Ranskassa eläkeuudistusta vastaan on lakkoiltu ja osoitettu mieltä jo kymmenen päivän ajan. Hallitus esitteli uudistuksensa viime keskiviikkona. Liikenne on kaaoksessa ja taloudelliset tappiot valtavia.

Ammattiliitot käynnistivät laajat kuljetusalan lakot 5.12. Ensimmäisenä lakkopäivänä järjestettiin myös mielenilmaus, johon osallistui 800 000 ihmistä.

Ranskalaisten enemmistö kannattaa avokätisen ja monimutkaisen eläkejärjestelmän virtaviivaistamista. Enemmistö ei kuitenkaan luota presidentti Emmanuel Macronin kykyihin tehdä reilua eläkeuudistusta.

Yli puolet tukee lakkoja

54 prosenttia ranskalaisista tukee lakkoja tai on myötätuntoinen lakkoilijoita kohtaan. Sympatiat ovat pysyneet näissä lukemissa jo pitkään.

Yksin valtio-omisteisen rautatieyhtiön sisällä on 12 erilaista eläkejärjestelmää. Macronin ajatus on luoda yksi järjestelmä koko maahan.

Veturinkuljettajat ovat protestoineet uudistusta alhaisten palkkojen vuoksi. He katsovat, että palkkataso kompensoituu alhaisella eläköitymisiällä.

Liikenne puuroutunut

Joukkoliikenne on kärsinyt pahoin lakkojen vuoksi. Työmatkailu on käynyt hyvin vaikeaksi ja yksityisautoihin turvautuneet ranskalaiset ovat jääneet ruuhkiin. Viime tiistaina aamuliikenteessä oli arvioiden mukaan 400 kilometrin edestä ruuhkaa pelkästään Pariisin alueella.

Pariisissa vain kaksi kuljettajatonta metrolinjaa on toiminnassa. Neljännes luotijunavuoroista on ajettu. Lähijunavuoroista ajetaan kolmasosa. Lentoliikenne on niin ikään toiminut vajaateholla.

Lakkojen odotetaan yltyvän tiistaina, kun eläkeuudistusta periaatteellisesti kannattava suuri ammattijärjestö CFDT liittyy protesteihin. Järjestö ei hyväksy kuitenkaan eläkeuudistuksen esitystä, jossa täyden eläkkeen saisi 64-vuotiaana, vaikka eläkkeelle voisi jäädä kaksi vuotta aiemmin pienemmällä eläkkeellä. Hallitus on luvannut minimieläkkeeksi tuhat euroa.

Lakot kolhivat taloutta

Lakot ovat aiheuttaneet myös suurta taloudellista vahinkoa. Joulusesongin aikana lakot ovat kaupan etujärjestön mukaan iskeneet lujaa jo ensimmäisenä päivänä. Järjestö arvioi menetysten olevan keskimäärin 30 prosenttia myynnistä.

Turismi on kärsinyt. Hotelliyöpymiset ovat vähentyneet 30-40 prosenttia. Lakkojen vuoksi osa Pariisin museoista on suljettu. Pariisin molemmat oopperatalot ovat peruneet näytöksiään.

Lakot voivat jatkua pitkäänkin, sillä sekä ay-liike että Macron käyvät periaatteellista sotaa, jossa kumpikin osapuoli haluaa patsastella voittajana. Ranskan eläkejärjestelmää yritettiin uudistaa rajulla kädellä vuonna jo 1995, mutta tuolloin laajat lakot pakottivat hallinnon lopulta perääntymään.

CFDT on ilmoittanut, että se pitää joulun pyhinä tauon lakoissa, mutta rautatieläisten yhdistys CGT on kertonut lakkojen jatkuvan joulunakin. CFDT kertoi jatkavansa lakkoja tammikuussa. Järjestöt kertovat, että eläkeuudistus on kuopattava.

Henri Alakylä