epidemia ja sen rajoitukset ovat iskeneet esimerkiksi ravintola- ja matkailualalla, jotka ovat iso nuorten kausityöntekijöiden työllistäjä.
– Korona on vaikeuttanut yritysten toimintaa ja niillä ei ole yksinkertaisesti resursseja palkata kesäntyöntekijöitä. Sama tilanne on myös monilla kunnilla. Ministeri Haataisen mainostamien oikeiden suhteiden käytöllä ei koronatilanteessa ole samaa hyötyä, Wihonen sanoo.
Opiskelijoille tärkeitä tuloja
Kesätyön menetys on iso isku erityisesti korkeakouluopiskelijoille, joista iso osa rahoittaa kesätyötuloillaan seuraavan vuoden elämisen.
– Nyt monelta jäävät tulot saamatta ja he joutuvat nostamaan opintotukea ja/tai -lainaa myös kesäkuukausilta, mikä on pois tulevilta opintovuosilta. Monille nuorimmillekin kesätyön menetys on paha paikka ja monelta jää arvokasta työkokemusta saamatta.
Tukea työnsä mennettäneille
Vuoden 2020 neljännestä lisätalousarvioesityksessä hallitus on linjannut julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin ehdotetaan yhteensä 60 miljoonan euron lisäystä, josta 45 miljoonaa euroa käytettäväksi mm. alkuvaiheen valmennuksiin, työvoimakoulutuksiin alle 25-vuotiaille, kesätyöpaikkojen lisäämiseen sekä palveluiden hankintaan nuorille.
Wihonen tiedustelee, miten nuorten kesätyöpaikkoja aiotaan lisätä ja onko hallituksella suunnitelmissa tukea esimerkiksi kuntia palkkaamaan nuoria kesätöihin. Lisäksi Wihonen tiedustelee, miten kesätyönsä menettäneitä opiskelijoita aiotaan tukea.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus helpottaa turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeutta – Purra: Vihreää politikointia, jonka muut hallituspuolueet siunaavat

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ja ilman papereita saapuneet pelloille – Purra: Vahingollinen hanke

Perussuomalaiset tyrmää turvapaikanhakijoiden siirtämisen välittömästi työmarkkinoille: ”Ei työhalujakaan juuri ole, koska saman rahan saa notkumalla kauppakeskuksissa”

Halla-aho: ”Jos minä ostan suomalaisia tuotteita, ehkä suomalainen tuottajakin voisi palkata suomalaisia työntekijöitä”

Wihonen: Nuorten työpaikkoihin panostettava

Juvonen vaatii nuorten kesätyötakuuta käyttöön Suomessa: “Yhteiskunta ei tee tarpeeksi nuorten kesätyöpaikkojen eteen”

Juvonen: Nuorten kesätyötakuu käyttöön Suomessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.