Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra otti eduskunnassa tänään esille sen, miten vähän hallitus on oikeasti valmis tekemään sen eteen, että suomalaisia saataisiin kannustettua maataloustöihin. Sen sijaan maahanmuuttajien työllistämishankkeita ja kampanjoita tulee jatkuvasti.


Hallintovaliokunta hyväksyi keskiviikkona henkilöllisyydeltään vahvistamattomien turvapaikanhakijoiden ja kielteisen turvapaikka- ja maastapoistamispäätöksen saaneiden henkilöiden työllistymisen maataloustyöhön. Perussuomalaiset jätti vastalauseen, jossa esitettiin koko lakihankkeen hylkäämistä.

Myöhemmin keskiviikkona täysistunnossa käsiteltiin lakiesitystä, jolla työttömyysetuuden suojaosaa nostamalla pyritään kannustamaan suomalaisia ja maassa jo olevia työttömiä ottamaan vastaan kausityötä ja liikkumaan työn perässä.

– Esityksen takana on kannatettava ajatus, ja työttömyysturvaetuuden suojaosan nostaminen väliaikaisesti tässä poikkeuksellisessa tilanteessa on hyvä asia. Perussuomalaiset ovat esittäneet jo aiemmin, että maataloille työhön menevän lomautetun tai työttömän pitäisi saada pitää väliaikaisesti etuus palkan päällä kokonaan, Riikka Purra sanoo.

Turvapaikanhakijat etusijalla

Purran mukaan kyseinen lakimuutos ei kuitenkaan tule juuri kannustamaan työttömiä näiden töiden pariin.

– Vaikka tulosuoja nousee, asumistuki laskee. Pelkän työttömyysetuuden suojaosan nostaminen voi pudottaa asumistukea, koska työttömyysturvan brutto nousee. Tämä ongelma on ilmeisesti tiedostettu hallituksessa, mutta siitä huolimatta hallitus ei esitä, että asumistuen suojarajaa nyt samalla nostettaisiin. Jos tukien varassa eläviä ihmisiä oikeasti halutaan saada ottamaan vastaan esimerkiksi 15 tuntia töitä, täytyisi molempia suojarajoja nostaa. Esitys ei aidosti kannusta vähävaraista työtöntä ottamaan vastaan matalapalkkaista osa-aikatyötä, Purra selittää.

– En voi välttyä ihmettelemästä, miten vaikeaa tuntuu olevan suomalaisten ja maassa jo vakiintuneesti olevien ihmisten töihin kannustaminen ja siihen liittyvä lainsäädäntö verrattuna siihen, mikä koskee turvapaikanhakijoita tai esimerkiksi kausityöntekijöitä. Juuri tänään valiokunnasta saatiin ulos uusin ulkomaalaislain muutos, jolla halutaan helpottaa esimerkiksi turvapaikanhakijoiden työskentelyä maatiloilla. Hyöty tulee olemaan olematon, mutta tulipahan hallitukselta taas tehtyä, Purra tuhahtaa.

Suomalainen jää miinukselle

Maatiloille töihin menevät turvapaikanhakijat ja kielteisen päätöksen saaneet saavat palkan päälle ilmaisen asumisen, ilmaisen terveydenhuollon, ilmaisen ruoan ja valtavan koneiston, joka pitää kädestä ja auttaa eteenpäin.

– Suomalainen työntekijä kun ottaa matalapalkkaisen osa-aikatyön vastaan, hän saattaa jäädä miinukselle.

– Yrittäkääpä joskus tarjota porkkanaa ja palveluita matalapalkka-aloille siirtyville työttömille ja työmarkkinoilta tipahtaneille suomalaisille ja ihmetelkää, kuinka se työ yhtäkkiä kelpaakin. Tehkää siitä kannustavaa. Tällaisilla esityksillä niin ei tapahdu. Nyt te vain saatte taas syyn kertoa, että katsokaa nyt, ei suomalaisille työ kelpaa, ja sitten haalia maahan lisää ulkomaalaisia, Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET