Laittomat maahanmuuttajat yrittävät Englantiin yhä kiihkeämmin kumiveneillä Ranskasta. Yrittäjiä on ollut viime viikkoina satoja. Ison-Britannian sisäministeriö onkin pyytänyt armeijaa apuun pysäyttämään vailla tarvittavia asiakirjoja olevien tulijoiden tulvan.

Välimereltä valitettavan tuttu tilanne rassaa valtioiden välejä nyt Englannin kanaalissa. Lämpimät päivät ja rauhallinen merenkäynti ovat saaneet sadat ihmiset yrittämään laittomasti Englantiin Ranskasta. Matkaan on lähdetty ylilastatuilla kumiveneillä ja mukana on ollut myös lapsia ja raskaana olevia naisia. Ison-Britannin sisäministeriö on pyytänyt armeijaa apuun saadakseen tilanteen hallintaan.

– Arvioimme tarvittavia toimenpiteitä … ja työskentelemme intensiivisesti sen selvittämiseksi, kuinka voimme tehokkaasti auttaa, Ison-Britannian puolustusministeriö pyörittelee lausunnossaan.

Osapuolet syyttelevät toisiaan

Britit syyttävät tilanteesta ranskalaisia, jotka heidän mukaansa eivät tee riittävästi estääkseen väkijoukkoja lähtemästä merelle. Daily Telegraghissa maahanmuuttoministeriön valtiosihteeri Chris Philp ennustaa 7 500 ihmisen yrittävän laittomasti Britanniaan jouluun mennessä.

Ranskan sisäministeriön mukaan lähtöjä kyllä estetään päivittäin ja useampia. Ranska on oman ilmoituksensa mukaan pysäyttänyt alkuvuonna jo viisi kertaa enemmän laittomien maahanmuuttajien veneitä kuin vuosi sitten.

Ranskan ja Ison-Britannian välejä hiertänee sekin, että mailla ei ole enää yhteistä nimittäjää eli unionia, jolle ylimääräisestä rajavalvonnasta seuraavat kulut voisi ohjata. Ranska vaatii briteiltä yli 30 miljoonan euron korvausta laittomien maahanmuuttajien valvonnan tehostamisesta Englannin kanaalissa.

SUOMEN UUTISET