Sisäministeriö valmistelee ulkomaalaislain muutosta, jolla helpotetaan turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeuksia eli poistetaan karenssiaika, jonka jälkeen saa työskennellä. Muutoksella halutaan ”hyödyntää maassa oleskelevien kansainvälistä suojelua hakeneiden työpanosta nykyistä paremmin”.

Lain on määrä olla väliaikainen, ja sillä halutaan ”saada riittävästi työvoimaa etenkin kausityöntekijöitä tarvitseville puutarha-, maatalous- ja luonnontuoteteollisuusaloille”.

Turvapaikanhakijat eivät edes tee töitä

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja kansanedustaja Riikka Purra tyrmää hankkeen, josta on kuulunut huhuja pitkin kevättä.

– Tälläkin hetkellä turvapaikanhakijat saavat tehdä töitä 3-6 kuukauden jälkeen, riippuen lähinnä siitä, ovatko paperit mukana vai hukassa, Purra muistuttaa.

– Vielä oleellisempaa on kuitenkin se, että turvapaikanhakijat eivät tee töitä edes karenssin jälkeen. Työllisyysaste on käytännössä olematon eikä se valitettavasti suureksi nouse suojeluaseman saamisen jälkeenkään.

Hallituksen syytä katsoa tilastoja

Purran mielestä hallitus ja etenkin vihreät väittävät tekevänsä tietopohjaista politiikkaa, vaikkei joukko ole edes katsonut tilastoja.

– Turvapaikkapolitiikan yhä tiiviimpi yhdistäminen työperustaiseen siirtolaisuuteen mitätöi edellisen hyväksyttävyyden kokonaan. Se lisää väärinkäytöksiä molemmissa ja pahentaa matalapalkkamaahanmuuttoon liittyviä ongelmia, kuten alipalkkausta ja hyväksikäyttöä. Turvapaikkapuhuttelun lopputuloksella on yhä vähemmän merkitystä.

– Tämä on vihreää epärationaalista politiikkaa, jonka muut hallituspuolueet jostain syystä siunaavat. Politikointia vakavan kriisin varjolla, Purra toteaa.

SUOMEN UUTISET