Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelua ulkomaalaislain muutoksesta, jolla halutaan väliaikaisesti poistaa turvapaikanhakijoiden työntekoon liittyvä karenssi. Hallintovaliokunta alkoi käsitellä asiaa jo eilen. Perussuomalaisten kansanedustaja ja hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra pitää hanketta täysin epäonnistuneena.


– Hallituksen pitäisi tuoda poikkeusoloissa eduskuntaan vain koronaan liittyviä ja välttämättömiä esityksiä. Tämä esitys ei ole sellainen. Tämä on koronan varjolla tehtävää maahanmuuttopolitiikkaa, Riikka Purra toteaa.

Purran mukaan lakimuutoksesta ei tule olemaan hyötyä maatalouden työntekijöiden saatavuuteen tai ruokahuoltoon.

– Esitys on huonosti valmisteltu eikä se perustu tosiasialliseen tietoon, ei tilastoihin, ei kansainväliseen vertailuun, ei taloudellisiin laskelmiin, Purra sanoo.

Tarkoituksena helpottaa maahanmuuttoa

Purran mukaan kyseessä on hanke, jolla halutaan helpottaa maahanmuuttoa ja heikentää maastapoistumisen kannustimia niiden ihmisten kohdalta, joilla ei ole oikeutta suojeluun.

Purra muistuttaa, että turvapaikanhakijat saavat jo nyt työskennellä.

– Kolmen kuukauden jälkeen, mikäli papereita ei ole hukattu, ja kuuden kuukauden kuluttua, mikäli ne on hukattu.

Suomessa on jo nyt hyvin helppo jäädä maahan ja turvapaikka- ja työperäistä maahanmuuttoa yhdistelevä sääntely on moniin maihin verrattuna liberaalia.

– Näitä asioita ei säädellä vihreiden ja rkp:n kiusaksi vaan siksi, että niin yritetään paitsi suojella työmarkkinoitamme myös huolehtia siitä, että kansainvälistä suojelua annetaan sitä tarvitseville mutta ei muille.

Työlupajärjestelmä helppo kiertää

Jo nyt yksinkertaisesti hakemalla Suomesta turvapaikkaa, voi koko työlupaprosessin käytännössä kiertää, Purra ihmettelee.

– Suomeen voi tulla vuosiksi eli koko turvapaikka- ja uusintahakemusten ruljanssin ajaksi tekemään työlupajärjestelmän ohittavia valvomattomia töitä. Viimeinen rajoittava tekijä, karenssi, poistetaan nyt.

– Näin siis jopa ihminen, josta emme tiedä, kuka hän on, voi mennä pellolle töihin heti!

Purra ei usko siihen, että laki jää väliaikaiseksi. Maahan jäämistä helpotetaan kaikin tavoin.

Laittomasti maassa oleskeleville työlupa

Purran mukaan eduskunnassa on lakimuutokseen liittyen kuultu väitteitä, että kaikkien työpanos pitää hyödyntää ja että ei laista ainakaan mitään haittaa ole.

– Tämä ei pidä paikkaansa. Ensinnäkin turvapaikanhakijoiden työllisyys – ja vuosikausia maassa asuneiden kyseisistä maista tulleiden työllisyys – on hyvin alhainen. Karenssi ei ole syy siihen, Purra kertaa.

– Toisekseen lakimuutoksesta on merkittävää haittaa. Se entisestään romuttaa turvapaikkajärjestelmää, koska ei ole mitään väliä, onko ihminen suojelun tarpeessa vai ei, hän kuitenkin jää maahan. Siirtymällä työmarkkinoille hän voi myöhemmin hakea työntekijän oleskelulupaa ja olla osa jatkuvasti paisuvia maahanmuuttovaltaisia matalapalkka-aloja, joilla palkat nousevat hitaasti, joilla on paljon väärinkäytöksiä, ja joilta saatavalla palkalla ei elä ilman että veronmaksaja maksaa tulonsiirrot.

Laki kannustaa väärinkäytöksiin

Purra toi puheenvuorossaan esille, että Suomessa ilmenee alipalkkausta, työehtojen rikkomuksia ja hyväksikäyttöä juuri niin paljon kuin jaksetaan selvittää. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) väitti vastauksessaan, että näin ei ole ja että tällainen puhe on jotenkin sopimatonta.

Purra ihmettelee, eikö ministeri todella ole tietoinen ilmiöstä, vaikka ongelmista kerrotaan mediassakin jatkuvasti.

– Väärinkäytöksiä ja alipalkkausta on telakoilla, rakennuksilla, maatiloilla, ravintoloissa ja kaikkialla siellä, missä maahanmuuttajia on tarjolla.

Purran mukaan turvapaikanhakijoita heikommassa asemassa työmarkkinoilla ovat ainoastaan laittomasti maassa olevat, joille hallitus haluaa oikeuden työskennellä maataloudessa ilmeisesti seuraavaksi. Käsillä oleva lakiesitys pääsee jo lähelle mahdollistaessaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työskentelyn.

– Espanjassa ja muualla Etelä-Euroopassa pelloilla työskentelee laittomasti maassa oleskelevia afrikkalaisia ja viranomaiset katsovat toimintaa sormiensa läpi, jotta tomaatit pysyvät halpoina. Tätäkö Suomeenkin halutaan?

– Tämä ei ole perussuomalaisten näkemys hyvästä Suomesta, Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET