Sadat laittomat siirtolaiset valtasivat Pariisin Charles de Gaullen lentokentän kakkosterminaalin sunnuntaina. He vaativat kaikille paperittomille oleskeluluvan. Terminaali suljettiin välikohtauksen ajaksi.

Valtaajat kutsuvat ryhmäänsä ”mustaliiveiksi” matkien Ranskan hallintoa jo puolen vuoden ajan kritisoinutta keltaliivi-liikettä. Ryhmän terminaaliprotestista uutisoi New York Post.

Poliisi eristi protestoijat mellakkavarusteihin sonnustautuneena.

Vaatimukset pääministerille ja lentoyhtiölle

Mustaliivit kertoivat pysyttelevänsä terminaalissa, kunnes he ovat saaneet tavata pääministeri Édouard Phillippen. Ryhmä kertoi vaativansa oleskeluluvat.

– Ranska ei kuulu ranskalaisille! eräs mustaliivi laukoi väitetysti megafoniin.

Mustaliivit vaativat myös lentoyhtiö Air Francea lopettamaan kaikki laittomien siirtolaisten palautustoimet. Yhtiön edustajat tapasivat mustaliivien edustajia. Yhtiö ei ole tiedottanut neuvotteluista.

Luvassa lisäprotesteja

Eräs mustaliivi kertoi, että protesti kohdistettiin tällä kertaa lentoyhtiö Air Francea vastaan. Hän huomautti, että ryhmä on valmis jatkamaan protesteja.

Protestien toistuvuus yhdistäisi ainakin musta- ja keltaliivejä. Keltaliivit ovat nyt protestoineet maan hallintoa vastaan jo puolen vuoden ajan.

Keltaliivien protestit johtivat myös tuloksiin. Bensiiniveron korotuksista lähtenyt protestiliike sai korotuksen kumottua. Hallitus on myös päätynyt voitelemaan protestoijia noin 10 miljardilla eurolla, jonka maksajiksi on valjastettu myös suuryrityksiä.

Saako protestoimalla tahtonsa lävitse?

Keltaliivien painostukseen taipuminen on voinut edesauttaa mustaliivien protestimielialaa. Ranskan hallitus joutuu miettimään myös sitä, minkälaisen signaalin se lähettää mustaliivien protestille.

Protesti päättyi ja se on ruokkinut huhumyllyä, että pääministeri olisi taipunut mustaliivien vaatimuksiin. Hallituksen verkkosivuilla kerrotaan, että maan tavoite on luoda uskottavat ja tehokkaat menetelmät koskien laitonta siirtolaisuutta ja laittomien siirtolaisten palautuksia.

Henri Alakylä