Ranskassa laittomasti oleskelevat mustaliivit iskivät jälleen valtausprotestissa perjantaina. Tällä kertaa he vyöryivät pariisilaiseen Panthéonin mausoleumiin, johon on haudattu kuuluisia ranskalaisia. Protestin tavoite oli selkeä. Laittomasti maassa olevat haluavat kaikille paperit, eli oleskeluluvat, sekä asunnot.

Protestoijat kertoivat, etteivät he neuvottele enää sisäministerin kanssa asiasta, vaan haluavat kohdata pääministeri Édouard Philippen. France 24 -uutissivuston mukaan protestoijia oli noin 700.

Mustaliivit eivät koostu pelkästään laittomasti maassa olevista henkilöistä, vaan heidän joukossaan on myös vasemmistoaktivisteja. Mustaliivit kuvaavat ryhmäänsä Ranskan tasavallan dokumentoimattomiksi, äänettömiksi ja kasvottomiksi henkilöiksi.

Rauhanomainen loppu

Protesti sujui ilman välikohtauksia. Muutaman tunnin protestin aloitusajankohdan jälkeen viranomaiset evakuoivat protestoijat pois kirkosta ja sen lähiympäristöstä.

Pääministeri Phillippe tiedotti 37 ihmisen pidätyksestä protestin vuoksi.

– Ranska on oikeusvaltio; jossa kunnioitetaan oleskeluoikeutta, historiallisia monumentteja ja näiden edustamaa muistoa, Phillippe tiedotti.

Le Pen tyrmäsi protestin

Kansallisen liittouman puheenjohtaja Marine Le Pen tyrmäsi protestin. Hän kertoi, ettei voi hyväksyä laittomasti maassa olevien protesteja.

– Maasta karkoitus tulee olla näiden laittomasti maassa oleskelevien tulevaisuus. Se on laki, Le Pen muistutti.

Ihmisoikeusaktivistit puolestaan vertailivat laittomasti maassa olevien asemaa nykyaikaiseen orjuuteen.

Mustaliivit ovat tehneet valtausprotesteja ennenkin. Panthéonia ennen he ovat vallanneet pitopalveluyhtiön pääkonttorin ja yhden Charles de Gaullen lentokenttäterminaalin.

Henri Alakylä