Yli tuhannen maahantulijan arvioidaan ylittäneen Englannin kanaalin laittomasti pienveneillä koronaviruksesta johtuvien matkustusrajoitusten aikana. Ranskan laivaston ja rannikkovartioston alusten epäillään avustavan laittomien tulijoiden veneitä saattamalla ne Britannian aluevesille. Laittomille tulijoille ei tehdä koronatestejä, vaikka he ilmoittautuisivat turvapaikanhakijoiksi.

Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage on kuukauden verran seurannut maansa etelärajan laitonta meriliikennettä ja käynyt kuvaamassa laittomien siirtolaisten saapumista satamissa ja avomerellä. Britannian EU-eron avainhenkilönä tunnetuksi tullut Farage on huolissaan siitä, että itsenäisen Britannian rajoja ei vartioida kunnolla edes koronapandemian aikana.

Poliisi reagoi heti – mutta ei laittomiin tulijoihin

Farage arvelee Telegraph-lehden kolumnissaan, että Britanniaan on koronakriisin aikana tullut meritse jo yli tuhat laitonta siirtolaista, joista osa Ranskan laivaston avustuksella. Edes niille tulijoille, jotka ilmoittautuvat viranomaisille hakeakseen turvapaikkaa ei tehdä koronatestiä, vaan terveysmääräysten mukaan heitä ainoastaan ”tarkkaillaan oireiden varalta”.

Kun Nigel Farage toukokuun alussa kävi ensimmäisen kerran kuvaamassa tilannetta Doverissa ja kertoi rannikolle saapuvista laittomista maahantulijoista, poliisi reagoi heti. Ei tosin laittomiin tulijoihin, vaan siihen, että Farage oli matkustanut Doveriin.

Farage kertoo Twitterissä, että heti samana päivänä iltakymmeneltä hänen kotiovelleen ilmaantui kaksi virkapukuista poliisimiestä koputtamaan. Poliisit kertoivat Faragelle, että hänen Doverin matkastaan oli tehty ilmiantoja ja muistuttivat, että koronapandemian takia turha matkustaminen maan sisällä on kielletty. Farage pitää poliisin toimintaa journalismin rajoittamisena ja on vaatinut poliisilta selvitystä asiasta.

Ranskan rannikkovartioston alus saattoi laittomia siirtolaisia

Viikko sitten Farage siirtyi kuvaamaan avomerelle. Häntä kuljettava vene oli Britannian ja Ranskan välisen aluevesirajan tuntumassa, kun näkyviin tuli Ranskan rannikkovartioston alus, joka saattoi laittomien siirtolaisten venettä kohti Britannian aluevesiä. Aluevesirajalla ranskalaiset ohjasivat laittomien tulijoiden veneen brittiläisen merivartioaluksen hoiviin. Tilanne näkyy alla olevalla videolla, jota on katsottu jo 1,6 miljoonaa kertaa.

Breitbart-lehti tutki kyseisen ranskalaisen rannikkovartiolaivan AIS-tunnistusjärjestelmän tallentamia sijaintitietoja. Sijaintitiedoista näkyi, että ranskalaisalus oli viime aikoina tehnyt useita vastaavia saattokeikkoja, joista osa ulottui alle kymmenen kilometrin päähän Englannin rannikosta.

”Merivartioston ei tule toimia laittomien siirtolaisten meritaksina”

Nigel Farage kirjoitti Twitterissä tiistaina, että Ranskan laivaston alukset saattavat yhä laittomien siirtolaisten veneitä Britannian aluevesille, mutta nyt transponderit pois päältä kytkettyinä, jotta aluksia ei havaittaisi. Breitbart-lehden mukaan Britannian merivartiosto on vahvistanut poimineensa mereltä siirtolaisia Faragen kuvaaman videon mukaisesti ”ihmishenkien suojelemiseksi”. Tosin lehden mielestä on kyseenalaista, olivatko Ranskan merivartioaluksen saattamat laittomat siirtolaiset hengenvaarassa.

– Merivartioston tulisi suojella rajojamme eikä toimia laittomien siirtolaisten meritaksina, Farage toteaa Twitterissä.

Hän on myös sitä mieltä, että Ranskassa oleskelevilla siirtolaisilla ei ole mitään syytä tulla hakemaan turvapaikkaa Britanniasta.

– Ranska on turvallinen maa.

Britanniassa jopa miljoona laittomasti maassa olevaa

Farage pelkää, että kesällä tulijoiden tulva vain kiihtyy ja alukset suurenevat. Sky News kertoo, että ihmissalakuljettajat ovat varastaneet kumiveneitä jopa ranskalaiselta meripelastusjärjestöltä voidakseen kuljettaa lisää laittomia siirtolaisia Britanniaan.

Pew Research -tutkimuslaitoksen arvion mukaan Britanniassa on tällä hetkellä noin miljoona laitonta maassaolijaa. Arvioväli on 800 000 – 1,2 miljoonaa, mikä on Euroopan maiden suurin luku. Kansalaisjärjestö Migration Watch UK korostaa, että samaan aikaan toimeenpantujen käännytysten ja pakkopalautusten määrä on suorastaan romahtanut, joten yhä useampi Britanniaan päässyt myös jää sinne.

SUOMEN UUTISET